Znudziły ci się marketowe gotowe twarożki? chcesz by śniadanie powaliło Cię intensywnym smakiem który obudzi twoje wszystkie kubki (smakowe)? :). Jeśli tak, to zapraszam do spróbowania niby
Kuchnia PROzdrowotnaOrzeźwiający jogurt ogórkowy na bazie solonego jogurtu, trochę jak ayran, którego kocham. Jogurt nadaje się świetnie jako posiłek podczas diety ale jest również idealnym
Niezły MłynekPonoć połączenie pracy, studiów dziennych, prowadzenia bloga i dodatkowych kursów językowych (niemiecki i II st. migowego od marca) jest trudne. A mimo to znajduję czas na
W kuchni Karmel-itkiDziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos z
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny deser na bazie przepisu Nigelli Lawson. Pomysł na Pavlową z dodatkiem rozpuszczalnego espresso (nie granulowanej kawy rozpuszczalnej). Deser nie wymaga zastosowania owoców, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie bezy bez owoców to zdecydowanie polecam truskawki, które cudownie komponują się ze smakiem kawy. W przypadku bitej śmietany idealnie pasuje tutaj wanilia, która wzbogaca smak, a w połączeniu z bezą wydobywa
Wypieki i RumieńceWołowina to baza naszej ukochanej Polskiej kuchni, obecnie zamerykanizowana popularnymi stekami i sprowadzona do hamburgerowego użytku. Sfrustrowany tym obecnym trendem postanowiłem wrzucić przepis na mięso kojarzone
Kuchnia PROzdrowotnaAromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6
Kuchnia PROzdrowotnaMięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki , karnawał w pełni, podczas jego trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta
RAROSSALeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itkiKlasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Dziś owoc mojej wielogodzinnej pracy czyli wielki RANKING sklepów internetowych oferujących zdrową żywność. Postanowiłem wykonać takie zestawienie głównie ze względu na to że owe sklepy
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj bardzo sycące śniadanie, można też zjeść jako lekką kolację. Nikt nam nie zabroni :) Ja uwielbiam takie połączenia, do tego kocham jajka w każdej odsłonie. Daje
Niezły MłynekCiasto "Fiona" to dziewczęcy odpowiednik ciasta "Shrek" będącego jednym z popularniejszych deserów w sieci. Ciasto "Fiona" cechuje kisielowo-budyniowa masa na bazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Wszystkie elementy ciasta reprezentują malinowy smak i różowy kolor któremu nie sposób się oprzeć(...)Całość stanowi ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto " Fiona " - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 250 ml prawdziwego soku malinowego 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym) 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona
Słodka Strona"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek
W kuchni Karmel-itki