Golonka w piwie z kukurydzą 331Kto powiedział, że golonka to chłopskie jadło? Kobiety też lubią takie rarytasy, no oczywiście jak jest dobrze zrobione. Bardzo długo się przekonywałam, żeby ją spróbować - no
Niezły Młynek
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 283Obserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc
W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. 270Krem z buraków. I już. Tak jak sobie obiecałam, przy okazji KREMU Z BURAKÓW Z WINEM KOZIM SEREM, tak też czynię i rozkoszuję się buraczanym przysmakiem
W kuchni Karmel-itki
Skrzydełka chili w miodzie i sezamie 420Wyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu
Niezły Młynek
KOKOSANKI. 275Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę
W kuchni Karmel-itki
Delikatna zupa łososiowa z porem 280Pyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu.
Niezły Młynek
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 264Rybna uczta dla tych, co ciągle zabiegani. Niekoniecznie wegetariańsko. Ale za to smacznie.Zapraszam na danie nietypowe jak dla tematyki bloga, bo rybne, czyli takie, co z
W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 315Rozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak
W kuchni Karmel-itki
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 330Rumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze
W kuchni Karmel-itki
Domowy kebab z jagnięciny 230Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i
Niezły Młynek
Czekoladowa Panna Cotta ze świeżymi malinami 229Chyba wszyscy lubią czekoladowe desery. Ja w każdym bądź razie bardzo lubię;) Dlatego tak bez okazji zrobiłam dla moich chłopaków deser Panna Cotta w wersji czekoladowej. Na blogu znajdziecie już wersję kawową tego deseru oraz klasyczną . Dziś nadeszła kolej na wersję czekoladową. Jest równie pyszna jak pozostałe. Delikatna, nie za słodka, a maliny doskonale komponują się z czekoladą... Składniki: 300ml(...)cukrem, kakao i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia. Na środku każdego deseru nałożyć kleks ze śmietany. Kilka malin rozgnieść widelcem, mus rozłożyć do pucharków, udekorować świeżymi malinami
Z miłości do słodkości
Placuszki z cukinii i parmezanu 204Składniki: 1 Średnia cukinia 3 jajka 1 cebula 0,5 szklanka mąki pszennej 50 g startego sera parmezan + do posypania sól, pieprz olej
Niezły Młynek
POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY 306Uśmiech na twarzy zgasł. Płonne nadzieje na dnie serca, zdeptane jak niedopalony papieros. Chciała czegoś więcej, dała się ponieść, a wyszło jak zwykle. Zapłakana, aż musiała
W kuchni Karmel-itki
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 285Sięga łapką ponad stół, chociaż wzrostem jeszcze do jego wysokości jej daleko. Zlokalizowała kotlecika, chwyciła i ze śmiechem biegiem pędzi do swego pokoju, by unikając wzroku
W kuchni Karmel-itki
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem 253razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek 1 szklanka kandyzowanego cukru 1/2 szklanki białego cukru 3 łyżki domowego cukru(...)waniliowego 2 łyżki przyprawy Kamis do deserów( cynamon, kandyzowany cukier, goździki, kardamon, wanilia) 1 gwaizadka anyżu Kamis Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki były bardzo duże więc pokroiłam je na ćwiartki. Rabarbar myjemy nie obieramy ze skórki, kroimy dosyć drobno. Truskawki i rabarbar wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, 1/2 szklanki białego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię