Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia - truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszny kremowy deser z mascarpone, kremówką, frużeliną truskawkową i biszkoptami maczanymi w cytrynowym ponczu. Słodki i lekko kwaskowy zarazem za sprawą soku z cytryny. Serdecznie polecam z różnymi owocami :) Składniki (4 pucharki): Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek) 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżka soku(...)Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże truskawki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki wody Przygotowanie: Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Truskawki wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę
Kocham..lubię..gotuję..podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią ok. 400 g truskawek lub innych owoców
Kuchnia MagdaLenypodwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią ok. 400 g truskawek lub innych owoców
Kuchnia MagdaLenyNie tylko z truskawkami , ale i chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów , kokosem i waniliowym białym serem.Pycha!Na prawdę pycha!Oprócz tego bardzo zdrowo i sycąco.Taka zapiekanka
Ostra na SłodkoDo zrobienia tego sernika wykorzystałam ser zrobiony z jogurtów greckich KLIK . Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W
Pani na deserWiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza
Kuchnia w czekoladziepodobnym jak naleśnikowe. Bardzo prosty deser i w zasadzie trudno go zepsuć, bo ma 'zakalcowatą' konsystencję po upieczeniu, zresztą widać na zdjęciach, ale tak ma być :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie pasuje do wszystkich letnich owoców! Przygotujcie się też na kilka innych truskawkowych pyszności, bo przy ostatnich odwiedzinach babcia obdarowała mnie wiadrem truskawek :) FLAUGNARDE Z TRUSKAWKAMI przepis inspirowany
chili & sugarolej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru (można dodać także parę truskawek) kruszonka: - 80 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru Forma: kwadratowa blacha (wymiar około 22x26) Przygotowanie: Oczywiście najlepiej, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Należy je wyjąć około 2-3 godziny przed przygotowywaniem deseru. Suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce
Kuchnia co dniaPyszne, letnie ciasto to na pewno tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietany i mascarpone i do tego letnie owoce. Polecam :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldtortów i deserów. Aksamitna konsystencja i słodki smak sprawiają, że stanowi idealne przełamanie dla kwaśnych owoców, dżemów lub galaretek. Krem po ubiciu i ochłodzeniu jest stabilny, nadaje się do tworzenia słodkich dekoracji . A w rzeczy samej krem z białą czekoladą jest słodki. Dlatego ja rzadko stosuję ten krem samodzielnie. Najczęściej występuje z parze z kwaśniejszymi elementami deseru. Do czego pasuje(...)leśnych, jeżyn, cytryny . Dobrze komponuje się również z truskawkami, borówkami . Wszystkie z przedstawionych smaków można przygotować w postaci kremu, musu, frużeliny, galaretki (uwaga: galaretki z torebki są słodzone). Ciekawie smakuje również połączenie kremu z białej czekolady z galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami lub jabłkami. Dla osób, które za deserami owocowymi nie przepadają, proponuje połączyć krem z białą czekoladą
SmartBake.plSorbety są pyszne i szybkie do zrobienia. Ja wolę te domowe bo lodziarniach są za bardzo słodkie. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSorbety są pyszne i szybkie do zrobienia. Ja wolę te domowe bo lodziarniach są za bardzo słodkie. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPudding z nasion chia (szałwii hiszpańskiej). To deser bogaty w dużą ilość błonnika. Prawie wszystkie węglowodany pochodzą właśnie z niego. Oprócz tego, nasiona chia są dobrym
Fit Food BrunetkiGujawa to owoc o słodkawo-kwaskowatym smaku, przypominający truskawkę. Jeść można owoc oraz pestki, a najlepiej gujawę przekroić na ćwiartki i nożem wykroić miąższ. Można ją jeść na surowo oraz jako dodatek do sałatek, soków, drinków, deserów, galaretek. Gujawa jest dość powszechnym owocem (niestety nie u nas) i występuje w 100 różnych odmianach. gujawa truskawkowa Warto zwrócić uwagę, że owoc
sierotka maRysia w kuchni