dodatkiem zmielonych migdałów. Na taką kolorową, witaminową bombę skusi się każdy! Taki deser można zaserwować praktycznie na każdą okazję, jak też i… bez okazji :D W wersji dla dorosłych owoce można skropić niewielką ilością rumu lub np. likieru Amaretto. W sezonie zachęcam do wykorzystania truskawek, malin, borówek, moreli, czy też jagód :) Składniki (na 2 spore porcje): 1 kiwi 1 grejpfrut
MyCookBook.plPanna cotta to deser śmietanowo- waniliowy z musem truskawkowym. W sezonie letnim doskonale sprawdzi sie z innymi owocami :) Składniki: *250ml śmietany 30-36% * 250ml mleka *4 łyżki cukru *3 łyżeczki żelatyny *cukier wanilinowy. Na mus: *truskawki *cukier puder do smaku, ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne mamy truskawki *2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Do garnka wlać
Zrób to smaczniezblendować, żeby pozbyć się struktury nasion lub zjeść w takiej postaci jak jest. Deser można podać sam, po schłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza i kilka listków mięty. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mleka
Karo in the Kitchenprzepis, który stworzyłam na potrzebę tegorocznych Walentynek. Po pasticcio podałam właśnie ten deser. Nie jest czasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru. EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z MARAKUI I TRUSKAWEK Składniki na mus śmietanowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie
Życie zamknięte w smakuCrumble idealny deser w porze letniej, ale czasem chwile pyszności można sobie sprawić również w porze zimowej. Osobiście mam dwa ulubione smaki, jeden z nich to śliwka pod delikatna maślana kruszonką, a drugą są jabłka. W porze kiedy są trudno dostępne warto sięgnąć po pyszne przetwory lub mrożonki (ja każdego roku mrożę maliny, truskawki i jagody). Składniki na kruszonkę(...)ogniu. Masło roztopić. Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, tak by powstały z nich grudki. Owoce umieścić w kokilkach lub innych żaroodpornych naczyniach. Wyłożyć na nie kruszonkę. Piec deser przez około 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi. Smacznego
ChilliJemyChociaż sama nie jestem jeszcze mamą, to bardzo lubię ten dzień! Wtedy zawsze świeci słonce, pachnie kwiatami i jest słodko :) Ten deser łączy w sobie przynajmniej dwie z wyżej wymienionych rzeczy - jest słodki i pachnie kwiatami. Właśnie tak! Sformułowanie bukiet smaków w tym wypadku nabiera dużo bardziej dosłownego znaczenia ;) Szukaliście bezowego torciku pełnego stokrotek? - To dobry adres! :D Tym razem(...)całość przygotowuje się dużo szybciej, to smak i konsystencja są tak samo ( jeśli nie bardziej) pyszne i zachwycające. Całość delikatna, miękka, kremowa, pachnąca wiosennymi stokrotkami i okraszona świeżymi truskawkami sprawi, że zatoniecie w smakach maja :) Dodatkową rozpustą może być lekki sos z rabarbaru. Symfonia smaków! Być może przepis wyda Wam się długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości jest naprawdę prosty
Kuchnia w Słońcu SkąpanaEterno . Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny (u mnie błyskawiczna) 2 garście liofilizowanych owoców* 2 łyżki syropu malina z miodem Eterno + do polania deseru kilka lisków świeżej mięty opcjonalnie: miód do smaku (jeśli Wasze dzieci wolą słodsze deserki) *można użyć świeżych owoców, ale najlepiej twardszych (pokrojonych w kostkę), aby podczas gotowania nam się(...)garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko. Gotujemy, następnie dodajemy 6 łyżek kaszy manny, gotujemy mieszając. Gdy kasza zacznie gęstnieć dodajemy pokruszone w dłoniach owoce liofilizowane (u mnie mieszanka truskawek, malin i owoców leśnych), opcjonalnie dodajemy miód do smaku (należy go dodać pod koniec by nie stracił swoich właściwości). Gotujemy całość mieszając aż do zgęstnienia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy
Słodkie okruszkiPoproszono mnie o upieczenia jakiegoś ciasta do przedszkola, gdzie chodzi mój synek. Mając mnóstwo przepisów ciężko było mi się na coś zdecydować. Postanowiłam że będzie to
Pani na deserKochani kontynuuję swoją przygodę z owocami na drugie śniadanie lub deser. Smothie teraz są bardzo modne i mnie taka forma owoców bardzo odpowiada. Gładkie, aksamitne i smaczne. Połączenie smakowe trochę egzotyczne, bo bazą są ananas oraz bardzo dojrzałe mango, oczywiście nie mogło zabraknąć płatków ryżowych i innych smakowitych dodatków. Przyznam wam się do czegoś swego czasu nie cierpiałam ananasów(...)świeżego ananasa 200 g dojrzałego mango 1 łyżeczka soku z cytryny świeża melisa 3 łyżki płatków ryżowych 1 morela 2-3 świeże truskawki mak niebieski do posypania Wykonanie : 1. Płatki ryżowe wysypujemy na patelnię i gotujemy 2 minuty w minimalnej ilości wody. 2. Ananasa oraz mango a także płatki
vaniliowoczekoladowacustarda mu daleko, ale baza prawie identyczna. A co najważniejsze, deser został dzisiaj wypróbowany i przeszedł akceptację. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, co słodkiego zaserwować w Walentynki, to polecam właśnie to. Składniki: 3 jajka 420g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki cukru kryształu 100g masła 200g owoców (truskawki, śliwki, maliny) 50g gorzkiej czekolady 1 torebka zielonej herbaty(...)foremek wlewamy masę z żółtek i serków. Na stężałą masę nakładamy odrobinę galaretki z czerwonych owoców i zalewamy tężejącą galaretką z zielonej herbaty. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Gotowy deser wykładamy na talerz, który smarujemy roztopioną gorzką czekoladą i ozdabiamy gorącymi owocami z pieprzem
Jacob Tastesktórymi psikane są truskawki. Jadłam truskawki kupne w różnych miejscach i w Trójmieście jak i w Zachodniopomorskiem, a wszystkie uczulały mnie tak samo. Niestety.. najbardziej możemy ufać tylko naszym plonom z działeczki, ogródka.. A dzisiaj, zdrowe, domowe kisiele z jeżyn i z malin pod chmurką z jogurtowej bitej śmietany light. Takie desery, z prawdziwych owoców, bez chemikaliów, konserwantów
Be Fit Be StrongPrzepyszny kokosowy pudding z CHIA, czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Piękno tego deseru polega na tym, że jest bardzo smaczny, zdrowy i właściwie robi się sam. Nic nie ubijamy, nie gotujemy. Wystarczy zamieszać i ... iść spać ;) Lista zdrowotnych właściwości chia jest bardzo długa. Te małe ziarenka mają wielką moc. Charakteryzują się dużą zawartością cennych dla zdrowia witamin, minerałów, kwasów Omega(...)borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki) WYKONANIE Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy mlekiem kokosowym i zwykłym. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do napęcznienia. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (można na cała noc). Próbujemy i ewentualnie, jeśli deser wydaje nam się zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka
cool and mintyCytrynowa krajanka serowa czyli deser w środku tygodnia. Co za rozpusta, powiecie. Na wszystko jest wytłumaczenie. Jutro mamy świąteczny dzień w Szwecji, więc ciacho musi być. Wybrałam cytrynową krajankę, bo pomyślałam, że mogę ją podać ze świeżymi owocami jak jagody i truskawki. Cytrynowa krajanka to delikatne kruche ciasto . Na podpieczone spód wylałam cytrynową masę na bazie twarogu i jajek(...)naciśnięciu. Wyjmij krajankę i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem. Smacznego! The post Cytrynowa krajanka serowa na deser appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaupalne, jak dzisiejszy - nie zapominajcie o napojach i nawadnianiu organizmu! :) Ja jestem wierną fanką domowej lemoniady, cudownie orzeźwiającej, z ogórkiem, cytryną i miętą, a czasem nawet z truskawką lub pomarańczą i grejpfrutem :) Dziś jednak mam dla was coś bardziej egzotycznego ;) Arbuzada, czyli napój za arbuza ;) Tak - arbuz sam W sobie ma dużo fruktozy - ale nie dajmy się zwariować z liczeniem(...)dzieła: Arbuza miksujemy w blenderze, przelewamy do szklaneczek, dodajemy kostki lodu i listki mięty. Arbuzada najlepiej smakuje schłodzona ;) W takie upały arbuz stanowi także świetną przekąskę i odświeżający deser. Jeśli szukacie sposobu na przechowywanie plastrów arbuza w lodówce - polecam Wam naczynia polskiej firmy Glasmark - http://www.glasmark.pl/. Osobiście bardzo podoba mi się kolekcja szkło-drewno, w mojej kuchni obecnie gości
Spektrum SmakuKrólowa jest tylko jedna – beza! Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dziś w towarzystwie kremu oraz truskawek i migdałów. Wierzcie mi
Przepisy na widelcu