Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Deser truskawkowy z mascarpone to połączenie skruszonych herbatników z sosem truskawkowym i śmietaną z mascarpone. Bardzo szybki
Marta Gotujekońcu nadszedł ten czas, że publikuję przepis na kopę. Kopa to deser na bazie bitej śmietany, owoców i kokosu. Są przepisy, gdzie zamiast kokosu używa się biszkoptu. Ale dla mnie to nie kopa. Na śląsku podaje się ją na większych imprezach typu chrzciny, roczek, komunia i wesele. Jeśli o mnie chodzi to jest to król imprez. Ciekawa jestem(...)podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dowolnie udekorować. Kopę przygotować na 3-4 godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce. Jeśli kokos jest
Ala piecze i gotujeCudownie rozpoczęła się sobota. Dawno nie jadłam tak kolorowej sałatki owocowej, a po raz pierwszy połączyłam soczyste owoce z kaszą kuskus, efekt cieszy nie tylko
Moja smaczna kuchniawielu blogerów i w tym tygodniu natkniecie się na wiele słodkich przepisów z kaszy jaglanej, gryczanej lub jęczmiennej! Może coś Wam wpadnie w oko i przygotujecie też coś słodkiego. Deser z kaszy jaglanej i granatami będzie dla wielu wielkim, pozytywnym zaskoczeniem. Zmierzcie się z nim, bo warto! Składniki na masę jaglaną: 1szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wrzącego mleka 1 szklanka(...)płyn powinien odparować, co jakiś czas mieszamy aby kasza się nie przypaliła, szczególnie pod koniec gotowania. Studzimy, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Z jednego owocu granatu wyciskamy sok. Z drugiego owocu wybieramy ziarna. W międzyczasie do rondelka z żelatyną wlewamy zimną wodę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Do misy blendera ze zmiksowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. Takie zestawienie już samo w sobie gwarantuje nam sukces, ale skoro okazja jest nad wyraz wyjątkowa, bo mamy Walentynki, to warto(...)pójść o krok dalej i zadbać o to, by nasz Ukochany, bądź Ukochana, pamiętali ten wieczór jeszcze na długo po jego zakończeniu. A więc… deser na chmurce, czy jak mówią inni – deser otulony chmurką… a wszystko za sprawą niepozornego, a zarazem posiadającego magiczną moc, suchego lodu. Wystarczy wsypać odrobinkę suchego lodu, do ciepłej wody, lub innego napoju
NiePieprz.plwyłożyć folią spożywczą. Najlepiej nakleić spory kawałek folii spożywczej na dno tortownicy i po prostu zamknąć obręcz. Należy pozwolić by kawałek folii wystawał poza obręcz - później będzie łatwiej przenieść deser na paterę. Truskawki umyć, odszypułkować. Poukładać truskawki w tortownicy centrycznie - wokół obrzeża tortownicy zataczając coraz mniejsze kręgi. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się(...)Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić. Tortownicę z zastygniętą pianką wyjąć z lodówki
maniapieczenialatem ??? Ja tak . I ,żeby sobie je troszkę przybliżyć zrobiłam dziś deser , który idealnie sprawdza się w gorące letnie dni. Wykorzystałam w nim jagody - owoce chyba najbardziej letnie ze wszystkich. Lubię takie desery ,gdzie wystarczy kilka składników , niewiele więcej minut pracy , a efekt powala smakiem i równocześnie cieszy oko. Składniki : (na ok 16 serniczków) 400 g sera na sernik
Malinowa Kawiarenkaidealne desery na gorący, letni dzień? Moim ulubionym od niedawna jest Pavlova. Słodka, delikatna, chrupka beza, puszysta bita śmietana i słodkie owoce. Kwintesencja dla sprawienia przyjemności duszy i podniebienia! Chyba nie muszę Was przekonywać? :-) Pawłowa to świetny deser! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćTokaju - bloga roku według Magazynu Wino . Desery świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury. Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra pora na sięgnięcie po wina od dawna u nas znane, wręcz
królestwo garówWitajcie nasi mili. Upały - jednych doprowadzają do niemal szaleństwa, innych do coraz częstszego uśmiechu i ogólnego, bardziej pozytywnego nastroju. My jesteśmy raczej pomiędzy - kochamy lato
Symfonia Smakówczytaj spisu skladników na popularnej galaretce ze sklepowej półki, bo szybko porzucisz zamiar jej kupiena. Warto powrócić do starej tradycji, bo niegdyś był to bardzo popularny deser, jednocześnie wykorzystać mrożone zapasy owoców. Dzisiejszą galaretkę przygotowałam z mrożonych malin i na bazie agaru. Agar jest bezwonny, bezbarwny i w 100% roślinny. Ułatwia trawienie, wspomaga wydalanie toksyn i ponoć chudnięcie. Zawiera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosty przepis na gofry, które wychodzą naprawdę pyszne. Idealne na deser lub jako podwieczorek z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dżemem. Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 szklanka cukru * 5 jajek * 1 kostka roztopionej, schłodzonej margaryny albo 3/4 szklanki oleju * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki wody * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę
Zrób to smacznieUwielbiam maliny. Małe, słodkie czerwone owoce, które pasują do każdego deseru. Dziś zapraszam Was na przepis na malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. Aż chce się jeść i… jeść… Placek z malinami jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Takie ciasto posmakuje każdemu. Nawet moja koleżanka, która bardzo przestrzega diety tej malinowej słodkości nigdy
Słodkie okruszkisłodkość drinka. Zamiast cukru użyłam w przepisie syropu klonowego, który również oferuje bardziej wyrafinowany smak. Eggnog może być potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki (na 8-10 osób): 2 szklanki mleka (można zastąpić
Jem więc JestemPrzepis na to cudo znalazłam u Łucji , od siebie dodałam lawendową nutę. Jeśli u Was też nie ma już jeżyn, nie martwcie się. W tym deserze doskonale dadzą sobie radę mrożone owoce. Jeżynowo-lawendowa panna cotta Składniki: (na 6 porcji) 200 g jeżyn 50 ml wody 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 70 g cukru(...)wodą podgrzewać, aż miód się rozpuści. Dodać jeżyny, gotować tylko do momentu, aż owoce puszczą sok. Zdjąć z palnika, przestudzić. Pannę cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzykach. Podawać z jeżynami i syropem (ciepłym bądź zimnym). Smacznego! Jak sobie teraz myślę o tym deserze, to od razu mi się cieplej robi. Jeżyny jednak ciągle jeszcze pachną ciepłą, słoneczną jesienią
Pożeraczka, czyli raz adobrze