kiwi 2 jabłka 1 łyżeczka miodu Twaróg, jogurt i miód miksujemy. Z owoców przygotowujemy mus. Następnie przekładamy do wysokiej szklanki , kładąc warstwę serka, owoców i tak na zmianę. Deser ma kwaskowaty smak, więc nie każdemu może przypaść do gustu. Buziaki
Cukier&PuderCranachan to tradycyjny szkocki deser składający się z warstw słodkiej śmietany, płatków owsianych i owoców (w tradycyjnej wersji są to maliny). Deser wzbogacony jest o miód i whisky. Składniki na 2 porcje: 200 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 granat 3 łyżki płatków owsianych 1 kostka czekolady 1-2 łyżki whisky ( w zależności od preferencji smakowych
Moja Galeria Smakujedzenia i na gotowanie. Z pomocą przychodzą mi wtedy Smoothie! Różnorodność smaków i kolorów, jaką można uzyskać, bawiąc się sezonowymi owocami i warzywami jest olśniewająca! Na dziś polecam wam smoothie jagodowe! Idealne jako śniadanie, lunch lub deser! Składniki: (na 2 porcje) 2 garści jagód 1 duży banan lub 2 mniejsze 1 awokado 4 łyżki jogurtu naturalnego Do dzieła
Spektrum SmakuBardzo lubię wszelakie owoce. A te zielonego koloru ostatnio upodobałam sobie najbardziej. Kupiłam parę pysznych i słodziutkich owoców kiwi. Jedne poszły do sałatki, inne do ciasta, a z pozostałych zrobiłam mój ulubiony szybki i zdrowy deser - kisiel. Ten kolor i smak, ach... delikatna słodycz, lekko ciepły ... mogłabym się nim zajadać i zajadać. Spróbujcie i Wy. Jak zawsze
Słodkie okruszkidesery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną się przy gotowaniu. Najpierw należy obrać gruszki i pozbyć się środka. ( najlepiej zrobić to specjalną łyżką) Następnie do garnka wlewamy wino, dodajemy cynamon, cukier(...)zmniejszamy ogień i gotujemy gruszki przez 20 do 30 minut, tak aby były miękkie ale nie rozpadały się. Ugotowane owoce wyciągamy cedzakiem na talerz. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy ją gruszki. Na koniec deser posypujemy migdałami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem. Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 300 ml mleka 100 g cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny szklanka jagód Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania
Smak mojego domupostawiłam na moje zapasy zrobione latem. Omleciki podałam z sosem ze zmiksowanych owoców takich jak truskawki i jeżyny, posypałam cukrem pudrem. Przepyszne i takie lekkie, jak piórko! Przed nami wiosna, później lato, a nasze omleciki biszkoptowe będą jeszcze piękniejsze! Pomyślałam, że dzieci, gdyby dostały taki deser w przedszkolu, bardzo by się ucieszyły, pozdrawiam wszystkich przedszkolaków i ich rodziców! Omleciki(...)dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno. Dodajemy wymieszane żółtka i mąkę. Miksujemy, aż składniki połączą się. Na rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem, smażymy omleciki z każdej strony. Przekładamy na talerz. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy nieco wody. Miksujemy i dodajemy cukier do smaku. Placuszki podajemy z sosem owocowym, posypujemy cukrem pudrem. Jeśli nie masz w domu cukru pudru, użyj młynka
Moja smaczna kuchniaSzybko i smacznie. Wystarczy wcześniej schłodzić owoce i delektować się pysznym i dietetycznym deserem . Polecam! Smoothie ananas , kiwi i banan -lekkie orzeźwienie pół świeżego ananasa 3 kiwi 1 banan 200 ml nektaru bananowego Owoce przed obróbką chłodzę. Ananasa obieram i kroję w kostkę . Kiwi obieram i kroję na mniejsze kawałki, Obranego banana w plasterki. Owoce i nektar przekładam do dzbanka i miksuję/rozdrabniam mikserem , aż uzyskam jednolitą , kremową konsystencję . Można dodać jeszcze banana, wtedy uzyskamy gęsty, kremowy deser. SMACZNEGO :) ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA GAZETKI Z PYSZNYMI PROPOZYCJAMI NA GRILLA:) KLIK
Takie tam pichceniePanna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa. Składniki: - 200ml śmietanki kremówki (double cream)- 200ml mleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku(...)się podgrzeje wyjmujemy laskę wanilii, a do śmietanki wlewamy mleko z rozpuszczoną żelatyną. Dokładnie mieszamy. Salaterki przepłukujemy zimną wodą i wlewamy płynny deser. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Szykujemy sos. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówkę i delikatnie nacinamy skórkę, jak przy obieraniu pomarańczy. Lekko ją podważamy i bez problemu wyjmujemy ziarenka
mojewypiekiinietylkoTaką zmrożoną miazgą ze świeżych owoców raczono się już w starożytności. Cudownie orzeźwiające desery serwował swoim gościom Neron podczas letnich upałów, wywołując oburzenie wielu poddanych. Zrobienie takiego przysmaku było bowiem wielce trudnym przedsięwzięciem i wymagało sprowadzenia lodu z wysokich partii gór. Dopiero Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Jednak klasyczna postać sorbetu to perski wynalazek
Wiem co jemjędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają zbytnio od letnich okazów. Beza z truskawkami to mój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać
Słodkie PrzyjemnościDziś kontynuacja smakowitych prezentów. Tym razem owoce w alkoholu, które mogą być wykwintnym deserem, dodatkiem do różnorodnych legumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje nam doskonała nalewka. Zapraszam na owoce chińskiego daktylowca, czyli jujubę pod wódką. Owoce te nie są zbytnio znane w Polsce, uprawia je się w Azji, na Bliskim Wschodzie
Mia Cucina Sofietaszypułki i miksujemy z dwiema łyżkami cukru. Podgrzewamy 100ml wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki miksujemy razem z syropem żelatynowym. Owoce wykładamy do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo. Gdy deser zastygnie można(...)ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany. Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować z brzoskwiń, ananasów, czy owoców leśnych
Mania WypiekaniaDla kogo: dla mających ochotę na pyszny letni deser dla fanów czereśni dla chcących skosztować tego francuskiego przysmaku o ciekawie brzmiącej nazwie Składniki: 650g czereśni 200g
Mania WypiekaniaFantazyjna przekąska z owoców w sam raz dla dzieci :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 10 szaszłyków: 2 kiwi 1 plaster świeżego ananasa 1/2 mango lub
My Culinary Art