Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 242Proste i pyszne naleśniki z mnóstwem jabłkowego nadzienia, pachnącego wanilią, cynamonem i kardamonem. Dodatkowo sposób podania ich w formie sakiewek, sprawia że wyglądają niesamowicie kusząco ;) SKŁADNIKI
DefinicjaSmaku
Szarlotka z kardamonem 249moja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii(...)boki tortownicy (nie muszą być całkowicie przykryte ciastem, ale przynajmniej do połowy wysokości blaszki). Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. 6. Za pomocą nożyka naciąć owoce kardamonu, wyłuskać czarne ziarenka, rozbić niezbyt drobno w moździerzu. 7. Jabłka (bez soku, który się wytworzył), rodzynki i kardamon wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić mieszając
Kuchnia Prezydentowej
Śniadanie mistrzów 247Śniadanie mistrzów Śniadanie mistrzów, czyli owsianka z bakaliami oraz miodem. To idealne bogato-błonnikowe danie, o wysokiej wartości odżywczej, które
Fit-amina
8. Malinowe bezy 198N ie wiem dlaczego bezy uchodzą za trudne do przygotowania. Wystarczy zachować kilka zasad, a uwierzcie mi że się udadzą. ½ szklanki schłodzonych białek 1 szklanka
Jadło i czytadło
Poniedziałkowy "fit" - Zdrowy koktajl na maślance z dodatkiem czarnego sezamu 229To już drugi zielony koktajl, który się u Nas pojawia. Pierwszy był tu tydzień temu. Polecamy takie koktajle szczególnie na drugie śniadanie. Są zdrowe, sycące, a
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 231With Food (1630 rok) Co łączy kuchnię barokową i Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta). Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem Depardieu i Umą(...)stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół
Przepisy Aleksandry
Mechowiec (ciasto ze szpinakiem) 291Przepis podała mi znajoma. Jego inna nazwa to leśny mech. Od razu stwierdziłam, że musz ę go wypróbować i k ilka dni później zrobiłam to . Ciasto
Państwo Wojtczuk gotują
Ciastka francuskie z marmoladą 263Ciasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie
mojewypiekiinietylko
1533. Ciasto z jabłkami 378Ciasto z jabłkami...a na wierzchu płatki migdałowe..pycha...Zawieruszony przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu jabłka papierówki].. 25 dkg mąki 12 dkg cukru
Moje domowe kucharzenie
Lody różane z dodatkiem oleju rzepakowego (bez cukru,jaj,śmietany) 201Za każdym razem gdy przyrządzam w kuchni coś z dodatkiem dzikiej róży, myślę, że to najpiękniejszy zapach jaki może być. Tym razem ten cudownie pachnący kwiat
Mienta blog
Mini Pavlova 207pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w australijskim Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Deser z bezy i bitej śmietany miał przypominać sukienki baletowe. O tym, że jest pyszny nie będę Was przekonywać. Spróbujcie sami. Zostawiam Was więc z Pavlovą, a sama ruszam w daleką(...)całość w krem o lekkiej konsystencji. *Można usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietany 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Krem nakładamy na bezy i dekorujemy owocami (maliny, borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki) i listkami mięty. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarny
Batony musli 220Opis: Pyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mango i awokado w cytrynowym sosie. 211W zasadzie można powiedzieć, że mamy wiosnę na całego. Słońce świeci, kwiaty kwitną, ptaszki ćwierkają :) Słowem cudownie. To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na
Powiedz dietom nie
Świat we Frugo kolorach. Kisiel, razy pięć. 248Frugo. Kojarzysz? Hm, zapewne. Kto go nie zna? Dumnie stoi na sklepowej półce, prezentując swój głęboki kolor. Poniosło mnie. Musiałam spożytkować niezużyte jeszcze zapasy energii
W kuchni Karmel-itki
Torcik kakaowo-śmietankowy 204Nie dawno dostałam zlecenie na torcik. Długo się zastanawiałam czy je przyjąć, ponieważ miał to być torcik na wieczór panieński. A
Passion of Cooking
Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne 205Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia
IzaGotuje