bardziej wartościowe niż te kupne. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru czy tłustej śmietany. W dodatku wystarczy tylko kilka (minimum dwa) składników, a deser wyczarujemy w kilka minut. Lody może nie wychodzą idealnie kremowe, konsystencją przypominają raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. I duży plus za intensywnie bananowy smak(...)kakao narutalnego. Otzrymamy wtedy lody bananowo-kakaowe. Eksperymentujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam orzechów i czekolady, ale fajnie sprawdzą się tu też np. wiórki kokosowe, kruszone ciasteczka owsiane, owoce czy roztopiona czekolada jako polewa
Zawsze głodna!Chlebek bananowy z mąki gryczanej Poprzednie ciasto bananowe bezglutenowe oraz racuchy z bananami zostały przez Was odebrane bardzo dobrze, więc tym razem postanowiłem zrobić coś…
BlendmanUwielbiam domowe lody, bo wiem co jem. Mało tego, mogę zadecydować na jaki dokładnie smak mam ochotę i właśnie takie sobie zrobić ;-) Miałam jeszcze zamrożone jagody
Passions hobbies lifeSkładniki: na 4 porcje 1 dojrzałe mango 1 torebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5
Luźna KuchniaSkładniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i
prawdziwe jedzeniemnie liczyć, zwłaszcza, że lista liczy 100 pysznych i pomysłowych przekąsek na Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce(...)maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami
Moja smaczna kuchniaprzytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości(...)Wyczułam słodycz miodu, charakterystyczne połączenie, ostatnimi czasy uwielbiane przeze mnie. Przyjemny, delikatny smaczek. Jak to przystało na prawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał być deser, bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta
W kuchni Karmel-itkiNasiona chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i białka a także kwasów omega-3 i
Pyry na Gazmojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis naWraz z Darią i Wspólnym gotowaniem z formułą przenosimy się na GP do Brazylii. Brazylijczycy kochają słodycze, a najbardziej popularne, to beijinhos de coco, brigadeiros, czy
mojewypiekiinietylkoOd kilku dni w TV i radio trąbią, że według najnowszych badań możemy jeść #lody bez wyrzutów sumienia. Jedząc lody spalamy ok. 50 kcal, czyli tyle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdecydowanie nie ufamy ludziom, którzy nie lubią słodyczy! Każdy człowiek, który kręci nosem na hasło: "czekolada" wydaje się nam podejrzany. I choć nie spotykamy ich tak
Wypisz Wymalujwtedy na drugi plan, by ratować nasze wahania nastroju. Zjadłabyś tonę czekolady i innych słodkości. Tak jest z moją przyjaciółką Barbarą, której podarowałabym mini szarlotki, w ten kryzysowy dzień. Deser, który rozpływa się w ustach: kruche ciasto na miodzie, masa jabłkowa z cynamonem przeplata się z pysznym śmietankowym budyniem, wszystko polane limonkowym lukrem i posypane karmelową posypką Delecty. W taki(...)normalny budyń. Gotowy przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuszek i odstawić. Jabłka i gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać świeżo wyciśnięte soki, łyżeczkę masła i pokrojone owoce. Gotować ok 10 minut. Przygotować foremki do mini szarlotek, wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nimi spód foremek. Następnie dodać łyżkę masy
TrufelkowoDelikatny placek ze śliwkami to łatwy i przepyszny deser, który znakomicie smakuje o każdej porze roku, zwłaszcza teraz gdy sezon śliwkowy w pełni. Ciasto świetnie komponuje się z dojrzałymi węgierkami, choć do jego wykonania można też użyć innej odmiany śliwek a nawet jabłek czy rabarbaru. Placek ze śliwkami to wyśmienity pomysł na podwieczorek, można się nim delektować w towarzystwie ulubionej(...)Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy i przestudzamy. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy śliwkowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Na owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Placek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40-45 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem
Smakowite Daniaporcji: 12 Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami. Napisz opinię Zapisz(...)przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni