Sernik idealnie pasuje do białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCookingZrobiło się ciepło, w lasach są już pierwsze jagody, nastała więc pora na lody. Te nie dość, że są w wersji fit, to jeszcze bez
Sto kolorów kuchniKażdy z nas ma pewnie swoje awaryjne wypieki, takie których jest pewny. Dla mnie to pieczenie bezy. Szybkie, proste, bezproblemowe. Zawsze nadmiar białek mrożę i w
Plate of JoyO kaszy jaglanej pisałam wczoraj tutaj , a dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy jeść na ciepło lub
Kulinarne przygody GatityKolejna propozycja na bezglutenowym posiłek. U nas placki były dziś na obiad, ale myślę, że będą także smacznym i sytym śniadaniem albo słodkim deserem na ciepło. Użyłam słodkich jabłek, dlatego już nie dosładzałam, ale jeśli uznacie, że placki są jednak za mało słodkie, możecie dosłodzić je np. miodem. Z placuszkami należy obchodzić się bardzo delikatnie podczas nakładania na patelnie(...)posmarować olejem (nie smażyłam w głębokim oleju). Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Podawać ze śmietaną, jogurtem, serkiem, miodem lub ulubionymi owocami
Ze smakiem i z pasjąspróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów! Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już wspomniałyśmy wcześniej(...)dokładnie myjemy i nacinamy je na krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie składniki (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się dokładnie po naciętym miąższu. Następnie wierzch posypujemy cukrem, cynamonem oraz tymiankiem. Tak przygotowane figi wstawiamy do żaroodpornego
Symfonia Smakówkrem przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw - jeśli na jakieś nie ma akurat sezonu pokuszę się na mrożone. Kiedy najdzie nas ochota na dynię, bób, inne sezonowe warzywa czy owoce z radością kupuję te mrożone. Niczego im nie brakuje, a jak smakują! - można je smakować cały rok, więc to jest smaczna i przyjemna alternatywa tych sezonowych świeżych. Sezon(...)Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. A te są niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco. Dodatkowo
Zasmakuj KuchniGofry to jedne z moich ulubionych niedzielnych przekąsek. Mogę je jeść na śniadanie, deser i kolacje - dziś będą na kolacje razem z wiśniowym dżemem i ubitą śmietanką. Nie są to tradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść(...)mieszamy, następnie wrzucamy resztę piany i mieszamy.Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na rozgrzany ruszt wylewamy masę, tak aby zakryć cała powierzchnie.Pieczemy około 5-7 minut.Podajemy z dżemem, owocami, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościW weekendy zawsze pozwalam sobie na kuchenne wariacje. W tym wydaniu Torcik z placuszków wykonany z mąki pełnoziarnistej. Polecam! Składniki: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
Truskawkowa FiestaOstatnio strasznie przemarzłam. Niestety pani zima nie jest w tym roku zbyt dla nas miła. Zamiast pięknych barw bieli za oknem mamy tylko szarość. No jedynie
Słodkie okruszkiPiękna złota jesień za oknami. A wraz z jesienią, przyszła pora na kolejną odsłonę "Lubelskiego kociołka" . Jak już pewnie niektórzy kojarzą, jest to akcja lubelskich
kolorowotorcikowoDoszłam do wniosku, że chyba już jestem nudna z tymi lodami ;-). No cóż... wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć ! Kolor lodów wyszedł niesamowity
Kulinarne przygody Gatityilości powodowały problemy jak rabarbar, albo że źle się kojarzyły jak wojenna brukiew. Tymczasem brukiew, topinambur, pasternak, jarmuż, skorzonera i rabarbar wracają powoli do łask. Rabarbar to najpyszniejszy składnik deserów, jarmuż wrócił na salony, a topinambur jest po prostu zdrowy. Problemem jest nie tylko ich dostępność i cena na różnego rodzaju biobazarach. Zwłaszcza jeśli wiemy, że kiedyś były jedzeniem(...)korzeni i oprócz przepisów fundują nam też rys historyczny o tym jak spożywano to warzywo drzewiej. Przepisy są jednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań np. wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę
Ugotowane pozamiatanewykonania nie będzie potrzebny Wam ani mikser, ani maszynka do mielenia twarogu, a tylko i wyłącznie blender, składniki i co najważniejsze.. odrobina chęci. :) Zapraszamy do wypróbowania naszego prostego deseru: Składniki: (na formę o średnicy 18cm) masa serowa: 0,5kg twarogu półtłustego 2 jaja 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady 1/4 szklanka cukru 1 laska wanilii(...)dokładnego połączenia się składników. Pod koniec dodajemy roztopioną czekoladę(robimy to stopniowo, porcjami) nie zaprzestając blendowania. Na herbatnikowy spód wylewamy połowę masy serowej, na tę warstwę wykładamy połowę owoców porzeczki i zalewamy pozostałą porcją masy serowej. Na wierzch sernika wykładamy pozostałą część porzeczek, które dociskamy lekko dłońmi po to, aby dobrze przylgnęły do masy. Formę umieszczamy na środkowej
Symfonia Smakówczasami kardamon) oraz różne bakalie, symbolizujące bogactwo i dobrobyt. Następnie serową masę formowano w wyłożonych materiałem naczynkach ze specjalnych drewnianych deseczek, które nadawały jej wygląd ściętej piramidki. Kształt tego deseru nie był wcale przypadkowy i symbolizował grób Jezusa Chrystusa, dlatego też podawano ją tylko raz w roku, w Wielką Niedzielę. Dziś tradycje się zacierają. Ciągle się spieszymy, nie mamy czasu(...)laska wanilii) wybrane bakalie (ja dodałam po garści rodzynek i orzechów nerkowca) ok. 50 ml rumu Dodatkowo: gaza (sporo) bakalie, drylowane wiśnie (np. z kompotu) lub inne owoce do dekoracji) Jajka i śmietanę miksujemy lub dokładnie roztrzepujemy rózgą. Mleko zagotowujemy z dwoma rodzajami cukru (także z przeciętą wzdłuż laską wanilii, jeśli jej używamy). Do gotującego się, wlewamy miksturę
Ratunku obiadSmakowity torcik bezowy z kremem mascarpone i borówkami amerykańskimi będzie znakomitym deserem dla amatorów słodkości. Smakołyk ten nie jest wcale pracochłonny jedynie wysuszenie krążków bezowych zajmuje nieco więcej czasu, natomiast efekt smakowy gwarantowany. składniki na 6 porcji 6 białek 1szklanka cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone(...)będzie robiła się sztywna dodajemy serek mascarpone a na końcu wsypujemy cukier puder. Krem rozsmarowujemy na jednej z wysuszonych bez dokładnie rozprowadzając. Na kremie kładziemy umyte i osuszone borówki, owoce przykrywamy drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu dekorujemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową oraz borówkami. Tort podajemy od razu po przygotowaniu
Smakowite DaniaKażdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze(...)jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare, czyli bogactwa owoców morza. Zioła to podstawa kuchni włoskiej, a jeśli pizza to koniecznie bazylia i oregano. Najpopularniejszą jest pizza margherita, której składniki symbolizują barwy narodowe Włoch. Pizza ma swoją historię
Moja smaczna kuchniaT e naleśniki kokosowe to absolutny majstersztyk! Właściwie nie wiem, co tutaj bardziej reklamować. Pyszne bezglutenowe naleśniki na mące kokosowej, czy te wyborne smażone z masłem
Food SquareBardzo pożywne i zdrowe śniadanie dające dużo energii na cały dzień. Dzieci je uwielbiają - mały Michał nazywa je "puszystymi, bananowymi chmurkami ". Naleśniki
Pora na pora i pomidoraP iña colada to dla mnie prawdziwy smak wakacji - zapach morza, dotyk piaszczystych plaż, ciepło promieni słońca i przede wszystkim błogie wieczory spędzone w doborowym towarzystwie
Food SquareRobiłam już ptysie według innego przepisu, ale tym razem stwierdziłam, że pora przetestować kolejny, co pozwoli mi z czasem wybrać ten najlepszy :-) Z przepisu Ewy Wachowicz
Passions hobbies lifeZdrowa propozycja na drugie śniadanie? Proszę bardzo: Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi , selera naciowego i miodu . Wspomoże również naszą odporność. Seler naciowy oczyszcza organizm z
Moja DelicjaBabcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak
pink envelopeJeszcze rok temu o bezach wiedziałam niewiele, zrobiłam może jedną albo dwie, ale jak zaczęłam to można powiedzieć, że się zakochałam. Zawsze słyszałam jakie to trudne
Wypieki i Rumieńcejagoda. Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :) Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :) Polecam. SKŁADNIKI: podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic" o smaku owoce leśne i malina (50g + 25g) 0,5 litra wody WYKONANIE: Opis wykonania znajduje się na opakowaniu, ale myślę, że można byłoby spróbować z tradycyjnymi galaretkami, tylko zmienić proporcje(...)krawędzi naczynia wlewać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia". Zrobiła tą galaretkę i muszę przyznać, że jest ona bardzo efektowna. Rewelacyjnie sprawdzi się do ciast, deserów. My zjedliśmy sobie sama galaretkę i była bardzo smaczna
Serce zamknięte w formie pysznościpokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min., aż owoce zamienią się w gęste puree. Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera. Zważ pigwowe puree. Na każde 500 g puree dodaj 250 g cukru. Dobrze wymieszaj, przełóż(...)powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia. Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź jako deser. Można ja też dodać do herbaty (jak pisałam wyżej, smakuje jak miód). Galaretkę przechowuj w lodówce owiniętą w folię plastikową lub pokrojoną w kwadraty, przełożoną pergaminem i ułożoną w szczelnym
Chilli Czosnek i OliwaSezon wakacyjny można dzisiaj uznać już za zakończony i pora wracać do swoich codziennych obowiązków. Pogoda jak na ostatni dzień wakacji jest świetna, słonko świeci, jest
ciastkarnia na kruchym spodzie