Dziś na blogu pojawiają się takie oto pyszne domowe jogurtowe lody z mango. Przygotowane bez maszynki do lodów, tak na prawdę w dosłownie kilka chwil. Ważne
Kulinarne przygody Gatitybudyń z pietruszki", nie dało mi ono spokoju dopóki nie spróbowałam go zrobić. Jak to budyń? Z pietruszki? Ciekawe połączenie :) Przepis oczywiście ciut zmodyfikowałam i jestem pod wrażeniem tego deseru! Sami spróbujcie ;) Waniliowy budyń z pietruszki Składniki: 2 pietruszki 1 puszka mleka kokosowego 1 laska wanilii 2-3 łyżki miodu sok z cytryny Wykonanie jest banalnie proste: pietruszki obieramy(...)gotujemy 20 minut, aż warzywo będzie miękkie. Następnie wyławiamy laskę wanilii, a całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny, mieszamy. Budyń świetnie się komponuje z owocami, ale i sam jest równie ciekawy w smaku! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Jesień oznacza jabłka. Kolorowe, pachnące i apetyczne. Zrywane z drzewa, zbierane do skrzynek i przechowywane z myślą o zimie. Nie ma chyba przydomowego ogródka bez jabłonki
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu(...)cytryny - do nasączenia biszkoptów 2 dowolne galaretki 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 3,2% 600 ml (2x300 ml) wrzątku owoce np. truskawki Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Herbatę, spirytus i sok z cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki
Mama GotujeCiasto, z którym poradzi sobie każdy. Jest proste, nie wymagające i co najważniejsze - smakuje nieziemsko :) Nie jest suche, lecz lekko wilgotne. Jabłka i migdały tworzą ciekawe
chili & sugarSkładniki: 100 g kuskus, 270 ml mleka, 30 g masła, truskawki, czarne jagody( co kto lubi), cukier, szczypta soli, śmietana (niekoniecznie, ale fajnie smakuje,szczególnie
kulinarnajamka.blogspot.comKiedy mam ochotę na szybkie ciasteczka zazwyczaj piekę owsiane. Dlaczego? Ot, to dlatego, że mam poczucie, iż owsiane są o wiele zdrowsze niż klasyczne maślane - chociaż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTort Urodzinowy(idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki:(na ok.3kg tortu)Biszkopt:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj - szklanka mąki
Gotuj Z MuzykąPamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie
Codzienna kuchnia niecodziennato doskonały gorący smakołyk na mroźną zimę. 2 pomarańcze 100g wiśni bez pestek 100g jagód 2 łyżeczki cukru 4 łyżki rumu 4 kwadraty folii aluminiowej 4
Kulinarny karnet ChristopheraJako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis
Poezja smakuUpał dokucza każdemu. Oto wspaniały sposób na odrobinę ochłody i orzeźwienia ;) Trochę malin, trochę brzoskwiń, odrobina lodu i gotowe! ;) Składniki na 4 porcje. Zainspirował mnie przepis
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 2 łyżki tartych orzechów Back Mit 1/2 dużego mango 150 ml jogurtu greckiego 1
kolorowotorcikowoDobiegł końca tydzień. Cieszę się z weekendu, bo te kilka ostatnich dni było dla mnie naprawdę męczących. Głównie przez kolejne ząbki, które jakoś wyjść nie mogą
Przysmaki KarolkiTchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę
W kuchni Karmel-itkiCoś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego i szybkiego? Taki własnie jest ten deser - sprawdźcie sami! Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125 g twarogu 4 łyżki jogurtu naturalny 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 6 łyżek cukru brązowego granat lub orzechy Twaróg wymieszać z jogurtem. Wstawić do lodówki. Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne(...)rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem. Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste(...)serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane Kardelen by Mira design . Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Żółtka
SzczyptaSmaQKończy się sierpień, kończy się też morelkowo-brzoskiwniowa akcja. Na koniec, razem z Malwina i Edytką, przygotowałam wspaniały deser. Banalny i smaczny. W oryginalnym przepisie, który podesłała nam Malwina, użyte były brzoskwinie z puszki. Jednak w sezonie musiałam wykorzystać świeże. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru (można dać mniej(...)cukru gotujemy syrop. Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do syropu i gotujemy przez kilka minut, aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyjmujemy owoce, syropu nie wylewamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy łyżkę syropu i mieszamy. Biszkopciki moczymy w pozostały syropie. Układamy je na dnie naczynia
Sto kolorów kuchnibananowo-truskawkowy Ostatnio kiepsko u mnie z czasem, a na stole późno wieczorem, królują szybkie dania. Dobrze, że lato, bo łatwo o szybkie sałatki czy właśnie owocowe przekąski. Świeżych owoców i warzyw tyle, że nie wiadomo za co się łapać w warzywniaku :) A domowy budyń na pewno jest zdrowszy od sklepowego i smakuje prawdziwie owocowo. Gdy truskawki są słodkie(...)sezonie jest super kolacją. Zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają takie smakołyki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby w upalny dzień schłodzić budyń - będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Kolor zależy od truskawek - raz wychodzi taki intensywny jak na zdjęciu, innym razem blady różowy :) Dziś przygotowałam go używając mojego nowego blendera - Braun MQ 535 - który właśnie testuję i muszę przyznać
Kraina Tysiąca SmakówRyż jest drugim po pszenicy zbożem uprawianym na świecie. W wielu azjatyckich narzeczach to synonim życia, bogactwa, pożywienia. Przyrządza się z niego niemal wszystko – dania główne, desery, pieczywo, dodatki, alkohol, kleiki dla dzieci i niemowląt. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: - 750g ryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego(...)pozostawiamy do przestygnięcia. Umyte i obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z ½ cytryny i rozparowujemy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną (owoce nie powinny się rozpaść tylko pozostać w kawałkach) wsypujemy suchą galaretkę – krótko mieszamy do połączenia składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jajka ubijamy z cukrem
mojewypiekiinietylkoPudding chia to szybki i łatwy sposób na zdrowy posiłek do szkoły czy pracy. Można go robić na wiele sposobów np. z mlekiem kokosowym lub krowim
Słodka StrefaSezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o
Państwo Wojtczuk gotująKolejny post kulinarny - jakoś tak mnie wzięło na pieczenie, więc dlaczego przy okazji nie podzielić się z Wami przepisami na udane wypieki? Zazwyczaj inspiruje się kilkoma
Pani domowaMalinowo-porzeczkowy chłodnik Gotowy chłodnik Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki
Miód i pieprzProściutki, zdrowy, witaminowy szot! Na lekkie śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia. Moja propozycja jest z truskawkami, ale spokojnie można je zamienić na maliny, jeżyny, brzoskwinie
Cakes By KejtKompot to coś oczywistego i banalnie prostego, w pamięci pozostaje sentyment a obecnie jego spożywanie kojarzy się co najwyżej z barem mlecznym. Co prawda czasy mamy
Kuchnia PROzdrowotnaSezon letni, a raczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego
Garnkowe fanaberiePlacki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać
BullioDobrodziejstwa domowych przetworów doceniamy w jesienne i zimowe dni. Słoik domowego dżemu zawsze wygra z tym ze sklepowej półki. Po pierwsze wiemy co jemy
Jadło i czytadłoOstatnio zakochałam się w babkach jogurtowych. Są pyszne, miękkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Choć jak maksymalnie długo tego nigdy nie udało Nam się sprawdzić, gdyż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPowracają upały więc zapraszam na pysznie owocowy i orzeźwiający koktajl z miętą!Składniki:1/4 niedużego arbuzaok 500 g truskawekgarść listków miętyewentualnie cukier do posłodzeniaSposób wykonania:1
Kuchnia domowa Ani