Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego
Poezja smakuW upalne dni gdy nie chce się piec, a dopada nas ochota na coś słodkiego świetnie sprawdza się czekoladowe salami. Wystarczy wymieszać składniki, całość wstawić na
Mia Cucina SofietaPorzeczki z truskawkami pod kruszonką. Kruszonka powstała z wymieszania płatków owsianych, wiórek kokosowych, płatków migdałowych i .. tymianku. Tymianek można pominąć, ale polecam, bo fajnie podkręca smak. Do deseru idealna będzie też gałka lodów :) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka czerwonej porzeczki 2 szklanki truskawek 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki wiórków(...)cukru. Wymieszać. W malakserze zmiksować połowę płatków owsianych z migdałami i wiórkami kokosowymi. Wymieszać z pozostałymi płatkami i tymiankiem. Do jednej dużej formy do zapiekania lub mniejszych ramekinów nałożyć owoce a na nie wysypać kruszonkę. Piec w 170 stopniach przez 50 minut. Smacznego
Moja Galeria Smakumojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W
moj przepis naTo najprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam
Kuchnia PROzdrowotnaczas, który nie kojarzy się z truskawkami. Jednak trzeba było dobrze wykorzystać te, które zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe(...)najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany. Jeśli nie posiadamy gotowych musów truskawkowych to całe truskawki blendujemy. Zmiksowane owoce dodajemy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy i wsypujemy galaretki. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli mus nie jest słodki możemy dosypać trochę cukru. Mus odstawiamy do przestudzenia. Na spodzie herbatnikowym układamy całe
Pan i Pani Smith w kuchniTo ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka ;) często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie
Kolorowy Przepisownikcynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny, 3 - 4 łyżki miodu, krokant: 100 g orzechów laskowych, 200 g cukru, Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając(...)nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając aby nie przesłodzić
królestwo garów> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada
Pełny talerzBatoniki musli Batoniki musli to szybka, bardzo smaczna i wartościowa przekąska, która nadaje się do szkoły, pracy, bądź jako poczęstunek na przyjęcie
Fit-aminaHej ho! tak mnie naszło że niebawem jedna z najbardziej ulubionych nocy w całym roku :). Sylwester w sumie to też czas w którym organizujemy prywatki a
Kuchnia PROzdrowotnaTrochę orzeźwienia w te ciepłe dni? Nic prostszego! Wystarczy trochę chłodnego jogurtu, brązowego cukru i... truskawek :) Wszystko miksujemy razem i mamy przepyszny koktajl truskawkowy! Czas
Kolizje SmakówNajsłodsze są te pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki. Marmolada z mirabelek
prawdziwe jedzenieNie umiem się kompletnie oprzeć tym kolorowym straganom, kupiłabym najchętniej wszystko po kolei nie zważając na fakt, że mam ograniczone możliwości konsumpcyjne;) Ostatnio kupiłam czarną porzeczkę
Zdrowa Kuchnia SowyTruskawki po owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser. Myli się ten, kto uważa, że truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak! Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej jasnej 70 g ksylitolu(...)łyżki ksylitolu lub cukru 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 1-2 łodyżki mięty (u mnie cytryowa) Wykonannie: truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe pociąć w ósemki. Owoce wymieszać z cukrem, octem balsamicznym, pokrojonymi drobno listkami mięty i odstawić wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dość szybko, by masło się nie zagrzało, bo wówczas kruszonka straci chrupkość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!