użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń sposób, okazują się dla nas najkorzystniejsze. Składniki (tortownica o średnicy 20 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki(...)pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki morelowej konfitury (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Płatki owsiane oraz migdały zmiksuj
Roślinna - blog wegańskiCiasto bananowe już piekłam. W formie babeczek, ale można je śmiało upiec w jednej formie, na przykład keksówce. Przepis znajdziecie tam klik Tym razem
Codzienna kuchnia niecodziennawidać jest to przepis prosty, łatwy i przyjemny - składniki należy wrzucić do pojemniczka i zblendować. Z podanych proporcji wychodzą dwie szklanki dziwnego czegoś, co ma co prawda smak owoców, ale jest piekielnie słodkie i w ogóle nie jest gęste. Zastanawiam się, jak by to smakowało z tymi dwoma łyżeczkami cukru z przepisu, skoro już łyżeczka miodu to za dużo(...)może być to dobra propozycja, ale pod żadnym pozorem nie dodawajcie cukru. Miodu też nie. Na drugi dzień smakuje to zdecydowanie lepiej - dobry pomysł na bardzo słodki i zdrowy deser :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosapocząwszy od Rosji, Litwy poprzez Białoruś skończywszy na Ukrainie. Pierwotna wersja kutii przyrządzana jest z pszenicy jednak jest ona bardziej pracochłonna. W Polsce kutia należy do dań, a raczej deserów przygotowywanych głównie na Wigilię Bożego Narodzenia.Kutia z Bakaliami - Składniki:200 g kaszy pęczakłyżka masłaok. pół łyżeczki soliok. 900 ml wody100 g zmielonego maku 2/3 szklanki mioduok. 2 łyżki cukru(...)wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi. Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni
Słodka StronaDrożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie
Poezja smakuNa tort natknęłam się na kilku zagranicznych blogach i bardzo mnie zaciekawił, szczególnie ze względu na oryginalny pomysł na ciasto. Tropikalne smaki również należą do
Mania Gotowanianektar jest lepszy od soku. Nie wiem, czemu wcześniej tak myślałam. Nektar kojarzył mi się z esencją smaku owoców... A jak jest naprawdę? Sok - produkt otrzymany z dojrzałych owoców lub warzyw. Nie zawiera nic poza tym, co uzyskano w trakcie wyciskania czy przecierania warzyw. Soki, które znajdziemy w sklepach, często są produkowane z soków zagęszczonych, czyli takich(...)Szczególnie sycące są soki przecierowe, więc po takim dziecko nie będzie chciało zjeść nawet swojego ulubionego posiłku. Ja staram się dawać sok codziennie po obiedzie, jest to forma zdrowego deseru lub uzupełnienie witamin, jeśli nie było zupy. Szczególnie, że z jedzeniem warzyw u córki kiepsko, więc przecierowym sokiem marchwiowo-owocowym staram się trochę dodać jej zdrowia. Traktujmy więc soczki jako
Anioszek w kuchniMój przepis na | Wegański, postny majonez Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam
moj przepis naBardzo smaczny przekładaniec, który wymyśliłam na tegoroczne Walentynki. Czekoladowy biszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie(...)Biszkopt upiec i ostudzić, najlepiej poprzedniego dnia, będzie go łatwiej przekroić. Przekroić na połowę. W górnej części zrobić dziurki foremkami w kształcie serc (wycięte serca można zamrozić, wykorzystać do deseru lub po prostu zjeść). Galaretkę czerwoną rozpuścić w 300 ml wody i pozostawić do wystudzenia, galaretka musi być tężejąca, ale nie sztywna! 1 szklankę soku z gruszek zagotować z margaryną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekogo: dla posiadających gofrownicę dla mających ochotę na pyszny deser dla chcących obudzić w sobie wakacyjne wspomnienia Składniki na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Wykonanie ciasta: Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować(...)chwilę na złoty kolor. Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku
Mania Wypiekaniaktóry normalnie śmietany nie je. Dla dzieci oczywiście likier zastąpiłam sokiem z pomarańczy, ale deser w dalszym ciągu był pyszny. Wiem, bo nie odmówiłam go sobie w obu wersjach ;) Deser idealny na sezon truskawkowy, a biało-czerwone barwy sprawdzą się podczas dzisiejszego meczu Ligi Światowej. Trzymajmy kciuki za naszych siatkarzy! :) Składniki na 4 porcje: 500 g truskawek 4 łyżki(...)cukrem pudrem. Miksturą zalać truskawki, wymieszać. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier z wanilią, wymieszać z creme freiche. Owoce rozłożyć do pucharków, polać pozostałym w misce sosem, przykryć chmurką ze śmietany. Można ozdobić dodatkowymi truskawkami lub melisą. Smacznego
Pełny talerzHejka! Trochę mnie nie było, wiem, od razu przepraszam, ale jakoś tak wyszło, wiem też że pisaliście, dostaje wasze e-maile i każdy jeden odczytuje ale
Kuba GotujeNic mi ostatnio nie wychodzi tak jak trzeba...tym razem z braku czasu [ musiałam iść do pracy] za szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i
Moje domowe kucharzenieKolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Na dodatek ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera
Moja Delicjakońca jestem pewna skąd mam przepis na te gofry, jednak obstawiałabym, że z jakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser. Składniki 500 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki 30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita(...)przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz resztą owoców
Kuchenne aromaty