deser z owocami - 5670 przepisów (strona:236/378)

Kawowe muffiny z figami 150

Długo szukałam idealnego przepisu na muffiny. Niby wszystko było w porządku, niby dobre, niby ok...Ale cały czas to nie było to, czego szukałam. Wreszcie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 147

Ostatnio bardzo popularnym deserem stały się pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, lub naleśniki na słodko z proszkiem do pieczenia. Tak, bo pancakes to nic innego jak zwykłe naleśniki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Na wielu blogach i stronach internetowych ludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia(...)smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne. My chcemy przedstawić prosty do bólu przepis na pancakes. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania, ale zawsze warto zaczynać od czegoś prostego. Przepis Składniki: 2 jajka 500 ml mleka 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik z 3 składników (sernik japoński) 8573

Dziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia, Bieluch lub mascarpone :) W smaku przypomina połączenie lekkiego omleta z sernikiem i biszkoptem. Niebo w gębie <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 19 cm: 5 jajek, żółtka oddzielone(...)białek 2 tabliczki białej czekolady 250 g kremowego serka (u mnie ricotta) Składniki na dekorację (opcjonalnie): cukier puder świeże owoce sezonowe CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN+chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubijamy, następnie dodajemy serek i ponownie ubijamy

My Culinary Art
Deser galaretkowy 201

Zimny, lekki i owocowy deser na upalne popołudnia przy kawie Z wielkim żalem muszę stwierdzić, że praca pochłania dość dużo czasu. Gdy weekendy są wolne jestem w innej pracy.  Pisanie tego posta rozłożyłam na dwa dni. Mam nadzieję, że przepisy będą pojawiały się jednak częściej  ;) .   Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 galaretki truskawkowe 3,5 łyżki(...)żelatyny 2-3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki cukru - w zależności jak słodki chcemy jogurt. opcjonalnie owoce: u mnie truskawki i jagody Wykonanie:  Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie rozpuszczamy w odrobinie ciepłej- czekamy aż ostygnie. Letnią żelatynę łączymy z jogurtem naturalnym połączonym z cukrem i aromatem., przekładamy do szklanek - wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę

Garnkowe fanaberie
Suszone zielone pomidory a'la bakalie 109

Tegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek. Składniki: 1 ½ kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 cytryna ¼ kg cukru ( do obtaczania) 1 cukier waniliowy Składniki na syrop: 1 ¼ kg cukru ¼ litra wody Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia wypłukać z soli(...)cukru i wody ugotować syrop.  Włożyć wypłukane pomidory i odstawić na następne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztę cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste.  Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut

Tradycyjna Kuchnia
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 143

okresie dojrzewania owoców sprawia, że są one bardzo słodkie. Powidła z wiśni oprócz owoców zawierają niewielki dodatek ekologicznego miodu akacjowego; do wytworzenia 100g powideł używa się 300g owoców. Powidła nie zawierają dodatku cukru, pektyn ani konserwantów. Moja opinia: Nie wiem jak wy, ale mam słabość do wiśniowych przetworów. Do tego słodzone miodem, bez dodatku cukry i konserwantów(...)mój gust. Były gęste czym odróżniły się od sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Najlepsza tarta z rabarbarem 160

zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...?  Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio mnie interesuje. Najważniejsze, że rabarbar jest obłędnie pyszny, i nadaje się chyba do wszystkiego. Co roku(...)głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
4 urodziny Food & Friends 124

dania, Intermezzo – w muzyce krótki przerywnik, w kuchni przerywnik między daniami, ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe, Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe(...)langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course: pierogi po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por; sandacz, kapusta; jeleń, dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle. Desserts: ciasteczka maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada; sosnowe lody, borówki, jabłka. Wszystkie dania dostarczały nam wspaniałych doznań smakowych i wizualnych

królestwo garów
Mini serniczki na zimno z galaretką, malinami i borówkami 238

naprawdę optymalna temperatura! Jako, że mamy lato i (miejmy nadzieję) upalnych dni przed nami jeszcze sporo - nie chce się stać przy piekarniku, garnkach i patelniach. Idealnym pomysłem na deser w takie dni jest... sernik na zimno! A jeszcze lepiej - mini serniczki, idealne na jeden raz! :) Jeśli nie macie foremek, w których można by zrobić małe serniki - można z podanych poniżej(...)sera sernikowego, potrójnie mielonego 250 g serka mascarpone 8-10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego (może być z tubki) 1,5 łyżki żelatyny spożywczej 1/3 szklanki wrzątku 2 szklanki owoców 2 galaretki owocowe - u mnie owoce leśne Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Ser sernikowy dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone i mlekiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Blok czekoladowy 126

Dziś chciałabym Wam zaprezentować jeden z moich ulubionych deserów. Niestety, nie jest zbyt fotogeniczny, ale mogę Was zapewnić, że w smaku jest obłędny :) Poza tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a najtrudniejszy punkt przepisu to oczekiwanie, aż blok się schłodzi :) Składniki na 1 sporą keksówkę: 400 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 4 łyżki gorzkiego kakao(...)mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru 300-400 g herbatników ulubione bakalie-orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce Jeśli chodzi o bakalie-rodzaj oraz ilość żeleżą od Waszych upodobań. Ja najczęściej dodaję do bloku tylko suszone śliwki. Jeśli robię go na świeta, wtedy dodaję różne rodzaje orzechów i migdały, na bogato ;) Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w dużym

Zawsze głodna!
GOFRY Z NUTELLĄ 148

Niesamowicie chrupiące gofry … puszyste …. słodkie ….Niejednemu z nas przywodzą na myśl wspomnienia z wakacji nad morzem … upalne lato.Ileż to razy spędzałam

Ostra na Słodko
Truskawkowe z kisielową bezą 224

I jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja

Ostra na Słodko
Crumble ze śliwkami 173

Klasyczny crumble, czyli prosty deser owocowy na ciepło z dodatkiem słodkiej kruszonki. Składniki na 4 sztuki: 6 śliwek 2 łyżeczki cukru masło do natłuszczenia foremek kruszonka: 10  łyżek mąki pszennej                     5 łyżek cukru pudru                     5 łyżek masła Piekarnik nastawić(...)Śliwki pokroić na kawałki i wymieszać z 2 łyżeczkami cukru, następnie ułożyć w natłuszczonych foremkach.  Z mąki, cukru pudru i masła zagnieść kruszonkę i nałożyć ją na owoce formując "małą górkę".  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut

wyzwania kuchenne
Sernik na zimno z mascarpone 372

Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość(...)tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki) ok. 100 g świeżych malin lub owoców jagodowych 1 galaretka o smaku malinowym opcjonalnie: bezy do dekoracji

Poezja smaku
Ciasto magiczne 3036

Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy(...)naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru

Poezja smaku
Naleśniki amarantusowo-owsiane z owocowym nadzieniem 211

Śniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale

Zdrowa Kuchnia Sowy
Lawendowy twarożek z miodowo-morelowym sosem 182

Twarożek na śniadanie, bądź deser wcale nie musi być nudny ;)  Dziś serwuję Wam wersję na słodko, z intensywnie pachnącą lawendą, dodatkiem wanilii, a to wszystko oblane orzechowo-miodowo-morelowym sosem - delektujcie się smakiem!    Lawendowy twarożek z miodowo-morelowym sosem    Na dwie porcje: - 250g twarożku  - łyżeczka suszonej lawendy - łyżka miodu - odrobina wanilii bądź esencji waniliowej(...)suszone morele  - 2 duże łyżki miodu płynnego - 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym  dodatkowo: owoc miechunki W miseczce łączymy twarożek z lawendą, miodem, wanilią. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: morele kroimy w bardzo drobną kosteczkę, zatapiamy w miodzie i syropie. Polewamy po twarożku i podajemy :) Pychotka

Sajkofanka smaku
Ciasto ucierane ze śliwkami... z mojego sadu. Doskonały deser!!! 295

Wszyscy pieką placki ze śliwkami, upiekłam i ja!!! Moje pierwsze ucierane ciasto... Mało tego smakowało wszystkim, którzy próbowali :)) Przepis znalazłam w: "Przyjaciółka poleca: Książka kucharska - 600

Miksturownik
Morelowe kulki mocy 149

świetna przekąska do pracy czy szkoły. Z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie, ale przede wszystkim zaspokoi naszą potrzebą na słodycze. Kulki są fantastycznym przykładem zdrowego deseru, niezawierającego dodatkowego tłuszczu ani cukru. Do przygotowania porcji ok. 20 kulek potrzebujemy: - 1 szklankę* suszonych moreli - pół szklanki suszonej żurawiny - pół szklanki ekspandowanych ziaren pszenicy lub orkiszu (dmuchane, niesłodzone) - 1 łyżkę(...)ozdoby potrzebujemy: - wiórki kokosowe - płatki migdałowe - kakao 1. Morele oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5 szklanki) i odstawiamy na 30 min. 2. Po 30 min owoce odcedzamy z nadmiaru wody, przekładamy do blendera i mielimy na gładką masę. 3. Do zmielonych owoców dodajemy ekspandowane ziarna, płatki owsiane oraz nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy łyżką

Bez Cebuli
Mini fit szarlotka z orzechową kruszonką 163

Jeśli nie macie czasu na pieczenie dużej szarlotki podsyłam przepis na miniaturową wersję tego przysmaku. Co więcej, na takie ciasteczko mogą pozwolić sobie nawet osoby będące na diecie! Mini deser przygotujecie w 20 minut. W środku nie ma ani grama mąki i cukru. Jeśli lubicie jabłka, cynamon i orzechy - będziecie w niebie! Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu(...)wydrążyć z nasion. Pokroić na ósemki, a następnie w cienkie plastry. Ułożyć na dnie żaroodpornej kokilki (u mnie dwie). Płatki wymieszać z płynnym miodem, cynamonem i jabłkami. Równomiernie przykryć owoce. Piec 15 min w 180*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 168

nalewkę w chłodne miejsce, a  po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek.  Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających tendencje do "rozlatywania się" . Ja filtruję nalewki korzystając z filtrów do kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr(...)przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).  A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku poczekamy jeszcze

Walijskie Pichcenie
Panna cotta maślankowa 172

Zapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny(...)rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii   Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki, np.: świeże owoce, mus owocowy, starta czekolada , polewa czekoladowa * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml   Przygotowanie: Przygotować 14 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Do garnka wlać maślankę, śmietanę i mleko. Dodać cukier, ziarnka wanilii, a także "zużyte" laski

Domowa Cookierenka Agi
Zapiekane owoce pod koglem-moglem 156

bardzo szkoda! Dlatego jestem zwolennikiem "odkopywania" dawnych smaków kuchni polskiej i obróbkę w  nieco nowsze wydanie! Ponadto danie jest bardzo uniwersalne może być śniadaniem, kolacją a nawet deserem! Składniki: -> 1 jabłko -> 1 banan -> szczypta cynamonu i kardamonu -> Garść orzechów -> 4 żółtka -> 1.5 łyżki cukru -> 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:   Nagrzewamy(...)żaroodpornego, posypujemy przyprawami. Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Puszyste ciasto czekoladowe na maślance 250

Nie wiem jak Was, ale mnie w mroźne dni dopada zimowa chandra. Najlepszym lekarstwem na nią jest kawałek ciasta czekoladowego (w poniedziałki to co najmniej dwa

Poezja smaku
Czekoladowa raw tarta 125

Mimo wszystko zdecydowałam się dodać „raw” w tytule, choć dwa składniki, których użyłam – kakao i wiórki kokosowe – nie są zgodnie z surową dietą. Jednak osoby jedzące

Roślinna - blog wegański
Tarta białkowa na bezach z malinami 101

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka w wersji RAW (bez glutenu, wegańska i bez pieczenia) 271

Tarty w wersji surowej są super! Są smaczne, świeże, zdrowe i zawsze się udają :) Ta wersja jest idealna na lato - jest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie

pyszne zdrowości
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem 142

Najszybsze drożdżówki na świecie...To takie zrobione z gotowego ciasta francuskiego i budyniu. Polecam każdemu do spróbowania. A przy minimalnym wysiłku, efekt jest pyszny!Drożdżówki

Lawendowe Niebo
Jak szybko przygotować śliwkowy sos? 146

Składniki: 10 dużych śliwek 3 łyżeczki rumu 2 - 3 łyżki cukru białego 1/2  łyżeczki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody+ do rozprowadzenia mąki

Moja smaczna kuchnia
PUDDING CHIA 408

   Pudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy

Smaczne Zdrowe