Jak szybko zrobić domowe lody ? W dodatku takie bez jaj, bez mleka, bez ucierania, miksowania, ciągłego mieszania. Tajemnica tkwi w .. bananie ! Tak, banan. Bazując
kolorowotorcikowoCzasami ochota na upieczenie ciasta przychodzi nam w ostatniej chwili a czasu na jego wykonanie mamy niewiele. Oto prosty przepis na lekkie i pełne smaków świeżych
Smaki EwyMazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców
Kuchnia co dniaJest pyszny, kremowy i wprost nie można mu się oprzeć. Pięknie się prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki
Rozpustne gotowanieDziś mam dla Was bombę kaloryczną, ale jak wiemy "wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie". Jeśli nie wiecie co zrobić z resztkami owoców
W kuchni wieczoremDziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane
karmelowyMoja Trzylatka uwielbia ostatnio sok wyciskany z pomarańczy, oczywiście pod warunkiem, że czynnie uczestniczy w jego produkcji:) Dziś zaproponowałam jej dorzucenie innych owoców, które oczywiście
Kto ugości moich gości?Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy
Słodka StronaPotrzebujemy: 1 budyń śmietankowy 1/2l mleka 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki dżemu truskawkowego niskokalorycznego 1 galaretka agrestowa 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% dowolne owoce granola
Walijskie PichcenieJako dziecko pamiętam truskawki ze śmietaną 18%. Takie, które rozgniatałam widelcem, a na koniec wylizywałam głęboki talerz, z którego najlepiej się jadło. Mój syn niechętnie patrzy na całe owoce. Postanowiłam przełamać jego niechęć i zaserwowałam mu w pierwszej kolejności truskawki z ubitą kremówką i ziarnem kakaowca. Wykorzystując fakt iż uwielbia gorzką czekoladę. I wiecie co? Ku mojemu zdziwieniu zjadł(...)kroimy na ćwiartki. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy kremówkę do rękawa cukierniczego. W pucharku układamy na przemian warstwę truskawek, warstwę bitej śmietany, truskawki, bita śmietana, wierzch deseru posypujemy pokruszonym ziarnem kakaowca i zdobimy listkami świeżej mięty. Na koniec zajadamy deser ze smakiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeIdealny deser na upalne dni :) Galaretka w tej wersji jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru
Domowa Cookierenka AgiTorciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Trzy lekkie piankowe warstwy, w których słodycz przełamana jest goryczką kakao i smakiem kwaśnej śmietany. A do tego klasyczna galaretka z owocami. Coś, co warto podać bliskim w ładne słoneczne popołudnie. 4 jajka
Trzeci talerzzamrozić, a w kompoty z małą ilością owoców nie opłaci się bawić. Jeśli macie maliny i miejsce w zamrażalniku polecam wypróbować ten sposób. Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone
Smakowy Rajdziś znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez
W kuchni Karmel-itkiSłoiczkowe" desery to dobry pomysł, nie tylko na podwieczorek, ale także na małe co nieco do pracy. Ja bardzo często zabieram taki apetyczny słoiczek ze sobą. A co do niego wkładam? Zazwyczaj to na co mam ochotę. Może to być musli, jogurt, owoce, orzechy, dżem i co Wam tam tylko przyjdzie do głowy. Mój dzisiejszy zestaw, to pomysł
Kuchnia w opałachszybki, prostu i stosunkowo lekki deser...tak na szybko bo biegnę do pracy a później kilkugodzinna męcząca przyjemność tj siłownia ;) Składniki: 4 duże jabłka 250 gram sera na serniki 200 gram śmietany 18% lub śmietana kremówka 2 opakowania ŚmietanFixu pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny owoce do dekoracji Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej
NaKońcuJęzykadeser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki. Grube, nieregularne. Porcje owoców umieściłam w salaterkach. Lekko przestudzoną galaretką zalałam owoce
W kuchni Karmel-itki