zaowocowało u mnie w ogrom lodów wykonanych na bazie owoców. Wychodzą przepyszne! Ale o tym wspominałam już pewnie nie raz :D Pomyślałam, że kupne lody zawsze zawierają w sobie jakiś tłuszcz i się nie dziwie - tłuszcz to przecież nośnik smaku, a także odpowiada za "lepszą" konsystencję tego kremowego deseru. Niestety, tłuszcze w sklepowych lodach to najczęściej tłuszcze utwardzone, nasycone
Zdrowie na języku :PTe lody z czerwonych mirabelek to po prostu cudo! Odpowiednio kremowe, słodkie i jednocześnie kwaskowe więc idealne. I wcale nie dodawałam do nich jajek - tylko owoce
Smaczna PyzaPyszne, choć większość z Was je zna. Ptasie mleczko czy pianka. Jakkolwiek by je nie nazywać są po prostu smaczne. Ja mam zamiar udekorować
AZgotuj!W moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej
W kuchni Karmel-itkiPierwsze, polskie truskawki kupiłam wczoraj, do spróbowania. Nie zapomniałam także o kartoniku maślanki i bananach, które były w doskonałej cenie. Wróciłam do domu i podzieliłam owoce
Moja smaczna kuchniaGdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Smak powala...rewelacja . Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź
Anioły w kuchnibardzo łatwa do zrobienia . Idealne nadaje się do ciast, deserów czy naleśników . składniki na 4 słoiki o pojemności 310 ml 1 kg wiśni 1 kg cukru żelującego 1:1 przepis Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem żelującym , mieszamy i odstawiamy na godzinę aby puściły sok. Po tym czasie owoce w garnku stawiamy na ogniu , doprowadzamy do wrzenia
Smakowite DaniaDzisiaj prosto, szybko i bez cukru. Za to totalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi
Słodkie PrzyjemnościSezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak
Codzienna kuchnia niecodziennateż jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny
SMYKWKUCHNITo kto chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza
SMYKWKUCHNIstanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście w tamtejszej kuchni istnieją desery, które nieco przypominają mazurek zarówno formą, jak i smakiem. Przykład
Ratunku obiadGofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKasza na słodko to było przekleństwo dzieciństwa, przedszkolnych obiadów i podwieczorków. Nigdy nie lubiłam ryżu czy kaszy podanej z owocami, i nikt u mnie w
Bernika - moj kulinarny pamietnikwłaśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki, 30g świeżych drożdży, 3 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki oleju rzepakowego uniwersalnego , 6 łyżek cukru, 400g malin(...)godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temp. 200st. Ostudzić i polukrować. Olej
Z miłości do słodkości