dwie części .Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao Gotujemy mieszając na małym ogniu około- 2 minut Gotowy deser rozlewamy do pucharków .Pucharki opieramy przechylone o jakieś pudełko-u mnie o opakowanie po jajkach.Gdy jasny budyń zastygnie dodajemy budyń czekoladowy.Dekorujemy owocami i listkami mięty
w mojej kuchniNie wiem czemu, w ostatnim okresie odczuwam wzmożone "zapotrzebowania" na łakocie. Tylu ciast upieczonych bez powodu, czyli bez okazji, chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam. Mam nadzieję
Taste Of My DaySzybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt2 jajka
RAROSSAKiedy pierwszy raz przeglądałam nową książkę Donny od razu spodobały mi się te muffinki. Mąka razowa, płatki owsiane, owoce - czego tu nie lubić? Takie muffinki dają nam pyszne, pożywne śniadanie, wspaniały zdrowy deser i fajną przekąskę! Smaczne i zdrowe! Składniki: (18 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 110 g cukru trzcinowego
Plate of Joypołączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta(...)Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki. Sos malinowo-czekoladowy : Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Schłodzony deser wyjmujemy delikatnie z formy, kroimy na plastry układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami malin
Wanilia i Kardamonnajnowszej gazetce "Polska Gotuje". Troszkę go przerobiłam i wyszły obłędne drożdżówki ze słodkimi truskawkami... Możecie użyć dowolnych owoców, jednak truskawki nadają się idealnie, bo puszczają odpowiednią ilość soku i są wystarczająco słodkie. Pasują zarówno na śniadanie jak i na deser, ale warto je też zabrać ze sobą na piknik:) Z podanych składników otrzymamy 12 drożdżówek Składniki(...)naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia. Truskawki umyć pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców. Kruszonka: 125g mąki pszennej, 60g drobnego cukru, 60g zimnego masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki
Z miłości do słodkościNadszedł ten wiekopomny czas… czas na rabarbar… postanowiłam wiec zrobić z rabarbarem córce do szkoły drożdżówki. Znalazłam u Ady przepis na ciasto i wzięłam się do
Bernika - moj kulinarny pamietnikFondue Czekoladowe to wyśmienita słodka przekąska na romantyczne wieczory we dwoje lub spotkania ze znajomymi. Również dzieci zachwycą się świeżymi owocami skąpanymi w błyszczącej, płynnej
Słodka Stronasuper smaczne to rzekłabym, że do tego zdrowe. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego
Mienta blogprzemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić! Zapraszam! SKŁADNIKI NA SERNIK: - 500g serka homogenizowanego 0% tłuszczu - 100 ml jogurtu greckiego light - galaretka truskawkowa - galaretka Blue (lub inna może być np. wiśniowa, owoce leśne) - 1 łyżka żelatyny - 2-3 słodziki w tabletkach - 20 dużych truskawek
SMYKWKUCHNINektarynki i śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w dowolną kostkę. Truskawkom odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Owoce układamy naprzemiennie w szklanym pucharku do wyczerpania składników lub do pełna. Deser będzie się również pięknie prezentował w kieliszkach do whisky lub koktajlowych. Polewamy likierem Baileys i dekorujemy listkiem melisy
Pyry na Gazjeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś(...)macie dostępu do drylownicy, możecie wypestkować owoce ręcznie, robiąc w nich małe nacięcia i wyłuskując pestki. Jeżeli lubicie słodkości na śniadanie , możecie przygotować clafoutis bez śmietany, aby było lżejsze i zmieszać składniki, tak jakbyście robili ciasto na naleśniki. Clafoutis przygotowałam specjalnie na akcję Mirabelki "W wiśniowym sadzie" . Razem ze mną desery z wiśniami przygotowały Mirabelka i Panna Malwinna
Chilli Czosnek i Oliwaleniwe śniadanko, gdyż w tygodniu nie mam na to czasu. Śniadanie na słodko to coś, za czym przepadam, do tego mnóstwo owoców, kawa lub sok i taki początek niedzieli jest najfajniejszy. Takie racuszki możecie również przygotować na deser lub podwieczorek, dzieciom z pewnością przypadną do gustu ;) SKŁADNIKI Racuszki: 150 g serka waniliowego homogenizowanego, ok. ¾ szkl. mąki
słodki bratek"Niezbyt dojrzałe gruszki, gatunku winiówek i innych twardszych układać do baryłek posypując sieczką lub prosem, baryłkę zalewa się pakiem i zatapia do studni, jak z ogórkami
KUCHARNIAkasza gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać cenne właściwości pęczaku i kaszy jaglanej . To właśnie kasza jaglana jest ostatnio hitem… w deserach. Przybyła także do nas egzotyka. Najpierw nieco obco brzmiące: kuskus , quinoa czy bulgur , po kilku latach obecności na rynku okazały się bardzo wszechstronnymi i prostymi do przygotowania. Idealne do sałatek(...)składniki jak najmniej przetworzone. W żywieniowe trendy wpisują się więc wszelkie smoothie owocowo-warzywne, lunchboxy – wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki i cukru czy śniadaniowe miseczki z owsiankami / jaglankami / gryczankami pełne nasion, owoców i pestek. Równie ważny jest czas – potrawy powinny być proste i szybkie do wykonania – stawiamy na naturalność i prostotę
Poezja smaku