Gasi pragnienie, orzeźwia, a po drugiej szklaneczce świat jakby piękniejszy, bardziej słoneczny... Jest idealna na letnie imprezy, grille, spotkania w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak również jako owocowy deser dla dorosłych. Polecam!!! Składniki na Sangrię: 750 ml czerwonego wina (ja zazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka(...)goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do dzbanka. Dokładamy resztę owoców, goździki oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie do owoców dolewamy wino, rum i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy otrzymać napój bardziej orzeźwiający to dolewamy
Rozpustne gotowanieDodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam! A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie tutaj Składniki
Rozpustne gotowanieCarpaccio z ananasa z sola waniliową, to deser Gordona Ramsaya. Genialny i prosty. Właśnie do niego potrzebna jest sól waniliowa. Przyznam, że w oryginalnym przepisie są dodane owoce granatu. Niestety trafiłam w zły okres. Prędzej zdobyłabym prawdziwy granat, niż owoce. Ale od czego jest kreatywność. Co prawda smak mojego zamiennika jest zupełnie „z innej bajki”, ale… Składniki(...)oprószamy solą waniliową, układamy plasterki ananasa. Gotowe Carpaccio posypujemy i dekorujemy czerwonym pieprzem (lub, jak w oryginalnym przepisie owocami granatu) oraz posiekanymi listkami mięty.Carpaccio z ananasa dzięki dodatkowi soli waniliowej ma niepowtarzalny, bardzo intensywny smak. Sól wydobywa całą słodycz, deser jest nieziemsko soczysty i orzeźwiający, a czerwony pieprz wprowadza nutkę pikanterii. Carpaccio zdobędzie niejedno serce i podniebienie wytrawnych
mojewypiekiinietylkopierwsze lody powstał 4 tys. lat temu w Chinach. Przygotowywano je ze śniegu lub rozkruszonego lodu z dodatkiem miodu i owoców. Lodami raczyli się starożytni Grecy, Rzymianie, Arabowie i Persowie. W XIV wieku mistrzami w robieniu tego deseru stali się Wenecjanie, którzy potrafili stworzyć lody o idealnym smaku, kolorze i konsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku(...)inne naczynia, w których chcemy podać lody. Wkładamy do zmarażarki na kilka godzin. Lody bananowo - czekoladowe można podawać z owocowymi musami. Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian tych owoców, ale uprawia się zaledwie dwadzieścia. To owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy
My Chcemy JeśćUwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a z owoców moim ulubionym jest banana dlatego dziś zapraszam Cię na smaczne i proste racuszki z bananami Składniki: 1 szklanka
Oka w rosole czyli KaFka gotujeTruskawkowo mi! Uwielbiam czerwiec, uwielbiam owoce. I uwielbiam Moją Mamę, że piecze mi tort serowo-truskawkowy!!! Ten przepis podpatrzony został na Kwestii Smaku. Niełatwy
Moja Mama GotujeZagotuj litr wody, dorzuć do niej owoce mrożone po 300 g wiśnie i śliwki oraz inne jak lubisz. Jedną całą laskę cynamonu , kilka ziaren
Pasje JolkiGruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam wszystko co słodkie i z owocami :-). Pierogi z nadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich
Rozpustne gotowanieDo przygotowania pysznego śniadania wystarczy jogurt, owoce i odrobina magii w postaci granoli, czyli płatków owsianych lub jęczmiennych uprażonych z dodatkiem migdałów, wiórków kokosowych i
W SMAKLody truskawkowe, na bazie śmietany i owoców. Słodkie i mocno owocowe. Nie potrzebujecie maszynki do robienia lodów by zrobić samemu pyszne lody. Potrzebna jest za
KreatywnePinyKolejny sezonowy owoc ŚLIWKA rządzi ;) Długo myślałam nad tym przepisem,jakie proporcje, co i jak, bałam się ze nie wyjdą, ale się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam przypominać sobie smak cudownych, soczystych owoców. Koktajle owocowe są dla mnie świetną alternatywą klasycznych śniadań. Zapraszam na propozycję owocowo-czekoladową. Nie dość, że wyjątkowo
Wielki apetytPrażone płatki owsiane z jogurtem i owocami Moją dzisiejszą propozycją na smaczną, pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako II śniadanie lub podwieczorek są prażone
Fit-aminaGruszki to chyba moje ulubione owoce. Najczęściej zjadam je tak po prostu, na surowo, bez kombinowania. Czasem jednak robię tartę >>klik lub
Codzienna kuchnia niecodzienna