książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący wiążących się z danym daniem zwyczajów i tradycji.Książka prezentuje kuchnię regionalną
Chilli Czosnek i OliwaSzaszłyki owocowe sprawdzą się na każdym przyjęciu, kinderbalu, a także na pikniku czy po prostu jako zdrowy podwieczorek czy deser. W takiej postaci z pewnością dzieci chętniej sięgną po owoce a i dorośli na pewno się na nie skuszą.Owoce na szaszłyki mogą być dowolne. Ważne, aby były dość twarde, tak aby bez problemu trzymały się na patyczkach
Słodka StronaPrzepyszny deser z dość ciekawym połączeniem kokosu i granatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa
Słodka StronaMieliśmy ostatnio ochotę na smaczny, niezajmujący deser. Jako, że nie miałam zbytnio czasu pilnować piekarnika, postanowiłam zrobić śmietanowca. Ten pyszny deser można zrobić w dwóch wariantach - z galaretką lub świeżymi owocami. Jako, że mamy zimę, a "świeże" owoce o tej porze roku są wątpliwej reputacji, wolałam opcję bezpieczniejszą, z galaretką. Bezpieczeństwo polega tu na tym, że jeśli nawet
W poszukiwaniu inspiracjizakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli. skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego). Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 565 kcal (2339 kJ) Białko
Wypisz Wymalujnajlepsze pod słońcem. Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji. Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam na studiach i teraz ulubiony deser moich dzieci. Skąpane w słodkiej waniliowej śmietanie, z dodatkiem owoców, delikatne, miękkie.... Kiedy je robię i jem, to tak jakbym cofnęła się w czasie. Gorąco polecam. Składniki: 500 g sera białego szkl mąki pszennej
Malinowe PocałunkiPoszłam dziś do warzywniaka, a tam - TRUSKAWKI! Dużo pięknych i słodziutkich truskawek. Nie mogłam ich nie kupić :) Mój Ukochany wraca dziś do domu, więc przygotowałam dla
My Culinary Artznaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na
Kulinarne przygody Gatitywierzchu miodem Zapiekamy około 10- 15 min. w piekarniku Układamy na talerzu i dowolnie dekorujemy np. czekoladą, konfiturą. To może być świetny deser, szczególnie dla tych osób , które nie mogą jeść surowych owoców.Trzeba podglądać , by jabłka się nie rozpadły
Proste PotrawyDeser słodko-słony. A do tego nasze polskie najlepsze owoce: jabłuszko i śliwka - delektujcie się! Będzie szybko, tanio i słodko! Solony karmel: - 200g cukru kryształu - 130ml śmietany kremówki 30% tłuszczu do ubijania - 100g masła prawdziwego 82% tłuszczu - łyżeczka soli z Wieliczki Dodatkowo: - 1 jabłko odmiany antonówka - 1 śliwka węgierka - maliny, świeża mięta 1. Do garnuszka
Sajkofanka smakurazem dla odmiany coś na obiad. Ostatnio pojawiało się dużo przepisów na desery...Ale nie mogłam się powstrzymać- wszystkie te pyszne, letnie owoce wygrywały z każdą inną propozycją. :-) No ale w końcu jest! Pyszna wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem- właśnie w takiej postaci lubię ją najbardziej. Jest zdrowa, ma niewiele kalorii, a do tego ten smak...Niebo
kuchnia do kwadratumyjemy i pozbawiamy je szypułek. Wrzucamy je do miksera i miksujemy z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki). Podajemy razem z tofu. Polecam jako deser. Smacznego! Jest coraz cieplej, coraz więcej jest dostępnych świeżych owoców, co oznacza, że mój mikser będzie mi teraz stale potrzebny. Uwielbiam owoce w gęstej, płynnej postaci. Mniam. Jakbyście się wybierali gdzieś na wycieczkę
Weganizm infantylnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Ciasto rolada z bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje .
Marta Gotuje