Lekki, delikatny, bardzo bardzo smaczny. Mało słodki, więc coś co najbardziej lubię, ale fanatycy słodyczy muszą go troszeczkę dosłodzić, myślę że do musu mango można
Życie zaczyna się w kuchniDziś podzielę się z Wami przepisem na fantastyczny dżem, który w zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi
Cooking MonsterZielona herbata i truskawki? Czemu nie. Niewielki dodatek herbaty matcha nie tylko nadaje lodom ciekawy kolor i smak, ale także wzbogaca je o antyoksydanty, składniki mineralne
Powiedz dietom nieCo bym w nim zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i
Szefowa kuchniSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Warstwa
W kuchni u MonikiTo najszybszy krem jaki udało mi się zrobić. Wszystkie składniki do miski, miksujemy aż powstanie mus i już. Do kremu można użyć świeżych i mrożonych truskawek
Moje Małe Czarowaniedeser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest mnóstwo! Krem może być waniliowy , rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową
Ostra na Słodkowytrawne, z aromatem leśnych owoców, kawy, śliwek,czarnych jagód oraz przypraw. Mimo, iż panuje przekonanie, że wytrawne, czerwone wina są tylko do dań obiadowych, to tutaj w połączeniu z deserem sprawdziło się doskonale! A może Wy kochacie wina albo chcecie poznać sztukę Food&Wine Paringu, czyli dobierania win do potraw? Jeśli tak to czeka na Was niespodzianka – konkurs(...)szczegóły zaglądnijcie TUTAJ . SKŁADNIKI: ( 10 szt ) MASA CZEKOLADOWA: * masło – 50 g * kakao – 20 g * brązowy cukier – 60 g * jajko – 1 szt * powidła śliwkowe lub dżem truskawkowy – 2 łyżki * mąka pszenna – 50 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA SEROWA: * ser biały 3xmielony – 100 g * cukier – 2 łyżki * białko
Ostra na SłodkoPrzepis na pyszny domowy tort. Tort z dodatkiem owoców sezonowych oraz delikatnym kremem z batoników milky way. Raz w roku robię tort dla ukochanej osoby czyli
To co lubię - gotuję i polecamGdy ujrzałam podobne serce na Pinterest od razu zapisałam je w notatniku, aby kiedyś je zrobić. Taka okazja nadarzyła się kilka tygodni temu
Słodki Pomysłsernik na zimno – letni przebój Mamy lato, więc w upalne dni rezygnujemy z rozgrzewających, podawanych na ciepło potraw na rzecz tych bardziej orzeźwiających i wychładzających. Dotyczy to także deserów . Nic latem nie wchodzi tak jak porcja lodów czy kawy mrożonej… Podobnie w przypadku ciast – zdecydowanie królują ciasta bez pieczenia , z owocami . Wieloletnim hitem podczas letnich uroczystości był(...)razie uprzedzenia do kalafiora w słodkim wydaniu mogą zepsuć całą frajdę z konsumpcji takiego eksperymentalnego deseru … 🙂 Keto sernik na zimno Letni klasyk w wersji niskowęglowodanowej - keto sernik na zimno z truskawkami. Pyszny, piękny i wymagający niewielkich nakładów pracy - idealny na lato! Dania Deser Kuchnia Europejska , Polska , Wege Keyword ciasto kokosowe , ciasto z owocami , owoce , sernik Porcje 12 porcji Czas
Modern Cave GirlPanna cotta w słoiczku to moja wersja słynnego włoskiego deseru zrobionego ze śmietanki, polanego musem owocowym. Tradycyjnie podaje się je w formie babeczki odwróconej do góry dnem. Jest bardzo delikatna i kremowa. Ja uwielbiam w każdej formie. Kto się skusi? PANNA COTTA Składniki: (4 porcje) 125 g białej czekolady 200 ml mleka 400 ml śmietany 30 6 g żelatyny(...)szkl wody 150 g malin 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 szk wody (do galaretki) Przygotowanie: Białą czekoladę siekamy. Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek ustawionych pod kątem. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie
Bon appetit mon amieKolejny pyszny domowy deser. Tym razem na upalne dni. Jeżeli komuś zalegają jeszcze w spiżarni własnoręcznie zrobione dżemy to to jest pomysł na ich wykorzystanie. Najpyszniejsze na świecie domowe lody. U mnie o smaku czarnej porzeczki na bazie dżemu zrobionego wg tego przepisu, ale może też być galaretka z czarnej porzeczki lub innych owoców. Każde się doskonale sprawdzą. Robiłam już(...)sposób lody truskawkowe i jagodowe. Ich zaletą jest to, że w przeciwieństwie do lodów na bazie świeżych owoców nie zamarzają tak mocno i w zasadzie od razu po wyjęciu z zamrażarki można je nakładać. Ich podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny typu greckiego. Wystarczy zmiksować te dwa składniki, ewentualnie dosłodzić miodem i baza do lodów gotowa. Bez sztucznych aromatów, konserwantów
Wiem co jemCarte d'Or... Składniki: 250g serka mascarpone, 330 ml śmietanki 30%, 2 czubate łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru, 80g gorzkiej czekolady, 200g truskawek, 200g malin, łyżka galaretki truskawkowej, lody Carte d'Or Lemon Pie. Wykonanie: Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem podgrzać na parze. Gotować na małym(...)Odstawić do całkowitego stężenia. truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z malinami zmiksować blenderem. Lekko podgrzać, po czym wsypać sproszkowana galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać na górze deseru. Schłodzić. Tuż przed podaniem udekorować rozetkami lodów. Jeszcze kilka słów na temat lodów Carte d'Or Lemon Pie... pojemność 900ml sugerowana cena detaliczna 18,49zł składają się
Z miłości do słodkościZamknąć lato w słoiku! Truskawki uwielbiam, jem je codziennie od kiedy tylko się pojawiły, nigdy mi się nie znudzą nie ma takiej możliwości! Kiedyś kilka lat
SMYKWKUCHNI