chia oraz ich wszechstronne zastosowanie sprawiło, że stały się popularnym produktem, chętnie używanym w deserach. W związku z tym, d ziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na deser z udziałem nasion chia :). Chia z mlekiem kokosowym i borówkami Składanki: 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki 2 łyżki nasion chia mała garść borówek opcjonalnie: syrop klonowy lub jakaś inna(...)łyżka syropu klonowego lub innej substancji słodzącej 1-2 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Przełóż jogurt do małego naczynia np. słoika, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Poczekaj ok. 2-3 h, aż nasiona napęcznieją. Po tym czasie dodaj dżem. Smacznego :) Który deser z nasionami chia najbardziej się Wam spodobał
wegujemyZAPRASZAMY! Patriotyczny deser Składniki na 5 porcji: Składniki na białą warstwę: 250 ml śmietanki 250 ml mleka 3 łyżki cukru 1 laska waniliowa 3 łyżki żelatyny Mleko ze śmietanką i laską wanilii Sławek zagotował. Dodał rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszał. Przelał do foremek i wstawił do lodówki. Składniki na czerwoną warstwę: 2 galaretki truskawkowe 0,5 opakowania migdałów
Sprawni w smakuchcieć więcej! Idealny deser na romantyczny wieczór we dwoje! Składniki (na 4 porcje, należy przygotować 4 obręcze cukiernicze): Spód: 150 gram ciastek owsianych lub herbatników 30 gram rozpuszczonego masła Mus mango: 1 dojrzałe mango 3 łyżeczki żelatyny w proszku + odrobina wrzątku 3-4 łyżki cukru 80 ml schłodzonej kremówki, 36% kilka kropel soku z cytryny Mus truskawkowy: 150 gram świeżych(...)dodaję do musu truskawkowego. Gotową masę przekładam do obręczy z musem mango. Całość umieszczam na 3-4 godziny w lodówce by stężała. Tuż przed podaniem wyciągam z lodówki deserki i chwilę ocieplam w temperaturze pokojowej. Zazwyczaj do obręczy jest dodawany tzw. "przydaś" i to za jego pomocą wyciągam gotowe deserki na talerz. Przed podaniem dekoruję deser świeżymi truskawkami i miętą
Mango PapajaSernik można przygotować na wiele sposobów i pomysłów! Moja propozycja to z dodatkiem kakao i gruszki! Składniki: 2 jaja 40g erytrytolu 250g twarogu chudego w
Truskawkowa FiestaWarto spróbować produktów z mleka koziego, a zwłaszcza jogurtu naturalnego! Placuszki, są doskonałą opcją wykorzystania jogurtu. Warto wzbogacić je w owoce sezonowe, zwłaszcza truskawki! Składniki
Truskawkowa FiestaZrobiłam ostatnio pierwszy raz w swoim życiu prawdziwy tort urodzinowy, tzn. kiedyś dawno temu próbowałam, ale wylądował w koszu. Od tamtej pory nie wierząc w siebie
To co lubię - gotuję i polecamTradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Składniki
Truskawkowa FiestaWiosna za oknem więc czas zacząć sezon na lody! W oczekiwaniu na świeże owoce możemy wykorzystywać zapasy mrożonych truskawek, malin, bananów czy nawet jagód. Moja
Chocolate Muffin BlogSkładniki: Semifreddo 400 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru 350 g świeżych truskawek 150 g świeżych jagód 150
Moja smaczna kuchniaprzygotowania. Ja zdecydowałam się na małe urozmaicenie i oprócz śmietanki przygotowałam deser z galaretką :) Z podanych proporcji zrobiłam 4 kubeczki o pojemności 220 ml każdy. Składniki: 300 g śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę(...)jakiś czas. Śmietankę przelewamy do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścimy galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni. Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietaną i polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySkładniki: biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty borówki zmiksować z jogurtem(...)rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Tort Truskawkowy Bez Pieczenia Składniki: Spód i wierzch: około 300g podłużnych biszkoptów około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona) 40-50ml wody Środek: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 300g naturalnego jogurtu 23g żelatyny + 200ml wody 6-7 łyżek(...)prawdziwą wanilią około 700g truskawek, umytych bez szypułek (350g truskawek będzie na mus, a pozostałe przekrojone do tortu) Dodatkowo – wykończenie: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) około 300-400g truskawek do ozdoby tortu, umytych bez szypułek Spód: 1. Blaszkę o średnicy
Mała Cukierenkaktóre rozgrzeje od środka po podgrzaniu w mikrofalówce. Hot Pieczone Jabłko: ryżowy deser z sosem o smaku pieczonego jabłka, aromatyczny i rozgrzewający po przygotowaniu w mikrofalówce. Choco Cherry: ryż na mleku o smaku czekoladowym z sosem wiśniowym. Choco Strawberry: ryż na mleku o smaku czekoladowym z sosem truskawkowym. 9 klasycznych smaków Belriso: Belriso Czekolada Belriso o smaku waniliowym Belriso(...)spróbować samemu, wraz z najbliższymi domownikami, a kolejne rozdysponować wśród dalszej rodziny i znajomych. Wszystkie opinie jakie otrzymałam przeszły moje największe oczekiwania. Wszyscy, spośród obdarowanych byli jednego zdania: desery od Belriso są smaczne i bardzo pożywne. Dodają energii na cały dzień. Dodatkowo Beriso Hot, który można zagrzać w mikrofali ogrzewa w mroźne dni. Swoje produkty rozdysponowałam wśród rodziny
Gotuję TestujęOto prawdziwe lody, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota
Nerds Kitchen