Miałam ochotę zrobić budyń waniliowo-truskawkowy, jednak coś poszło nie tak i mi się mleko zwarzyło przy gotowaniu z truskawkami :) A że miałam smaka na budyń
Anioszek w kuchniSkładniki: puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g), 4 galaretki (u mnie to były: 2 cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą
W kuchni u MonikiKruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja
Karo in the KitchenTatusiowie lubią dobrości, prawda? Mój lubi. Tata Tosi trochę mniej, ale chętnie wcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie miał okazji spróbować, ponieważ powstały spontanicznie w czasie jego wyjazdu. Inspiracją była pozostała z kolacji truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości
Przepysznik - BLW i nie tylkodomową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone i pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić
cucinareNajlepsza na upały jest lemoniada , lecz tym razem przygotowałam ja w nieco innej wersji. Jako że sezon truskawkowy w pełni, postanowiłam dodać
Rozpustne gotowanieKolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste
Rozpustne gotowanieDzisiaj na blogu kolejna wersja domowych lodów owocowych. Zasmakował nam karmelizowany rabarbar dodany do lodów truskawkowych , więc postanowiłam go wykorzystać też do innych
Kulinarne przygody GatityPrzyrządzam je na ogół spontanicznie bez okazji. Po prostu jako letni deser…ale wczoraj był szczególny dzień, bo mój syn obchodził swoje 25 urodziny. To jedno z ciast, które było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce. Tym razem przyrządziłam ciasto z truskawkową galaretką. Jest podobne do tego z malinami , ale biszkopt jest bezglutenowy
codojedzeniamartwcie się. Po prostu większość dzieci, które znam, ograniczają się do smaków waniliowego, czekoladowego i truskawkowego (a ten ostatni i tak nie zawsze). Dorosłym natomiast z pewnością do gustu przypadnie cudownie kremowa konsystencja i oryginalny, jeżynowo-lawendowy smak, przełamany lekko kwaskowym sosem. Na talerzu deser wygląda pięknie, choć może trochę krwawo... Ale to w końcu Halloween, prawda...? Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszna! Ja zdecydowałam się na małe urozmaicenie i oprócz warstwy ze śmietanki przygotowałam deser z galaretką :) Z podanych proporcji zrobiłam 4 kubeczki o pojemności 220 ml każdy. Składniki: 300 g śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji Panna cotta(...)wanilii nie zbiją się na jej powierzchni. Przed przelaniem jej do naczyń z galaretką jeszcze raz energicznie mieszamy, żeby wanilia rozłożyła się równomiernie i nie było, żadnych grudek. Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietaną i polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Panna cotta pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercysłodkie szaleństwo nie chce się czekać. Dzisiaj przedstawiam deser na serku homogenizowanym z owocami i płatkami zbożowymi, pełnoziarnistymi z otrębami pszennymi. Wszystko przez te owoce które „uśmiechały” się do mnie na sklepowej półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki(...)gorącej wody i gdy lekko przestygnie dodajemy serek homogenizowany i mieszamy. Do szklanek z płatkami dodajemy owoce, zalewamy galaretką z serkami i dodatkowo dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki aby deser stężał. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewydodaje głównie konfitura truskawkowa. Przygotowanie czekoladowego musu jest bardzo ciekawe. W pierwszej chwili przeraziłam się kiedy żółtka zaczęły mi się zsiadać i tworzyła się jajecznica XD ale spokojnie okazuje się, że właśnie tak ma być. Dodatkowym atutem tego musu (przynajmniej dla mnie) jest fakt, że nie używamy surowych jajek. Nie szczególnie przepadam za surowymi jajkami w deserach Tort czekoladowa rozkosz
PatiGotujePyszny, warstwowy deser wywodzący się z Anglii. Składa się z warstwy galaretki z truskawkami, biszkoptu nasączonego galaretką, budyniu (warto pokusić się o zrobienie go samodzielnie) oraz bitej śmietany. Przepis znaleziony u Doroty . Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 1 galaretka truskawkowa około 350 g truskawek kilka biszkoptów lub domowego biszkoptu budyń waniliowy 500 g mleka do przygotowania budyniu(...)ułożyć kawałki biszkoptów. Nasączyć galaretką. Odłożyć do lodówki. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Ułożyć na warstwie biszkoptów. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na budyń. Deser ozdobić plasterkami truskawek. Smacznego
Moja Galeria Smakudeser w kawiarni. ;-) Z takiego przepisu robiłam już standardowy sernik, ale takie desery w pucharkach mają swój urok. Polecam, zwłaszcza na lato! (składniki na 4-5 porcji) Warstwa serowa: 500g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 1 płaska łyżka żelatyny Truskawkowa pianka: 250g truskawek (poza sezonem mrożone) 1/2 galaretki truskawkowej 1 płaska łyżka żelatyny(...)dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową. 3. Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy na wierzch pucharków. Posypujemy posiekaną czekoladą. Desery chłodzimy w lodówce przez całą
Szefowa kuchni