Ostatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta
Słodkie PrzyjemnościTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać
prawdziwe jedzenieGofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i
W kuchni Karmel-itkiZdrowsza wersja deseru na bazie kaszy jaglanej. Jest lekki pomimo dodatku czekolady i zaskakująco smaczny. Kasza jaglana w takiej postaci jest delikatna, kremowa, po prostu pyszna. Ciekawym elementem są fistaszki, które były już w czekoladzie, ale można użyć zwykłej, mlecznej i dosypać uprażone orzeszki. Uzupełnieniem całości są soczyste ziarenka granatu, które wnoszą nieco owocowej świeżości. Polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)Ciepłą zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Krem nałożyć do pucharków i na wierzchu wyłożyć ziarenka granatu. Deser jest bardzo dobry na ciepło jak i na zimno. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dla dzieci Tagged: czekolada , granat , kasza jaglana
https:KKuchniaMniamWitajcie jakiś czas temu dostałam fajne ekologiczne suszone produkty warzywno owocowe od firmy Becla . Jednym z nich były suszone aromatyczne malinki. Postanowiłam z nich zrobić naleweczkę z miodem do herbaty na przeziębienie. Wyszła pyszna. Nadaje się również jako dodatek do kremów lub deserów. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 4 łyżek suszonych malin ja użyłam od firmy
Sama słodycz i szczypta chiliszybki deser do obiadu po pracy albo zimny dodatek do kawy na weekendowe popołudnie. Pasuje też do wszystkich innych okazji kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego o ciekawej kompozycji smaków. Przepis zainspirowany "Owocowym pucharkiem" z truskawkami z gazetki "Ogrodowe party" Food & Joy sklepu Alma
Milion Smakówmomencik nadejdą mroźne dni. Budynie na ciepło, z konfiturami i czekoladą to desery, które dość często u mnie goszczą. Zmieniają się tylko smaki dodatków. Czasem zjadamy je zanim ostygną, a czasami kiedy postoją chwilę w lodówce. Ale wtedy dobrze jest je dodatkowo polać odrobiną owocowej nalewki ;) Składniki na 4 porcje: pół litra mleka , , 2 łyżki mąki
Codzienna kuchnia niecodziennaSerniczki na zimno z galaretką herbacianą Skład: - 300g twarogu (u mnie taki w wiaderku do sernika) - 1/2 małego jogurtu naturalnego - cukier puder - cukier kryształ - herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka) - żelatyna spożywcza Przygotowanie: Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę(...)delikatnie mieszam. Na spód pucharków (u mnie szklanek) nakładam warstwę galaretki. Na to wylewam ser i znów galaretka. Wkładam szklaneczki do lodówki i po około dwóch godzinach deser jest gotowy
Kuchnia co dniaDziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym(...)może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane z sosem owocowym. Bavarese przyjmuje rożne kształty w zależności od użytego naczynia. Najczęściej spotykane są fikuśne formy na babki i wieńce, lub różnorodne formy silikonowe. Gotowe bavarese musi stężeć w lodówce przynajmniej 5 h. Przed podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli
Mia Cucina Sofietakilku dni czekała na swoja kolej w przepisach dynia hokkaido. Wydrążyłam środek, pokroiłam na mniejsze kawałki, skropiłam pomarańczową oliwą i włożyłam do piekarnika. Zrobiłam pyszny mus owocowy, samo zdrowie! A pieczona dynia sama w sobie jest wyśmienita, jak najlepsze i najzdrowsze frytki. Dzisiaj również wykorzystałam nasionka chia Dyniowe przepisy znajdziecie tutaj i zachęcam do kupienia dyni już teraz(...)jabłka, dodajemy cukier i przyprawę do szarlotki. Dusimy 10 -15 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy do blendera. W blenderze miksujemy na gładką masę dynię z jabłkami. Podajemy jako deser, posypane ziarnia chia i platkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaDo szczęścia wiele nie potrzeba. Truskawki, kiwi, gruszka i maślanka to najprostszy przepis na szczęście, które można wyczarować w kilkanaście sekund. Owocowy miks to kolejny koktajl
Moja smaczna kuchniapucharek przygotowuję albo z samego rana, wówczas mogę się nim zajadać w formie deseru po obiedzie lub na kolację. Taki pucharek chia można również przygotować wieczorem i zjeść do na śniadanie. Pucharek powinien być w lodówce minimum 3 godziny. Gdy nasze nasionka odpowiednio napęcznieją przygotowujemy mus owocowy. Do misy blendera przekładamy obranego i pokrojonego banana oraz zamrożone jagody (jagód
Słodkie okruszkiprzykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu. UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki, gotową panna cottę można polać ulubionym sosem owocowym
słodki bratek