deser owocowy - 1956 przepisów (strona:57/131)

Crumble jablkowe 126

przez caly rok. Mysle, ze to zdecydowany krol owocowej rodziny, do tego mozna je wykorzystac na wiele roznych sposobow. Chyba wlasnie dlatego Tatter postanowila juz kolejny raz zorganizowac miedzyblogowy Dzien Jablka . Ja z chceia przylaczylam sie do wspolnego ucztowania, a na moim stole zagoscil z tej okazji smaczny, acz prosty deser. Kwaskowate jablka zapieczone pod slodkawa koluderka to wspaniala propozywja

Przysmaki Karolki
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 120

prostu bardzo dobre. Do spróbowania było również wiele nowości. Między innymi wina z winnicy Villa Dria. Proste, codzienne wina z Gaskonii. Villa Dria Colombard Sauvignon to bardzo owocowe, orzeźwiające i świeże wino. Dominują w nim aromaty i smaki owoców cytrusowych. Doskonale sprawdzi się schłodzone w ciepłe dni jako aperitif lub do lekkich dań z owocami morza. Kolejne Villa Dria Chardonnay(...)pić również fani win wytrawnych. Do picia samo lub do dań z foie gras oraz deserów. Z Francji tylko jeden krok do Włoch. Kraj ten był godnie reprezentowany między innymi przez wina z winnicy De Stefani. De Stefani Venis Sauvignon Blanc. Dominują aromaty owocowe i kwiatowe. W smaku jest orzeźwiające z przyjemną mineralnością. Świetnie skomponuje się z warzywnymi pastami

królestwo garów
Wzloty i upadki. Suflet rabarbarowy z imbirem. 147

suflety równie często, jak smażymy jajecznicę czy naleśniki.  Z tą niezwykle istotną różnicą, że suflet wyzwala nieporównywalnie większe pokłady radości. Zaczyna się subtelnym i cichutkim szeptem piany, potem owocowa masa wiruje z bielą zmieniając kolory, jak w najpiękniejszym kalejdoskopie. To początek magicznego spektaklu, który chwilę później oglądamy przez ekran piekarnika.  Budzi się suflet. Najpierw powoli, leniwie, unosi się(...)łyżki) rozpuścić 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i dodać do masy owocowej. Zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze ok. 1 minuty aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Masę można też zmiksować, żeby była bardziej gładka - ja tego nie robiłam - lubię wyczuwać w deserach kwaskowate niteczki rabarbaru. W tym czasie ubić pianę z 2 białek dodając stopniowo 40 g cukru

KUCHARNIA
Panna cotta 148

Włoski deser o sławie międzynarodowej. Zakochałam się w nim w ... Grecji :) Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku. Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli galaretkę śmietankowo - waniliową polaną musem owocowym. U mnie panna cotta z truskawkami. Składniki galaretki śmietankowej: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Polewa(...)owocowa: 200 g truskawek 2 łyżeczki cukru (cukier według uznania) Wykonanie: Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarna wanilii. Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, wsypujemy cukier i ziarenka wanilii. Wrzucamy również pustą laskę wanilii. Całość mieszając, w celu rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Mieszankę studzimy, wyjmujemy laskę wanilii, przelewamy

Smak mojego domu
Mrożony deser z malinami 166

przygotować jakiś smaczny deser. Dziś zapraszam Was na szybką i lekką propozycję - mrożony deser z malinami. Spróbujcie. ... uwielbiam maliny, potrafią wzbogacić każdą kulinarną propozycję Składniki: 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżki malin kilka listków świeżej mięty 3-4 gałki ulubionego serbetu, np. owocowego (z mojego przepisu) , brzoskwiniowego lub mango opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Sorbet wyciągamy z zamrażalnika(...)chwilę wcześniej ( owocowy (z mojego przepisu)  około 10 minut wcześniej). Następnie przekładamy 3-4 gałki sorbetu do miseczki i delikatnie "mieszamy" go widelcem, aby nieco zmienić jego konsystencję na mniej zbitą. Przekładamy nasz sorbet do pucharka. Na wierzch nakładamy łyżeczką warstwę jogurtu (zostawiając 1-2 łyżeczki), którą można delikatnie dosłodzić do smaku miodem. Maliny lekko rozgniatamy widelcem i układamy

Słodkie okruszki
Wegetariański deser z owocami sezonowymi 159

spiruliną ma kolor delikatnie zielony, dlatego wybieraj kolor galaretki w kolorze czerwonym, pomarańczowym, będzie ładnie się komponować. Deser z owocami sezonowymi.   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania Czas całkowity 10 min   Ilość porcji: 4 Składniki 500 ml. galaretki owocowej (u mnie bez żelatyny) 1 mleczko kokosowe 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżka spiruliny/młodego jęczmienia

Apetyt na Zielone
Suszone owoce 106

warzyw.... Oprócz zamrażania, to doskonały sposób na ich przechowanie. Suszone owoce można zużyć na wiele sposobów.  Takie owocowe chipsy można chrupać zawsze i wszędzie. Doskonałe, zamiast ciasteczek. Ja z takich owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów.     Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również

Kuchnia u Krysi
Zapiekanka z kaszy jaglanej, jabłek i gruszek. 163

cynamonem, a wierzch dużą ilością kruszonki (specjalnie dla mojej córki). Wszystkie smaki harmonijnie ze sobą współgrają, tworząc apetyczny deser. Składniki: Spód: 1 szkl. kaszy jaglanej 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru (dałam trzcinowy) ziarna z jednej laski wanilii jajko Warstwa owocowa: 2 jabłka 2 gruszki 2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki cukru (dałam trzcinowy) Kruszonka:  100 g masła

zadanie-gotowanie
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 158

serca. Dlatego dzisiaj podsuwam Wam pomysł na banalnie prosty w przygotowaniu, a jednocześnie cudownie efektowny i obłędnie pyszny deser. Tiramisu, bo o nim mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 278

Tort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu.   Tort Brzoskwiniowy z Masą

Słodka Strona
Szybkie, proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego 731

Zainspirowana fotką na fanpage food art postanowiłam zrobić swoje rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
“Polskie jabłka” – recenzja 136

pojechać do Skierniewic, ponieważ w miejscowej Parowozowni, stoi obecnie lokomotywa, którą pamiętam z dzieciństwa. Miała prawie dwumetrowe koła i stała na podwórku Technikum Kolejowego na Ochocie. Skierniewice to też owocowa stolica Polski, bo działał tu profesor Szczepan Aleksander Pieniążek, który odpowiada za to, że coraz trudniej jest o stare polskie gatunki jabłek. Wyparły je propagowane przez niego odporne na mrozy(...)rajskie jabłuszka, których dziś prawie się nie je. Jabłko pasuje przecież i do deseru i do mięsa, jest symbolem dostatku i płodności, a wieczorem można przerobić je na domowy cydr i grzaniec. I wiadomo, że polskie jabłka są najlepsze. Pamiętam zakupy na bazarze owocowo-warzywnym, kiedy byłam na stypendium we Włoszech. Zwykle chodziłam na rynek z koleżanką z Kostaryki

Ugotowane pozamiatane
Mrożone babeczki z kremem jeżynowym 165

Babeczka, to czekoladowa skorupka wypełniona owocowym kremem, który po zamarznięciu przypomina semifreddo. Na wierzchu rozetka z bitej śmietany polana musem jeżynowym. Wspaniała alternatywa dla lodów :) 1 czekolada gorzka 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru KREM JEŻYNOWY: 400g jeżyn 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki 3 jajka szczypta soli 1 szklanka śmietanki 30% Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną(...)zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić babeczki na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: czekolada , jeżyny , kremówka

https:KKuchniaMniam
Lody jeżynowe bez jajek 242

Lody z leśnych jeżyn są smaczne i mocno owocowe. Bez kawałków owoców i bez pestek, ponieważ przetarłam je przez sito. Jeżeli ktoś lubi całe owoce można ten proces pominąć, wtedy lody w przygotowaniu będą jeszcze prostsze :) Warto skorzystać, kiedy sezon na jeżyny w pełni. 400 g jeżyn 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki kremówki 1 szklanki mleka skondensowanego Jeżyny(...)dokładnie wymieszać. Przełożyć mieszankę do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki. Lody dobrze jest przemieszać co jakiś czas. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Desery , Dla dzieci , Lody i desery lodowe Tagged: jeżyny , kremówka , mleko skondensowane

https:KKuchniaMniam
LODY TRUSKAWKOWO - BANANOWE 215

Banalnie proste i wyjątkowo pyszne lody z  mrożonych truskawek i bananów - aksamitne, mocno owocowe i bardzo delikatne. Dzięki dodatkowi dojrzałych bananów są słodkie

Słodko-Słony Świat Ilony