Dzień dobry! Wiosna już się chyba u nas zadomowiła, wszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu! Wiosenny Małopolski Apetyt jak zawsze jest pełny inspiracji. W tym numerze królują szparagi, rzodkiewka, zielone desery, kiełki i zielone listki. Ja jak zwykle przygotowałam recenzje nowości wydawniczych, a ponadto zdjęcia tytułowe do artykułu o rzodkiewce
Pora coś zjeśćKolejny dzień tygodnia i kolejny przepis koktajlowy do kolekcji. Nie liczę dokładnie, ale myślę, że przepisów na owocowe napoje na blogu jest już ponad 25
Moja smaczna kuchniaNajchętniej każdy dzień zaczynam od koktajlu. Woda, herbata czy kawa nie są dla mnie tak smaczne jak owocowe, na bazie jogurtu czy maślanki, domowej roboty koktajle
Moja smaczna kuchniaUwielbiam serniki – w każdej postaci. Na zimno, na ciepło, owocowe, czekoladowe, z galaretką i z owocami… aż mi ślinka cieknie. Ale jak tu zjeść sernik
Jak gotować i nie zwariowaćwłaściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka
potrawyregionalneDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne
Rozpustne gotowanieDzisiaj prosto, szybko i bez cukru. Za to totalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi truskawek. Kolorowo, bo w końcu prawdziwa, słoneczna wiosna. Zapraszam na deser truskawkowy z lodami! Składniki na 2 porcję: 5-6 kostek lodu 400 g świeżych truskawek lody w ulubionym smaku - najlepiej waniliowe
Słodkie PrzyjemnościLody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami. Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe, owocowe, kawowe, balonowe……….smerfowe. Od smaków, wzorów i kolorów
Moniki Smakołykikuchni Roop Lal Balu była langusta z sosem homarowym i kawiorem wędzona dymem z drzewa owocowego. Przyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszna tarta z kremową masą budyniową z aromatycznymi malinami i jeżynami oraz orzeźwiającą galaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany(...)szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej ok. 200 g malin ok. 200 g jeżyn galaretka owocowa (najlepiej malinowa) Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce
Słodka StronaUważacie, że aronia jest kwaśna i mało soczysta? To prawda... Artykuł Konfitura z aronii pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEczasu na stygnięcie budyniu, jego wykonanie zajmuje jedynie około 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :) Składniki na spód: 200 g pokruszonych biszkoptów 100 g masła Masa owocowa: 0,75 l soku bananowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka
Świat CiastaSkładniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu
Luźna Kuchnia