danie z makaronem - 3000 przepisów (strona:118/200)

Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 212

mają! Menedżer restauracji tak tłumaczy ideę tego miejsca: Nazwa Sopocki Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki (...) Specjalizujemy się nie tylko w pierogach (...). Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka . Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się(...)pół. Ciasto drożdżowe okazało się bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Stopień nadziania niestety już nie tak obfity , jak przy pierogach gotowanych. A szkoda :( Gdybym poprzestała wyłącznie na tym daniu, wyszłabym jeszcze lekko głodna. Farsz przepyszny i nie za słodki - co bardzo mi odpowiadało. Podsumowując: wizyta wielce udana! Doznania kulinarne na 5 - choć odejmuję plus za słabiej nadziane pierogi

Grunt to przepis!
Jednogarnkowe: Makaron z sosem serowo pieczarkowym 163

Zapraszam na moją kolejną propozycję na danie jednogarnkowe! Tym razem z serkiem topionym i pieczarkami. niewiele składników, zielony dodatek - wyszło bardzo smacznie!  Składniki: 400 g makaronu penne 1 duży por 500 g pieczarek 3 łyżki oleju sól, pieprz 200 g serka topionego 600 ml wrzątku  250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona

coolinarny
MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI 147

Najprostsze i najsmaczniejsze danie z dzieciństwa. Moi synowie za nim przepadają. W sezonie na truskawki obowiązkowo na Naszym stole. A Wy? Lubicie makaron z truskawkami?   Składniki: 2 garści makaronu np świderki 3 szklanki truskawek 15 dag białego sera 1 serek waniliowy np Danio cukier puder lub miód do posłodzenia Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy

Z Majeczką w kuchni
Makrela w teriyaki 184

następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli). Post Makrela w teriyaki pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 187

Proste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża

Kuchenna Kontrrewolucya
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 205

zmniejszyłam o 1/3 tak jak i wagę mięsa :) Powstało niebywale aromatyczne i pełne smaku, gęste i sycące danie.  Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie

Dzieje kuchennej Wiewióry
.745. szybkie śniadanie i pare pomysłów na równie szybki (wegański) obiad 142

szkole nie mam wielkiej chęci stania przy garach czy wymyślania skomplikowanych dań. Moje obiady też zazwyczaj są w 90% wegańskie :) Zacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola

breakfast of dreams
Lazania szpinakowa z trzema serami 103

tego co mamy) i znów warstwa makaronu. I dalej: warstwa szpinaku, makaron, ser feta (reszta, która nam została), makaron, szpinak, makaron i na samą górę pokrojony w plastry żółty ser. Ale tak naprawdę dużo. Nie wiem ile Madzia go dała, ale mówiła, że taka naprawdę konkretna kostka. I obficie posypujemy słodką papryką mieloną. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 309

etapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Nigella radzi aby zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty - u mnie nie było takiej potrzeby. I teraz mój ulubiony fragment o wykończeniu dania: "Posyp posiekaną natką, jeśli masz pod ręką i podaj jak na ladacznicę przystało, najlepiej z papierosem bez filtra przyklejonym do szkarłatnie umalowanych warg

Brzuszki Łakomczuszki
Kokardeczki według Blondyneczki :) 156

skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Brylantowa 16 - tutaj nikt nie nawija nikomu makaronu na uszy 143

jaką podchodzi się tutaj do gotowania i pasję, którą spowite są dania. Myślę, że już zdjęcia zachęcą Was do odwiedzenia Brylantowej 16 jak najprędzej i jestem wręcz przekonany, że posiłek wzbudzi w Was emocje i zabierze wspomnieniami do odległych krain, które jednocześnie będą bliskie Waszemu sercu. Makarony są wyrabiane na oczach gości Każdy makaron powstaje tylko z dwóch składników

Food Square
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 141

kręciło głową na fakt, że makaron ma swój dzień, "przecież to tylko jedzenie, mamo, jak może mieć swoje święto?!". Ano może, i to światowe... Spaghetti wieczorem jedliśmy nie z okazji tego święta, tylko z okazji bardzo zajętego dnia, w którym nie było czasu na gotowanie obiadu. U nas jest to danie ratunkowe, bo super ekspresowe(...)przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych pomidorów, będzie wtedy bardzo, bardzo pomidorowy. Całość przygotowań zajmuje do 30 minut od wejścia do kuchni, a danie jest naprawdę smaczne

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 198

Zima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam

Szefowa kuchni
ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII 100

dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać

Ostra na Słodko
Makaron z tunczykiem i ricotta 169

rodem z Włoch. Comfort food czyli danie idealne na pocieszenie na wiosnę.  Co dla mnie istotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować w 15 minut. Bazuje na tym co możemy zgromadzić w kuchennej szafce. Makaron z tuńczykiem i ricotta 500 g makaronu np. kokardki

Dzieje kuchennej Wiewióry