kategoriami lub z alfabetycznym spisem przepisów i wybieracie danie, które chcecie wypróbować. Oczywiście może to być już Wasz obecny faworyt. Po wykonaniu wyboru zabieracie się za gotowanie. Na tym etapie możecie bawić się przepisem, poprawiać go, zmieniać dodatki lub pozostawić w prezentowanej formie. To już zależy od Was! Po ugotowaniu dania strzelacie fotkę i spisujecie wszystkie ochy(...)wyłącznie na terenie Polski. Nastąpi to w terminie kilku dni od otrzymania adresu wysyłki przez zwycięzców. Uczestnik konkursu wysyłając swoją pracę, akceptuje regulamin i wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z niniejszym konkursem
Food SquarePyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion(...)kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką. Smacznego
Tajskie smakifajnie, prosto, szybko i łatwo". Ze wszystkich tych elementów zgadza się tylko "łatwo". Właściwie to nawet bardzo łatwo... jeśli zapomnimy na chwilę, że lubimy gotować. W przypadku tego dania sprawdza się wyłącznie jedna zasada - im mniej, tym lepiej. Żadnych udziwnień, żadnych przypraw z górnej półki. Sól, pieprz i mąka - gwarancja smaku dzieciństwa. ;) U nas (2,5 osoby(...)będzie kruche, ale nie będzie się rozpadać przy mieszaniu. Trwać to może około godziny/półtorej, w zależności od jakości zakupionego mięsa. Na koniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki wody mieszamy z kilkoma łyżkami mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy
Kuchenna Kontrrewolucyadaniu to papryka spełnia dwie role , talerza i warzywa. Wpadłam na to przy kolejnej wizycie moich wnuczek. Jak zwykle wpadły do mnie - daj coś dobrego ,daj coś dobrego ....- Mam twarożek z pomidorkiem,ogórkiem i papryką. usłyszałam takie długie ŁEEEEEEEEE !Już wiedziałam że twarożek nie przejdzie . No dobrze mam jeszcze coś dużego zielonego z białym smacznym i kolorową niespodzianką(...)Było tylko daj,daj,.... ..! Dostały to . Składniki 1 twarożek (kostka) 100 g śmietany lub jogurtu gęstego 1 pomidor 1/2 ogórka 2 i 1/2 papryki sól,pieprz do smaku Wykonanie Umyte warzywa ,( pomidor,ogórek i 1/2 papryki ) kroję w drobną kostkę . Śmietanę wlewam do twarożku i miksuję , doprawiam solą i pieprzem . Dodaję pokrojone warzywa i dokładnie mieszam. Jeszcze raz próbuję
Eli Gotowaniegłodomory dzwonią że są tuż ,tuż. To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz" Właśnie tak powstało to danie Składniki 2 porcje 20 - 30 dkg szynki (może być więcej) 2 marchewki 1/2 pasternaku lub pietruszki 2 łodygi sera naciowego kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu(...)minut . - Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień . Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić . Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków. Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać
Eli GotowanieDziś mam dla was propozycję obiadową, na jedno z ulubionych dań Tosi i podejrzewam większość dzieci będzie tym daniem zachwycona, tak jak zupą pomidorową! Sos pomidorowy do makaronu to taki klasyk, który zawsze wychodzi, coś co po prostu nie może się nie udać. Do tego danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i smakowite, jak dotąd nie znalazł
Przepysznik - BLW i nie tylkoNaleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Hmmmm.... dań? no tak, moi znajomi naleśniki traktują jako deser a ja bardzo często przygotowuje je po prostu jako drugie danie. Tylko ciężko przekonać mi moją córke aby zjadała je z nadzieniem a nie same. Składniki; 1 szkl, mąki pszennej pół szkl mąki z amarantusa 1 szkl. mleka
Radość kipiąca uśmiechem.Czasami nie chce mi się stać przy garach, hmm... czy to normalne? pewnie tak. Jeść coś trzeba a takie szybkie dania są idealne na takie dni pełne "niechcenia" ;-) Zatem do dzieła! Składniki; ok pół kilograma fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna 1 łyzka maki ziemniaczanej 1 szkl(...)Śmietane mieszamy z mąką ziemniaczana i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Czekamy az sosik nam zgęstnieje i sciągamy z palnika. Gotowe. Podajemy z pieczywem albo jako dodatek do drugiego dania. Smacznego! Możemy posypać koperkiem lub zieloną pietruszką
Radość kipiąca uśmiechem.danie, każdy przygotować jest w stanie. Pesto z rukoli za pomocą blendera miksujemy, polędwiczkę z łososia kilka sek. grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę, orzeszki dokładamy i smaczne danie już mamy. Składniki: 200 g makaronu spaghetti durum, 100 g polędwicy łososiowej w plastrach, 50 g gorgonzoli, 100 g rukoli (dwie duże garście), 4 łyżki orzeszków(...)Polędwiczki układamy na 5 sek. na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu. Spaghetti podajemy z prażonymi orzeszkami, kawałeczkami gorgonzoli i świeżą rukolą. Całość doprawiamy pieprzem. Rada: jeśli chcecie żeby danie było cieplejsze, wystarczy pesto chwilkę podgrzać i dodać do niego gorący makaron. Smacznego
Moniki SmakołykiDelikatne mięso w słodkawej marynacie, cieciorka i pomidorki koktajlowe. Smaczne danie z piekarnika, przy którym nie ma dużo pracy. Trzeba jedynie pomyśleć o wcześniejszym namoczeniu i ugotowaniu cieciorki :) Danie można podać z ziemniakami, ale ciecierzyca jest na tyle syta, że nie jest to konieczne. Można zwiększyć jej ilość. 1 kg podudzi z kurczaka 150g ciecierzycy ok 400g pomidorków(...)mięsem. Wyłożyć pomidorki koktajlowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C bez przykrycia. Piec przez ok 1,5godz. Kontrolując czy pomidorki za bardzo nie będą się przypiekać. Gotowe danie posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cieciorka , kurczak , pomidory , szczypiorek
https:KKuchniaMniamtartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz z fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem obiadowym, który polecam. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym: 250 g fasolki szparagowej żółtej 100 g pokrojonej w paski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier(...)solą i pieprzem, dodajemy podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusimy ok. 10 minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z wody z bułką tartą. The post Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoce sezonowe. I trzeba go wykorzystać do cna. Ja na przykład zajadam się teraz pomidorami - do śniadania, obiadu i kolacji ;) Jest to też doskonała pora na przygotowanie dania, które teraz opiszę. Bakłażany są świeże, w dobrej cenie, pełne smaku. Inspiracja moja wygrzebana dawno temu gdzieś w Sieci. Wykonanie natomiast mojej Mamusi, która tak ten przepis przyswoiła, że bakłażan(...)upodobań podajemy na makaronie. A jeśli miała by to być nasza kolacja to najlepiej z makaronu zrezygnować i ewentualnie tylko parmezanem posypać i świeżą rukolą. Zapewniam, że w tym daniu braku mięsa nie odczujesz. Pełnia smaku i aromat ziół. Mniam. A nie jeden "laik" moze wziąc paski bakłażana za mięsko ;) Pychota po prostu
Kuchnia po mojemuwarzywne curry z paneer. Na pewno pojawi się częściej w naszych przepisach i chętnie podzielimy się z Wami kolejnymi pomysłami, jak go wykorzystać. A teraz lecimy do gotowania kolejnych dań, a Wy poznajcie pierwszy przepis. Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka(...)dodajemy 2 łyżki jogurtu. Mieszamy i na sam koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aby ser stał się gorący. Danie jest gotowe :) Curry podajemy z chlebkiem nan lub chapati. Możemy je zastąpić np. ryżem basmati. Polecamy to danie, bo jest wyśmienite. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanierestauracji! - tak zachwycił się mój Mąż, gdy spróbował tego dania :) I jak tu nie lubić gotowania :) Tajemnicą smaku jest połączenie chilli i suszonych pomidorów. Danie jest bardzo sycące (mimo, że wegańskie - niektórzy uważają, że wegańskim jedzeniem nie da się najeść - dementuję te pogłoski), kolorowe, a doznania smakowe nie dają sie opisać :) Użyłam grzybów portobello - pierwszy
pyszne zdrowościsłodko - z siekanymi pistacjami i soczystymi owocami granatu. Połączenie tych składników jest rewelacyjne - aksamitny smak mlecznego ryżu z chrupiącymi pistacjami i orzeźwiającymi owocami granatu uzależnia :) Danie jest syte, wartościowe i posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ryż należy ugotować na bardzo gęsto, dolewając do niego w kilku partiach mleko, a następnie dodać ziarenka wanilii, które(...)Polecam! SKŁADNIKI NA MLECZNE RISOTTO: 500 ml mleka (użyłam 3,2 %) 150 g ryżu do risotto arborio (opcjonalnie basmati lub zwykłego) ziarenka z 1 laski wanilii cukier do smaku (dałam mniej niż 1 łyżkę) 0,5 szklanki obranych pistacji 1 dojrzały granat SKŁADNIKI NA PRAŻONE KOŻUCHY Z MLEKA: 1 szklanka mleka WYKONANIE: Proponuję zacząć od kożuchów. MLECZNE RISOTTO: Na rozgrzaną
Słodko-Słony Świat Ilonyrównie mocno lubię wszelkiego rodzaju chłodniki. Dzisiaj proponuję bułgarski chłodnik tarator - na bazie gęstego jogurtu, świeżego ogórka, aromatycznego koperku z subtelnym dodatkiem czosnku i orzechów włoskich. Do przygotowania dania użyłem(...)jogurtu typu bałkańskiego (lub greckiego), 1 długiego ogórka, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 1/2 cytryny, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania jest wręcz banalne. Ogórka starłem do miski na tarce o grubych oczkach. 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę i dodałem do ogórka. Pęczek koperku posiekałem bardzo drobno i również
Wyprawy kulinarneopłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki . Duszoną kapustę można podać jako jarzynkę do dania obiadowego albo zjeść jako samodzielne danie choćby
Smaczna Pyzadawniej robię tortillę. Na ogół wiąże się to z czyszczeniem lodówki, tym razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam! składniki 200 g zielonych szparagów 200 g ziemniaków 1 cebula
Stare Garyglikemiczny. Na chwilę obecną najłatwiej kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach z nieco wyższej półki oraz w internecie. Finalnie otrzymujemy bardzo łatwe w przygotowaniu i dietetyczne danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na lekki posiłek o innych porach dnia. Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi(...)Oryginalne w smaku lekkie i zdrowe danie na śniadanie lub kolację z leśnych grzybów i pochodzącej z Ameryki Południowej kaszy quinoa. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże (L) jajka 75g kaszy quinoa 100g kurek lub innych leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 1/2 średniej cebuli (75g) sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Kulinarna Pokusakaszy. My ją uwielbiamy :) Dzisiejsza propozycja to fajny miks kaszy z makaronem i oczywiście warzywa, a na dodanie smaczku jeszcze trochę boczniaków. Co Wy na to ? Proste i smaczne danie oraz bardzo proste do zrobienia. Czytajcie przepis. Miks kaszy bulgur z warzywami i boczniakami, a do tego makaron :) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 szklanki makaronu wermiszel 1 opakowanie(...)ogniu, aby dojść do pełnej miękkości. Kaszę dusimy jeszcze ok. 8-10 min. Następnie przesypujemy ją do warzyw i wszystko razem mieszamy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Danie gotowe. Prawda, że proste ? Życzymy wszystkim smacznego
vegetanieekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy mi na typowo regionalnych/zagranicznych potrawach, które mogłaby skosztować podczas podroży po Europie ;) (marzenia:)) ostatnio chodzą mi po głowie krewetki, ale sama(...)podjęłabym się ich przygotowania 6. Jakie kolory przeważają w wystroju Twojego pokoju? fiolet, ale już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpodstawowy podczas wakacji na Węgrzech, a że w tym roku spędziliśmy tam kilka dni wspomnienie jest jeszcze bardzo bliskie. Na życzenie męża, który jest zachwycony smakiem tego dania postanowiłam ją odtworzyć w domu. Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje warzywa(...)współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone. Mieszanka jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla ich smak. Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje w chlebku pita. Dla wielbicieli tego "fast(...)food'a", którzy chcą przygotować to smaczne danie we własnym domu, proponuje poniższy przepis, który jest według mnie znakomity.Domowy Kebab - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa: kapusta pekińskaok. 3 pomidoryduży ogórekcebulaponadto:ok. 6 chlebków pittaolej do smażeniasos czosnkowysos chilli lub meksykańskiDomowy Kebab - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy
Słodka Stronaposoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałamTaka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami.Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :)Składniki na sos :musztarda Dijon około 2 łyżeksok z około połowy cytryny2- 3 łyżki oleju słonecznikowegookoło 2 łyżek mioduewentualnie pieprz
Proste PotrawyCóż to było za cudne danie. Istne niebo w gębie. Pierwszy raz robiłam (i jadłam) paelle i nie wiem jak bardzo różniła się w smaku od oryginału- moja była przepyszna. Polecam zrobić, coś pięknego! Składniki:300 gram piersi kurczaka100 gram ryżu Arborio3 kalmary, oczyszczone i pokrojone z krążki150 gram małży w oleju 100 gram groszku (może być(...)uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej paelli wkładamy małże. Paelle podajemy z ćwiartkami cytryny i zieleniną. Jest to pyszne, orzeźwiające i nietuzinkowe danie
Mango Papajarobią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt końcowy pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku(...)się zredukuje. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu do momentu gdy sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Gotowe danie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem
Animelka Blogniego całość przygotowaną na patelni. Dusimy ok 20 minut. Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie). Można i polecam dodać świeży koper, niestety ja dzisiaj nie dałam. Polecam! Smacznego
Kuchnia moimi oczamiPamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego :) Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka(...)mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku ;p) Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego
Kitchens AlphabetNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterTempura uchodzi za danie japońskie. Jest to jednak jedno z niewielu dań przyjętych przez Japończyków w kuchni Zachodu. Przyrządzali je mnisi hiszpańscy i portugalscy, którzy osiedli się w południowej części Japonii pod koniec XVI wieku, od nich nauczyli się Japończycy. Tempura to połączenie mąki pszennej, kukurydzianej, ryżowej, czasem tapioki i oczywiście przyprawy. Można ją przygotować samemu(...)tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkam.in tzw.confetti. Ponadto sa duże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzicnieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wiedzałaco robi żeby sięnie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebraćmoc zachwytów pod swoim adresem. ... Wykonanie Do szerokiego(...)posklejać.Całość mieszamy delikatnie z bardziej wodnistą częściąsosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje sięgo na szerokich, dużych talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne, niejednokrotnie jedyne. W czasie upałówzazwyczaj je sie tylko ten makaron... Jeśli mamymałe dzieci zrezygnujmy z papryczek ;-) Na makaron oraz obok wykładamy nasz bardzo gęsty sos ,posypujemy
Z Kuchni Do Kuchnizatem zapraszam na konkurs z makaronami MALMA!-per l'amore della pasta! Konkurs trwa od dnia 31 lipca do godziny 23.59 dnia 24 sierpnia 2014 1/ Zrób włoskie danie z makaronu 2/ Zrób zdjęcie lub kilka zdjęć i wyślij na adres zkuchnidokuchni@interia.pl, z dopiskiem w temacie „Konkurs Malma” ,a w treści wiadomości napisz nick z FB i jako(...)2/Dwóch zwycięzców wybiera SPONSOR. Wyniki ogłaszam tutaj na blogu oraz na fp Z Kuchni Do Kuchni w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. 3/Możesz zrobic dowolną ilość dań, a swoje propozycje fotograficzne wysyłaj na adres zkuchnidokuchni@interia.pl. 4/Przepisy muszą być opisane nickiem lub imieniem , te anonimowe będę usuwać. 5/Niezależnie od ilości przesłanych zgłoszeń konkursowych, nagrodę można
Z Kuchni Do KuchniWitamy pięknie we wtorkowe popołudnie! Dziś, w ten uroczy, choć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja(...)należy przekroić polędwiczkę w jak najgrubszym miejscu i sprawdzić czy jest dopieczona w przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podrzewamy
Symfonia Smakówpatelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę czasu aby potem delektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka(...)Uwaga! Cały czas mieszajmy po dodaniu śmietany aby się nie zważyła. Gdy zauważymy ruch masy świadczący o gotowaniu, zdejmujemy z ognia. Voila! Teraz tylko razem ułożyć na talerzu i danie gotowe! Smacznego
PastelFoodwarzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette. Jest on podobny do linguine, ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Jeżeli będziecie kiedyś w Ligurii, poproście o "trenette al pesto(...)zawsze sięgam po spaghetti, bo z Mężem przepadamy za długimi, cienkimi nitkami. Lubię też jak chrupiąca zielona fasolka fajnie kontrastuje z kremowym pesto. A Wy co myślicie o tym daniu? Spaghetti po genueńsku czyli z bazyliowym pesto, zieloną fasolką i ziemniakami przepis własnydla 4 osóbczas przygotowania: 20 min.Składniki: 1 opakowanie spaghetti (lub trenette, linguine) bazyliowe pesto 4 mączyste
Chilli Czosnek i Oliwaświątecznych w domu... :) zawsze wynajdę sobie ogrom zajęć, a potem narzekam, że dużo roboty :) No, ale moja organizacja jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, więc i w tym przypadku dam radę, w końcu do pomocy mam jeszcze męża który też uwielbia gotować :) tak więc przejdźmy do naszej łopatki... Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo-miodowym SKŁADNIKI(...)mieszając, żeby nam się nie skawaliła dodajemy do tego łyżkę sosu z garnka i wszystko wlewamy z powrotem do gara. :) Dusimy do czasu, aż roladki będą miękkie. Gotowe danie... Roladki przeszły złocistym sosem
Zainspiruj się kuchniąprzegotować.Dodajemy je dopiero pod koniec gotowania, przykrywamy folią aluminiową, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy,by owoce same doszły pod wpływem temperatury. fot.: Karmel-itka. PAELLA MARINARA. / danie hiszpańskie; / ok. 400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej(...)jest bardzo wyczuwalny w smaku, najlepiej szczyptę). Dorzucam owoce morza, ogień zmniejszam do minimum, nie mieszam. Patelnię przykrywam folią aluminiową, gotuję dalej na najmniejszym ogniu jakieś 6 minut. Odstawiam danie z ognia i pozostawiam pod folią kolejne 2-3 minuty, aby owoce morza doszły. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! fot. : Karmel-itka Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkifotografowania zmienia się i staram się eksponować dania lepiej i częściej dbam o odpowiednie rekwizyty w tle. Ale pomału, wszystko z czasem. Telefon upraszcza, bo po skończeniu dania czy deseru robię kilka szybkich ujęć i mogę zabierać się za pisanie postów. Żeby nie było tak kolorowo są minusy. Skupię się na tym największym minusie: ŚWIATŁO! Wiosną
Blondynka Gotujejest ładnie wyryte na zewnętrznej spodniej części naczyń. Poza tym ładnie prezentuje się na stole, na którym stawiamy podane danie i każdy może sobie nałożyć potrawę na talerz bezpośrednio z naczynia. Blogerkom kulinarnym mogę napisać, że na zdjęciach dania ładnie się eksponują. I tu coś dla kobiet - waga. Mój stary teflonowy wok jest cięższy od woka granitowego(...)Mimo iż zdarzało mi się wieszać pranie podczas smażenia :) Wredna jestem, ale ja po prostu chciałam sprawdzić, a raczej znaleźć jakiś minus. Coś na czym granit się wyłoży i da plamę. Niestety kochani - do dziś się nie udało. Przemyślenia szczere i zgodne z rzeczywistością. Uważam się za szczęściarę mając granit w szafce. A Wy? Wy też możecie być szczęśćiarzami, każdy
Blondynka Gotujewersji wegetariańskiej, ale można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS(źródło: "Makaron. Dania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki(...)oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną) 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym razem dałabym mniej
coolinarnastrefa.blogspot.commną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team co przy poprzednim daniu jakim była wołowina po burgundzku. Vindaloo to popularne na całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu, przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością(...)czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także ziemniaki, ale te zostały jakby przypisane daniu przez pomyłkę - w języku hindi słowo "aloo" oznacza ziemniaka. Vindaloo (vindalho, vindallo) to jedno z najostrzejszych curry kuchni indyjskiej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaIntensywnie myślę nad zapiekanymi daniami tak żebyśmy nie musieli żyć na kanapkach. A skoro myślę to i od razu kombinuję w tym temacie. Wczoraj na obiad było właśnie danie w piekarnika - całe w jednym naczyniu.Jakiś czas temu robiłam też zapiekankę z kuskusu z dynią i mięsem mielonym - właśnie w takich daniach dynia bardzo nam smakuje ! ROZWIŃ
Smaczna Pyzalubię zmywać i dlatego cieszą mnie dania albo już same pomysły na gotowanie jednej potrawy w jednym garnku. Bez używania patelni do podsmażenia czegoś, bez małego rondelka do zrobienia sosu czy innego garnka do obgotowania jakiegoś składnika. Często wcale to nie jest konieczne a poza tym gotując w jednym garnku wszystkie smaki mamy razem.Wiedziałam, że następny dzień(...)właśnie z myślą o jednogarnkowej potrawie. Wyszło pysznie, kolorowo i całkiem szybko bo obiad dla 4 osób - w tym mięso, warzywa i ziemniaki - w niecałą godzinę. Wiem, że są dania, które można przygotować szybciej, ale zobaczcie sami moje bo jest naprawdę wyjątkowe ! Wyjątkowo smaczne chociaż proste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadelikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem jest to, że takie dobre danie szybko znika więc nieczęsto zdążę je obfocić a kiedy jakieś już sfotografuję to przeważnie nie jestem zadowolona ze zdjęcia. Bo risotto jest cudowne do jedzenia, ale do zdjęć(...)nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie mogą być rozgotowane, powinno się je czuć lekko pod zębem. Nie jest trudno je przygotować, ale potrzeba nieco cierpliwości. Każde risotto jest daniem z ryżu, ale nie każde danie z ryżu można nazwać risottem, niestety. Mam nadzieję, że do mojego dzisiejszego nie będzie zastrzeżeń, zresztą pozostało po nim tylko cudowne wspomnienie... ROZWIŃ
Smaczna PyzaLubię obiady jednogarnkowe czyli takie, które da się przygotować w jednym naczyniu albo na jednej blasze. Nie muszę potem dużo zmywać a składniki podczas wspólnego gotowania czy pieczenia przechodzą wzajemnie swoimi smakami i aromatami więc dania są bardziej smakowite.Piekąc kurczaka często dorzucam na blachę warzywa i piekę razem - całość nabiera wyjątkowego smaku a ja nie muszę mieszać(...)kilku garnkach. Poza tym pieczone warzywa zachowują więcej smaku. Zobacz przepis na inne danie jednogarnkowe - Klopsiki duszone z warzywami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem nie podam(...)mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku gdyby danie było za rzadkie, bo np. dodamy za dużo bulionu, sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego
Fabryka pomysłówMiałam ochotę na danie gulaszowe, ale trochę w innej odsłonie i przypomniało mi się o przepisie, który zapisałam do wypróbowania już jakiś czas temu. Dodałam mu troszkę pikanterii dzięki papryczce chili, a zamiast schabu użyłam mojego ukochanego kurczaka. Muszę Wam powiedzieć, że na pewno zrobię je jeszcze nie raz, gdyż moi mężczyźni spałaszowali je raz dwa. Tym razem zainspirowałam(...)się przepisem na blogu Wiem co jem! Autorka wspominała, że nie wie skąd taka nazwa do tego dania, nieważne. Podstawę tu stanowi smak, nawet jeżeli niewiele wspólnego ma z Francją. Jest to niby gulasz, jednak ma w sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka
Fabryka pomysłówtyle możliwości smakowych. Oprócz tart mam jeszcze parę kulinarnych zboczeń. Do nich należą m.in. szybkie dania obiadowe w roli głównej z kurczakiem, makarony, sery, owoce, dania zapiekane. Każdy ma swoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji
Fabryka pomysłównabiera pędu, ale to nie wiąże się z wyrzeczeniem się dobrego jedzenia, dlatego postanowiłam pokazać Wam jak smacznie zjeść w dość krótkim czasie i wcale nie musi to być danie z torebki. Wystarczy kilka składników by wyczarować różności, które(...)zadowolą nasze kubki smakowe i pozwolą wrócić do dalszych zajęć z pełnią sił. A co do placków - były to najlepsze placki warzywne, jakie jadłam! Marchewka, cukinia i pomidor dały delikatny smak, który wzbogaciłam przyprawą włoską. Całość podałam z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana z dodatkiem szczypiorku. Poza tym te placuszki są bardzo syte. Składniki
Fabryka pomysłówKrólik duszony w śmietanie jest jednym z najlepszych polskich dań. Soczysty, kruchy, rozpływa się w ustach(...)Jest bardzo delikatny. Królik to jedno z najzdrowszych mięs, a do tego bardzo smaczne. Królik duszony w śmietanie wcale nie jest skomplikowany. Warto się przekonać, że choć jest to danie przygotowywane najczęściej na Wielkanoc, to warto by częściej gościło na naszych stołach. Dla mnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika
Pociąg Do KuchniSzczerze mówiąc, ten gulasz był jednym z nielicznych dań, które jeszcze nie tak dawno potrafiłam zrobić W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam(...)domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat
karmelowyŁazanki to świetna potrawa wielofunkcyjna ,ze tak powiem, ponieważ może być daniem obiadowym , śniadaniowym ( w myśl ze śniadanie powinno być obfite) , może być dla jaroszy i dla mięsożerców . A co najważniejsze jest szybka w przyrządzeniu ,oczywiście jak kluski są gotowe. Ważne również jest to że do łazanek nie muszą być koniecznie kluski kwadraciki ,mogą być inne ,smak nie ucierpi(...)mieszam , dodaje majeranku ,pieprz i sol. Dokładnie mieszam lekko podduszam ok 5-10 minut ( zależy od twardości kapusty ) Jeśli brakuje jakiś przypraw to jest czas na dodanie Danie gotowe. SMACZNEGO
Eli Gotowaniepieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin. Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka
Miód i pieprzwłasnych upodobań oraz do stopnia dojrzałości banana. Bardzo dojrzały banan może wymagać odrobiny miodu lub możecie w ogóle z niego zrezygnować. W przypadku banana lekko dojrzałego (ale żółtego) dajmy więcej miodu. Ja właśnie miałam takiego lekko dojrzałego banana i dałam całą łyżkę miodu. Koktajl był słodziutki :) W zależności od konsystencji jogurtu, możecie otrzymać różną konsystencję smoothie. Mój koktajl wyszedł dość(...)dojrzały* banan 80 g borówek lub jagód 0,5 – 1 łyżki miodu (10 – 25 g)* * Ilość miodu wedle Waszych preferencji smakowych. Jeśli używamy bardzo dojrzałego banana, dajmy mniej miodu np. pół łyżki lub wcale. 1 łyżkę miodu dajmy w przypadku banana słabo dojrzałego. Przygotowanie: Do blednera włożyć jogurt naturalny, dobrze umyte i osuszone borówki lub jagody
Moja Delicjapistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe danie, którego nie serwuje się na co dzień tylko bardziej okazyjnie, a które na pewno zachwyci rodzinę na uroczystościach rodzinnych czy znajomych na kolacji. Chipsy: * carpaccio wołowe- 20 szt. * czekolada gorzka
Kraina Miodem PłynącaKluski śląskie - jak sama nazwa wskazuje to danie najbardziej popularne na Dolnym i Górnym Śląsku, ponadto zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego. Kluski śląskie to nic innego jak ugotowane ziemniaki z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, a także opcjonalnie jaj. Kluseczki śląskie mają specyficzną, lekko "gumowatą" konsystencje i wyróżnia je okrągły lekko spłaszczony kształt(...)charakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos. Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Najlepsze Kluski Śląskie - Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy
Słodka Stronakurczakaprzyprawa do drobiusól200 g rukoli200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego)1 papryka czerwonaolej do smażeniaDzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym.Paprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut
Świat Domowej Kuchnidanie np. kluski czy krokiety. A ponieważ ostatnio oprócz ziemniaków zostały mi brokuły i podsmażone pieczarki - dodałam starty ser i zrobiłam całkiem smaczne krokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki
Walijskie Pichceniezostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podac z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!! danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę
W Mojej Kuchni Lubięsprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła
Poezja smakuFondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy. Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France [TUTAJ] Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane(...)sera ,Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro ,pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje wyśmienicie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów z orzeźwiającą owocową nutą. P.s. Dobrym dodatkiem do dania są warzywa marynowane, oliwki jak i świeże owoce
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka
Kuchnia Łukaszaobok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie. W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną ilością dodatków, to idealne danie na imprezę. Z pewnością każdy będzie miał ogromną frajdę komponując z ulubionych dodatków swoje taco. Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia meksykańskiego w Lidlu, ale myślę
Mania Gotowaniaostatnio warzywa z farszem wegetariańskim (grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące do kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Moje śliczności przed pieczeniem Niestety w czasie pieczenia moje klejnoty utraciły swój blask i zmieniły kolor na brązowy. Może było to naiwne(...)pigwy jabłkowe na galaretkę), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym wyglądzie, jeżeli nie mogę się nim pochwalić przed biesiadnikami, którym podaję gotowe danie? Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 40 min. Składniki: 4 małe bakłażany lub 2 duże przekrojone wzdłuż na pół
Chilli Czosnek i OliwaFlaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny. Czego potrzebujemy: 1 kg suchych mrożonych flaków wołowych. korpus z indyka, 25 dag. szponder wołowy włoszczyzna przyprawa do flaków sól pieprz majeranek Wykonanie
W kuchennym oknie EwyCieciorka juz zagościła w mojej kuchni teraz pora na soczewicę. Przyrządziłam ją w takiej prostej wersji z pieczarkami. Wyszło pysznie choć może danie nie wygląda zbyt apetycznie.składniki:1 szklanka zielonej soczewicy200 g pieczarek1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżki masłatymianek Kamissól2 liście laurowe Kamis100 g wędzonego boczku w plastrachwodaSoczewicę zalać wodą. Dodać przyprawy: czosnek, cebulę, listki laurowe, łyżkę tymianku(...)pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z odrobiną tymianku. Plastry boczku pokroić na małe kawałki i zarumienić na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać. Moje wszystkie składniki były ciepłe więc danie było na ciepło ale dobrze smakuje również na zimno
Monia miesza i gotujeJajka po szkocku, mielone z jajkiem czy jaskóczek gniazda. Nazw wiele ale postać ta sama. Jedno z najbardziej znanych dań, które gości na wielkanocnym stole.składniki:550 g mięsa mielonego z łopatki7 małych jajekolej do smażeniabułka tartasól z pieprzem Kamis6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić pozostałe jajo, dodać 3 łyżki bułki(...)mięsną masą oblepić ugotowane jajka, uformować kule lub kształt jajka a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę
Monia miesza i gotujeDzisiejszy przepis pochodzi ze strony internetowej: gwiazdy w kuchni. Danie to robiłam już wielokrotnie i bardzo mi smakuje. Sposób przyrządzenia lekko zmodyfikowałam. Ale, jak mówią, diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem zrobiłam je wspólnie z moim A. W kuchni to na razie dominuję ja, ale On dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się(...)Kamis 2 kostki rosołowe lub litr bulionu drobiowego 1 litr gorącej wody (gdy używamy kostek rosołowych) 1 czerwona papryka lub mix kolorowych Olej Sól Pieprz Mąka Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać
Fabryka pomysłówJest to kolejne moje popisowe danie. Wymyśliłam je już dawno temu i weszło na stałe(...)mojego obiadowego menu. Można znaleźć mnóstwo przepisów na kurczaka curry, ale ja zawsze trzymam się swojej wersji. Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat. To danie również bardzo często robię na oko. Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś w chińczyku jadłam kurczaka curry i od razu wiedziałam, że muszę to cudo odtworzyć
Fabryka pomysłów