Skleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy dzisiejszej temperaturze bułeczek nie trzeba było odkładać do wyrośnięcia. Kiedy indziej sugeruję dać im ok. pół godziny. Bułeczki posmarować mlekiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Tuż po wyjęciu ponownie posmarować drożdżówki mlekiem
Weekendy w domu i ogrodziekaloriami, żywnością, która nie ma żadnej wartości odżywczej. Z opinii wynika, że ludzie wolą kupować gotowe jedzenie, bo nie tracą czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Rodzice wolą dać dla swojego dziecka kieszonkowe, aby kupiło napój i drożdżówkę w sklepiku. Czy to jest lenistwo rodziców, czy po prostu zbycie dziecka i nie dbanie o jego zdrowie? Wystarczy kilkanaście minut
Truskawkowa FiestaZapiekane ziemniaki z niespodzianką, czyli ziemniaki z serem, szynką i bekonem. Przepis ciekawy na pyszny i syty obiad. Najlepiej smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym
Smaczne Potrawyszklanki cukru kryształu 2 x 500 ml wódki Wiśnie przebrać, umyć i osuszyć. Następnie wydrylować ! Po tych czynnościach wsypujemy wiśnie do dużego słoja, zasypujemy cukrem ( ja dałam tym razem 2,5 szkl. cukru ) i zalewamy tak aby wódka przykryła wiśnie ( u mnie to było 3/4 z 500 ml ). szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 4-5 tygodni
Gotowanie...to proste !Zalać nie wielką ilością wody gotować aż kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda • Uważać by nie przypalić kapusty 2. • Cebulę pokroić w kostkę • Na patelnię dać masło i kilka łyżek oliwy smażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,pieczarki pokrojone w plastry, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę • Dusić wszystko pod przykryciem
W królestwie smaków Beatyopuszcza, temperatury znacząco spadły, ja wciąż mam ochotę na lody. A te na które Was dzisiaj zapraszam, w szczególnośći. Kto mnie zna ten wie, że za krówki "dała bym się pokroić" ;) Polecam do przetestowania, bo zamiast specjalnej maszyny do lodów, wystarczy Wam zwykły garnek. SKŁADNIKI: 150 g krówek 400 g mleka 200 g śmietanki 30% 4 żółtka
Kuchnia w opałachpyszne ciasto wg. Siostry Anastazji o nazwie Bajka. Nazwa mówi sama za siebie , ciasto jest naprawdę pyszne , troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej . Ciasto Bajka podałam na bajecznej porcelanie Bogucice
Sama słodycz i szczypta chiliNastępny już niestety startuje w poniedziałek, ale mam nadzieję, że minie tak samo szybko... Co do dzisiejszego śniadania - miałam już wrażenie że w tym sezonie nie będzie mi dane skosztować jeżyn, a jednak! Na koniec sezonu miła niespodzianka :) I to jakie słodkie się trafiły :) W końcu też wypróbowałam masło orzechowe przywiezione ze Słowacji - pyszne jest, czuć, że orzeszki były dobrze
breakfast of dreamspapryki 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 5-6 marchewek 1 łyżka soli Dodatkowo: 3-4 ząbki czosnku 1 szkl cukru 2 łyżki musztardy 50-100 ml octu (ja dałam 50 ml) 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z puszki ananasów 1. Pomidory zanurzać na chwilę we wrzątku i obierać ze skórki. Wydrążyć
Kto ugości moich gości?wersji bardziej słodkiej, można również dodać sól i będzie w wersji bardzo tradycyjnej. Są i tacy, którzy dodają do niej whiskey.... ale to już chyba ekstremalne rozwiązanie...:-) Nie da się ukryć, że jest bardzo zdrowa. Dostarcza energii na cały poranek. Moja dzisiejsza wersja: 3 łyżki płatków owsianych 6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie
Smaki Przyprawy i Kolorytłuszczu powoduje, że rozpadają się trochę mniej, jednak staram się zredukować jego użycie do minimum. Zastanawiam się jeszcze jak wyszłyby upieczone w piekarniku. Jeżeli spróbujecie przygotować je jakoś inaczej dajcie znać :) Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - ok. 435 kcal Smacznego
Malowane smakiemwięc wziąć się do pracy. Na pierwszy ogień idzie ogórkowa sałatka na zimę. Przepis dostałam od rodzinki z Koszalina. Ostatnio jak byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu. Ogórkowa sałatka na zimę Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na ok. 6 słoików 420 ml Składniki: 2 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule
Kulinarne przygody Gatityprzygotować , tę oto prościutką sałatkę i zimą korzystać z dobrodziejstw natury zamkniętych w słoiczkach . No, a smak tego daru , jest naprawdę wyśmienity , jak to bywa z prostymi przepisami , nie da się go niczym zastąpić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> My najczęściej wsuwamy sałatkę z ziemniaczkami i mięsiwem do obiadu , ale zdarza się ,że zasiadam ze słoiczkiem
Ogrodnik w podróżymiękkości. Warzywa skrapiamy sosem sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa należy sprawdzać aby nie zrobiły się błotniste muszą delikatnie chrupać. Gdy warzywa gotowe zdejmujemy je z patelni. Na patelnie dajmy odrobinę oleju i smażymy naszego kurczaka. Gotowe grzyby mun kroimy w długie paski i dorzucamy do kurczaka. Całość skrapiamy sosem sojowym i smażymy do czasu aż kurczak będzie gotowy. Następnie
Sprawdzone przepisy kulinarnePyszna wódeczka porterówka. Smak karmelowo - kawowy. Smakuje kobietom i mężczyznom (choć dużo tego nie da się wypić bo słodkie). Z podanych proporcji wyjdzie wódeczka około 40% (plus minus kilka, ze wskazaniem na plus). Co potrzebujemy ? pól litra piwa porter 200g cukru szklanka spirytusu 90% łyżka ekstraktu waniliowego oczywiście można zwielokrotnić podane wartości aby uzyskać więcej wódeczki. Jak robimy? Piwo wlewamy
Snejkusiowe Przepisy