dania - 3000 przepisów (strona:115/200)

Kruche ciasto z borówkami 233

pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
La Tomatina i zupa pomidorowa 176

się przygotowali, przynosząc własne pomidory. Młodzież jest przekorna i mimo braku oficjalnej zgody i stałej już interwencji policji na koniec bitwy, co roku przychodziła w to samo miejsce, żeby dać upust młodzieńczym namiętnościom i chęci do zwady. Nawet liczne aresztowania w późniejszych latach nie powstrzymały kolejnych młodocianych od pomidorowej sieczki na rynku. Ba! Przychodziło ich coraz więcej! Burmistrz poszedł więc

Przepysznik - BLW i nie tylko
Konfitura z róży. 140

cukru. Tak przygotowane płatki ucieramy tłuczkiem około 30 min. Az powstanie gładka masa a cukier pod palcami nie będzie wyczuwalny. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Ja dałam około 3 łyżek. W wielu przepisach znalazłąm informacje aby odcinać białą część płatka, ale ja jestem za leniwa ;-) i tego nie robiłam. Biała końcówka nadaje lekko gorzki posmak

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort śmietanowo - truskawkowy. 176

galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan- fix" 2 łyżeczki żelatyny ( normalnie daje jedna łyzeczke ale w trakcie upałów najlepiej dać dwie) pół szklanki cukru pudru herbata z sokiem z cytryny do ponczowania biszkoptu płatki migdałowe do dekoracji   Przygotowanie; Galaretki rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody. Truskawki obrane

Radość kipiąca uśmiechem.
Batoniki owsiane z kajmakiem 186

Płatki owsiane, kajmak, orzechy, rodzynki. Czy z takich składników może wyjść coś niesmacznego? Chyba nie da rady ;) Ten deser jest idealny, kiedy chcemy mieć coś energetycznego do zjedzenia, do zabrania na rower, do torby po basenie, na wycieczkę w góry. Zastrzyk kalorii i energii gwarantowany! Wiem, że kajmak nie jest mistrzem zdrowotności, ale można go zamienić na miód, syrop

Cakes By Kejt
Grzyby gatunkami. Borowik żółtopory - borowik grubotrzonowy 198

grubotrzonowcem i goryczakiem. Ale oficjnalne nazewnictwo grzybów zmienia się co jakiś czas z różnych powodów. Czasami naukowcy po długich badaniach i dzięki coraz nowocześniejszym urządzeniom dochodzą do wniosku, że danego grzyba trzeba po prostu zaliczyć do innej rodziny albo po prostu ktoś mądrzejszy ma silniejsze wpływy i uzurpuje sobie prawo do nazwania gatunku tak jak jemu się bardziej podoba. Zwykłemu

Smaczna Pyza
Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru) 580

domu i postanowiłam upiec ciasto. Chciałam, żeby było zdrowe, razowe i bez cukru. Trochę nie byłam pewna co z tego wyjdzie, bo wydawało mi się, że strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe

pyszne zdrowości
Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis 171

Będę się powtarzać ale napisze po raz kolejny, że uwielbiam włoską kuchnię i makarony w każdej postaci. Tym razem makaron wstążki z lekkim (chodzi o smak

Pyza i Surówka
Rolada z jabłkami 143

drugą stronę – kładziemy na wierzch bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy papier i za pomocą ściereczki zwijamy roladę (musi być jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych

Poezja smaku
Na przekąskę - tarteletki z papryką 240

Ostatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca.  W swojej kuchni jednak mocno ograniczyłam mączne produkty, stąd też i tradycyjne ciasta piekę rzadziej. Nie dajmy się jednak zwariować i czasem pozwólmy sobie na coś czego na co dzień unikamy. Dla równowagi dobrałam zdrowe i kolorowe dodatki i tak wyszły smaczne tarteletki. Tarteletki z ciasta francuskiego

Przysmaki Karolki
Chałwa słonecznikowa 158

Kiedy przeglądałam blogi w poszukiwaniu ciekawych przepisów, u Ani trafiłam na tą słonecznikową pyszność i tym razem nie czekając zrobiłam ją. Co prawda ja nie zmieliłam ziarenek tak dokładnie, dałam również nieco mniej miodu niż w przepisie oryginalnym, ale dla mnie jest to o niebo lepsza wersja tradycyjnej chałwy. Spróbujcie, na pewno się nie zawiedziecie! Składniki: 300g łuskanego słonecznika

Cakes By Kejt
Pomidory nadziewane kuskus i sałatą 173

U nas dzisiaj na ‪#‎śniadanie kusząca, lekka przekąska. Na niedzielne śniadanie proponujemy: soczyste pomidory nadziewane pastą z sałaty, pietruszki i czosnku, z dodatkiem kuskus! Czas przygotowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niedźwiedzi ,schab kanapkowy 6046

miejsca , to pewnie hodowałabym krowy , kury i świnie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego

Ogrodnik w podróży
Domowe lody czekoladowe 164

kremową konsystencję lodów, możemy bez problemu w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie posiadamy zmuszeni jesteśmy do miksowania lodów za pomocą miksera typu blender, ale to nie na da puszystości, jedynie spowoduje, że kryształki lodu będą się ścierać, i konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Musimy też użyć czegoś tłustego aby masa była gładka i kremowa. No i wychodzi, że lody

SMYKWKUCHNI
Domowe gołąbki 174

obmywamy, wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka. Nalewamy wody, mniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść po liściu, kiedy da się je bez problemu ściągnąć nie rwąc ich. Wtedy mamy największą kontrolę by liście nie były zbyt miękkie. A drugi sposób to gotować na najmniejszym gazie, pod przykryciem

Pelusiowa Kuchnia