Instagramie. Możesz także śledzić bloga na zBLOGowani.pl, nie zapomnij o tym co jeść na diecie? To zaczynamy, zapraszam do zaglądania do przepisów przez kliknięcie w zdjęcie lub nazwę danej potrawy. SAŁATKA BROKUŁOWA KREM BROKUŁOWY SAŁATKA Z AWOKADO Z FIGĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ PĘCZAK SAŁATKA Z BROKUŁEM SAŁATKA MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM(...)zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM ZUPA PHO Z MAKARONEM RYŻOWYM PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z FENKUŁA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW I ARBUZA PRZEPIS NA GAZPACHO FRYTKI
nietylkopasta.plTeraz mamy takie bogactwo przeróżnych produktów, że trzeba się zastanawiać czym doprawić, co wybrać. Kiedyś nasze babki i prababki nie miały takiego wyboru, a jednak
Dieta moja pasjaSpostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa(...)pralkę na 30 C prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka
greenscarfZima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam
Szefowa kuchnizimowe przetwory.Dzis przynioslam z piwnicy przedostatni sloik kiszonej kapusty.A z pobytu w Polsce pozostalo jeszcze jedno opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie(...)cienkie polkrazki,az wytopi sie caly tluszcz.Tluszcz odrzucam.Ugotowana kapuste wykladam na sitko,zeby odsaczyc ja z wody.Kroimy kapuste na mniejsze kawalki.Do podsmazonej cebuli i boczku dodajemy odsaczony makaron,pokrojona kapuste i kielbase.Wszystko laczymy i przesmazamy razem.Dodajemy przyprawy. Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki . Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu(...)małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania. Kto nie ma cierpliwości do gotowania tego sosu, może kupić gotowy. PS. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis[TUTAJ] na hiszpańskim blogu kulinarnym
Kulinarny karnet Christopheradomowym zaciszu możemy wyczarować chińczyka jeszcze smaczniejszego niż te z dowozu:). Co ważne są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w wykonaniu, nie musimy więc obawiać się o godziny spędzone w kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ważnych dla tej kuchni składników. 300g wołowiny 2 papryki 1 papryczka chilli 100g mrożonego groszku 1 duża cebula(...)minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, dodajemy groszek. Dusimy przez około 40 minut aż mięso i warzywa zmiękną. 3. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z nim mięso i warzywa. Posypujemy natką pietruszki, szczypiorem i sezamem
Szefowa kuchniciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, dostępnych właśnie latem i choćby dlatego warto jej spróbować. PISTOU Składniki na sos pistou: - 75 gram świeżych liści bazylii - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek - sól(...)cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki
Życie zamknięte w smakututaj rozczulać się i zachwycać nad kurczakiem, po prostu domowy obiad z produktów, które większość z nas ma w lodówce. Ja bardzo lubię takie proste dania, a to mogę zdecydowanie dopisać do listy na niespodziewanych gość. Przygotowanie to ok 25 minut - szybko :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 1 duży(...)minimum, następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj wedle uznania, do dekoracji posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Niezły Młyneksprawę, że nie jest on wysoce spektakularny, ale miałam wielką ochotę na spaghetti. I tak sobie pomyślałam, czemu nie podać go inaczej niż na klasycznej kopiastej stercie klusek. makaron spaghetti na 2 porcje1 szklanka startego żółtego sera (+ na posypkę)2-3 łyżki masła400g mięsa mielonegoprzyprawy (bazylia, oregano, czosnek, pieprz)1/2 cebuli1 łyżka bułki tartejsos pomidorowysos beszamelowyMakaron ugotowałam 5min. krócej(...)beszamelowym). Wierzch skropiłam oliwą i całość zapiekłam pod folią przez 30min. w 180st. Pod koniec zdjęłam folię, oprószyłam serem i wstawiłam do piekarnika na resztę pieczenia.Przed podaniem na talerze dajcie mu 10min. "odpocząć
bastalenawilgotne . Najfajniejszym miejscem jest samochód z klimatyzacją " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wiadomo , nie da się w nim zamieszkać – choć w moim przypadku czasami tak bywa , że staje się dla mnie domem zastępczym w trakcie sezonu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)podaje się ją na zimno , więc doskonała na upały , a do tego bardzo syta , więc załatwia całkowicie problem obiadu i kolacji . Składniki : 1 średnia papryka czerwona- grubościenna 1/2 paczki makaronu świderki pęczek szczypiorku 3 ogórki konserwowe 1 małe chorizo ( może być paczka krojonego lub salami paprykowe , jeśli nie macie nic innego ) 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 płaska łyżeczka cukru
Ogrodnik w podróżySzukałam przepisu na szybkie danie, wertowałam różne blogi i różne książki, nie miałam pomysłu. Mam dni, że mogę gotować wszystko, ale mam też takie dni, że chętnie bym coś ugotowała, na wszystko mam ochotę, a na nic nie mogę się zdecydować. Na szczęście takich dni jest zdecydowanie mniej, ale mimo wszystko są. Tak natrafiłam na przepis, który nosi nazwę(...)tego co mam i tak zajrzałam na smakowity blog i z chęcią wypróbowałam przepis. Smaczny, ale następnym razem zmodyfikuję go tak, żeby był trochę mniej suchy. Składniki: - 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) - 100g sera Appenzeller (nie miałam, użyłam twardego dojrzewającego sera) - 100g sera Emmentaler - 100g sera Gruyere - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 200ml bulionu - 150g
dom-agi.plwyznaczone. Fatto a mano, to restauracja serwująca kuchnię włoską, menu możecie podejrzeć na stronie http://restauracjafattoamano.pl/ , jest krótkie, treściwe i w sam raz. Znajdziecie w nim przystawki, makarony, pizzę -przygotowywaną w przepięknym piecu, na którym warto zawiesić oko, desery w tym lody, których musicie spróbować! Ja jestem typowym lodożercom i to właśnie włoskie gelato jadłam w hurtowym ilościach(...)wart spróbowania w szczególności zimą. To, że jestem miłośnikiem kawy, to dobrze wiecie, zamówiłam latte, które niestety mnie zawiodło. Mleko do kawy było przegrzane, co powodowało, że kawy nie dało się pić i musiałam czekać aż ostygnie. Przegrzanie mleka do kawy wpływa też niestety na jego smak. Niemniej jednak panna cotta podbiła nasze kubki smakowe na tyle, że mogę
SMYKWKUCHNINadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić(...)dodatkiem cukru i soli. Na wrzącą włożyć szparagi - postawić je koronami do góry, tak by były lekko nad poziomem wody. Nakryć i gotować 5 minut. Boczek podsmażyć na patelni. Makaron gotować w posolonej wodzie przez 5 minut, by był al dente - by był lekko twardy i stawiał opór zębom. Wyjmować go łyżką cedzakową i nie czekając by się posklejał nadziewać
Poezja Smaków - blog kulinarnycałej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli(...)garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie
Kuchnia ŁukaszaSezon truskawkowy w pełni. Truskawki sauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie(...)190oC | Czas: ok. 1 hCiasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 0,5 szkl. cukru pudru (można dać 3/4 - 1 szkl. jak ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 250 g masła roślinnego 2 łyżki serka "Twój smak" Piątnicy lub kwaśnej śmietany Masa budyniowa
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym
Szefowa kuchni