Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają! bo nie ma co się oszukiwać – z wyglądu są okropne!). Są niskokaloryczne, mają dużo białka i przygotowuje się je błyskawicznie. Łączny czas(...)Musimy tylko trzymać się czasu gotowania – przegotowane będą suche i twarde. Kilogram tych skorupiaków będzie stanowił obiad dla dwóch osób - jeśli ma być bardziej syty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim
Poezja smakujutro! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na przyrządzenie kolacji w tym dniu, polecam Wam dorsza pieczonego na papryce i pomidorkach marynowanych w oliwie z oliwek, soli morskiej i pieprzu. Danie jest proste, a smakuje i wygląda świetnie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 2 filety z dorsza 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 15 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 2 gałązki rozmarynu(...)układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów. Smacznego
DefinicjaSmakudzieciństwa... jak obiadek z przedszkola, czy stołówki szkolnej. U mnie delikatnie zmodyfikowane , zamiast gotowanego kurczaka... podsmażone piersi... do marchewki dodana duża ilość pora.... powstało bardzo aromatyczne i smaczne danie. Polecam :) Składniki: - piersi z kurczaka 2 pojedyncze ( lub jedna podwójna ) - 1 duży por ( tylko biała część ) - 2 duże marchewki - czosnek mielony, domowa wegeta , majeranek - olej - 0,5 szklanki mleka(...)wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem. Podaję z ryżem... tak mi najbardziej pasuje... ale myślę, że makaron, czy kasza tez będzie pasować :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPierwszy wieczór, poznawanie przybywających uczestników, długie rozmowy, wiadomo – kulinarne ;) Dzień pierwszy warsztatów – spotkanie z Jerzym Sobieniakiem. Na początek wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację(...)rozmowom nie było końca :D Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty. David Gaboriaud, Jerzy Nogal i Basia Pinkowska – to z nimi dane nam było pracować tego dnia. Wspaniały wykład na temat serów – naszych, polskim, najsmaczniejszych ! Tematem przewodnim warsztatów, były warzywa sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy
kolorowotorcikowoZawsze w mojej magicznej szufladzie mogę znaleźć coś, z czego mogę wyczarować wspaniały obiadek. Tzw zapasy "na czarną godzinę".:) Też tak chomikujecie? Tym razem w
O kuchni z uczuciemSkładniki: -opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem (w biedrze są tanie) -200g szynki konserwowej -pomidor -ogórek -odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) -pół papryki -trzy łyżki majonezu -dwie
Tanie przepisy studenckielasagne -sos pomidorowy -mix warzyw mrożonych ugotowanych wcześniej na parze sos beszamelowy. Jak wykonać? Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając(...)zapiekania posmaruj masłem. Wylej trochę sosu. Jeśli płaty są surowe, dodaj więcej sosu. Układaj płaty. Przykryj sosem, dodaj ser w plasterkach , topiony. Następnie kolejna warstwa – płaty makaronu, sos, ser topiony w plastrach. Ostatnia warstwa to zawsze płaty, sos , Gouda topiony i beszamel. Do piekarnika na 40 minut. Smakuje najlepiej kiedy sobie poleżakuje odrobinke w piekarniku. I stężeje. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDanie bardzo proste do przygotowania i co najważniejsze – pyszne. Proponuję kupić mrożone i pokrojone kalmary, wtedy nie trzeba ich patroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem należy je przemrozić, żeby nie były gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis. Składniki: mrożone kalmary 4 ząbki czosnku 1 nieduża cebula pęczek pietruszki oliwa z oliwek przyprawy: sól(...)gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto
Gotuj z Misiemprzepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów suszonych (u mnie(...)pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego
kruche babeczkirazem coś bardziej egzotycznego. Zupa tajska to danie, na które nie ma chyba jednego uniwersalnego przepisu. Wszystko zależy od miejsca gdzie gotujemy, dostępnych składników, osoby, która to danie tworzy... Ale jest jedna rzecz, która powinna być w tym przypadku nie zmienna: bukiet smaków, zapachów i egzotycznych aromatów, który osiągniemy dzięki użyciu wielu różnych przypraw i składników. Nie bójmy(...)ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach)3-4 pieczarki150 g piersi z kurczaka1 pomidorpół limonki1 puszka mleka kokosowego0,5 l bulionu drobiowegogarść mrożonej zielonej fasolki szparagowej50 g makaronu sojowego1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry1,5 łyżeczki sproszkowanego currypół łyżeczki sproszkowanego imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki kurkumypół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża
Zakręcony Wideleckasza jaglana, jęczmienna czy gryczana. Poniżej wrzucam przepis na podstawowe gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę. Dlaczego warto jeść quinoa (komosę)? Ponieważ jest(...)przejmujemy się tym, bo woda będzie wchłonięta przez kaszę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/komosa-ryzowa-quinoa-gotowac-oraz-wlasciwosci/ BosowKuchni Artykuł Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusię nie przypalił, mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś w tym jest. ;) Dodatkowo pomaga uzyskać optymalną na dane potrzeby gęstość. Dla pizzy lepiej, by sos nie był wodnisty. Na koniec próbuję sosu, jeśli jest za kwaśny, dodaję odrobiny cukru, doprawiam pieprzem i szczyptą ziół (np. ziołami prowansalskimi z lawendą(...)podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu, smacznych i zdrowych nie zastąpi żaden kupny sos. Warto zatem poświęcić godzinkę
Ale ProsteZawsze celowo robię za dużo naleśników, aby kilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu(...)paski. Mój sposób to podzielić je na 4 części, ułożyć w stos i pokroić. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią. Danie posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego
greenscarfZawsze celowo robię za dużo naleśników, aby kilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu(...)paski. Mój sposób to podzielić je na 4 części, ułożyć w stos i pokroić. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią. Danie posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego
greenscarffajnych dań, które doskonale nadają się na wszelakie imprezy, jako danie na ciepło. Można je przyrządzić wcześniej i tylko przed podaniem podać. Można go także przyrządzić jako danie jednogarnkowe, wszystko zależy od garnka i fantazji kucharza :) Składniki: 500g fileta z kurczaka 4 łyżki oliwy 2 papryki (każda inny kolor) 1 cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka(...)pokrojoną w kosteczki paprykę, cebulę i pomidory. Gdy jarzyny będą miękkie dodajemy do nich mięso, a następnie odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Całość solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem, makaronem albo samo :) Zawsze smakuje pysznie :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Raj