dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:483/601)

Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 313

Po zrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu.Składniki:makaron canelloni250 g mięsa mielonegosos bolognese z

Pasja Smaku
Jak odkryć koło na nowo, czyli o kształcie porcelany słów kilka 136

stołową lub serwis obiadowy , to zdecydowana większość osób zapewne wskazałaby koło. Ale w obecnych czasach nie jesteśmy skazani jedynie na okrągłe talerze, spodki i filiżanki, ponieważ bogata oferta serwisów obiadowych jest pełna nie tylko różnych wzorów, ale i kształtów. Jeśli chcesz, aby Twój stół wyglądał wyjątkowo wytwornie, użyj kwadratowych lub prostokątnych talerzy. Masz do wyboru zarówno elementy o bardziej kanciastych(...)Wędliny, sery czy przekąski najlepiej podać na podłużnym, prostokątnym płaskim talerzu – plasterki sera czy koreczki równo ułożone na takim talerzu wprowadzą harmonię na Twoim stole. Podajesz rybę lub dania kuchni azjatyckiej? Najlepiej sprawdzą się talerze w kształcie ryby, łezki czy liścia. W ofercie sklepów z porcelaną znajdziesz również tak nietypowe kształty jak: nerka (Cera od Vileroy & Boch

WojnaNaSmaki.pl
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 187

obiad polecam dziś coś wyjątkowego. Mięsko można przygotować wieczorem, odgrzać na drugi dzień lub zjeść na zimno- z dodatkiem...no właśnie...ale o tym pózniej. Dziś podaję wykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem nikt nie pogardzi. Składniki -ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu(...)sobie nie mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory, z solą morską i  SKWORCU . Niezbędne do dań pieczonych, duszonych. Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż

Z Kuchni Do Kuchni
Wiosenna sałatka z rzodkiewką 271

Witajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu

Kuchnia PROzdrowotna
“Fotografia smaku” – recenzja 125

Przepisy są raczej syte i tradycyjne, więc akurat na tak wspominkową porę roku jak jesień.   Mocną stroną tej książki jest to, że proponuje gotowe zestawy obiadowe, nawet lepsze niż te niedawno wydanego z “ Pysznie dla rodziny …”, bo bardziej syte i czterodaniowe. Każdy zestaw został też sprawdzony nie tylko na bliskich, gościach imprez, z których słynęła w latach(...)zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia np. ryby, ale je je, bo są dobrze zrobione.  To podejście jest mi bardzo bliskie, bo ja też nie bradzo lubię dania, które przygotowuje mój mąż, raczej

Ugotowane pozamiatane
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 184

Mam słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie

Trzeci talerz
Surówka z marchewki i bakalii, z imbirowym winegretem 193

kokos nabierze jeszcze więcej aromatu. Ja napiszę tylko, że w obu wypadkach surówka będzie równie pyszna – naszykujcie ją tak, na ile pozwala Wam czas i jak Wam w danym momencie wygodnie.   Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką-ubijaczką albo ręczną ubijaczkę balonową. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki sosu w odpowiedniej(...)mielonych lub klasycznych klopsików w pieczeniowym sosie.   Dla mnie ta surówka jest na tyle wszechstronna i smaczna, że sprawdza się nawet jako zdrowy deser! SKŁADNIKI 4 duże porcje obiadowe 500g marchwi 25g rodzynek 25g suszonej żurawiny 25g orzechów laskowych 25g orzechów nerkowca lub blanszowanych migdałów 2 czubate łyżki wiórków kokosowych (15-20g) 2 czubate łyżki pestek dyni

Karo in the Kitchen
Grzybowa soczewica z kurczakiem 165

Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla osób dbających o zdrową dietę. Soczewica ma mnóstwo wartości odżywczych: białka, potasu oraz kwasu foliowego i z powodzeniem zastępuje węglowodanowe dodatki np. makaron. Świetnie nadaje się dla sportowców po wysiłku fizycznym. Składniki: 50g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) biała cebula 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 500g piersi lub polędwiczek z kurczaka(...)minuty. Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy). W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem. Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie

Pyry na Gaz
Catering dietetyczny? Pomelo! 148

dość sucha. Zabrakło mi tu choćby łyżeczki oliwy na sałacie i szczypty przypraw. Drugim śniadaniem był jogurt z chia i dżemikiem. Całkiem smaczna i sycąca kombinacja, porcja spora. Porcję obiadową z kolacyjną zamieniłam rolami z racji tego, że to co na kolację nie było szczelnie zapakowane i bałam się wracać z tym do domu bo mogło się po prostu wylać(...)warto rozważyć taką opcję choćby z racji zbilansowania i różnorodności posiłków.   Czy jedzenie oferowane prze Pomelo jest smaczne? Tak. Każde z dań, poza sałatką, miało wyrazisty smak i przyjemną formę, mimo tego, że były to dania odgrzewane a nie przygotowywane na świeżo. Czy skorzystam jeszcze kiedyś z cateringu dietetycznego Pomelo?  Pewnie nie choćby z racji

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 137

stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy(...)podajemy od razu – gorące, z chrupiącymi lekko słodkimi orzechami. Porcje można dodatkowo posypać startym serem, pieprzem i natką – ich nigdy nie jest za wiele! SKŁADNIKI proporcje na 2 porcje obiadowe 70-80g orzechów włoskich 200g makaronu spaghetti albo bucatini 35g startego parmezanu, Pecorino Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku

Karo in the Kitchen
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 244

stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy(...)podajemy od razu – gorące, z chrupiącymi lekko słodkimi orzechami. Porcje można dodatkowo posypać startym serem, pieprzem i natką – ich nigdy nie jest za wiele! SKŁADNIKI proporcje na 2 porcje obiadowe 70-80g orzechów włoskich 200g makaronu spaghetti albo bucatini 35g startego parmezanu, Pecorino Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku

Karo in the Kitchen
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 145

się kartofle, które są tylko (tu rozczaruję mojego tatę) – jednym z warzyw. Te najczęściej są serwowane z serem w postaci zapiekanki czyli tzw gratin. Francja serami stoi. A po daniu głównym nastaje cała symfonia dodatków. I tu na pierwszym miejscu ser. Francja serami stoi. Owoce należy jeść w odstępach od posiłków. Choć  czasami Francuzi na koniec posiłku serwują(...)mnie to na początku zaskoczyło): Francuzi do obiadu jedzą nie ser pokrojony w plasterki (grzecznie nałożony na kanapki), ale … Kawałek sera, przegryzając go kawałkiem bagietki. Stąd w porze obiadowej czy kolacyjnej zawsze macie kolejki w piekarniach. Ale trochę o zdrowiu. Bo ser serowi nie równy. Po pierwsze należy rozróżnić sery z mleka krowiego i sery kozie, czy owcze. Warto

MODA NA BIO
Obiad na upały – chłodnik ogórkowy z Dijon 174

Nie ma w nim czosnku i orzechów, nie smakuje jak bułgarski tarator . Jest odświeżający i delikatny – a charakteru nadaje mu musztarda Dijon. Lekko kwaskowy, lekko ziołowy

Karo in the Kitchen
Makaron z kurkami 161

wysmażamy go na małym ogniu na złoto i chrupko – gorący bekon ściągamy z patelni, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy na papierowym ręczniku – ostudzony stwardnieje i będzie się dał drobniutko pokruszyć. Do pozostałego z bekonu tłuszczu (powinno być go zostać około 1-2 łyżeczek, nie więcej) dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone drobno szalotki i smażymy na małym ogniu do momentu(...)dente i odcedzony makaron, mieszamy go dokładnie z sosem. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy odrobiną pokruszonego bekonu, posiekaną natką, startym parmezanem i podajemy od razu. SKŁADNIKI 2-3 porcje obiadowe 4-5 cieniutkich plasterków wędzonego bekonu 1 łyżka masła 2 szalotki albo mała czerwona cebula, ok. 90g 300g świeżych kurek 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 pełne

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania