dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:490/601)

Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 248

ziołowo-czosnkowe grzanki i dressing cebulowy, który wszystko świetnie ze sobą spaja. Ta sałatka z grillowanym kurczakiem świetnie sprawdzi się i na ciepło, i na zimno – jako cały obiad, danie do zabrania na piknik albo do lunchboxa do pracy. Szalotki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do nich jogurt, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę miodu i octu, mieszamy(...)grzankami i i szczypiorkiem polewamy kleksami sosu. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Świeża, chrupiąca, pełna kontrastów i pyszna. Dla nas taka sałatka to cały lekki obiad! SKŁADNIKI 2 porcje obiadowe SKŁADNIKI SAŁATKI – 2 małe piersi z kurczaka z wolnego wybiegu – 2 sałaty rzymskie Little Gem (300-350g) – 1 młoda mała cukinia

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie (bez jajka) 143

  Kluski z dziurką Kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej – tanie… smaczne… sycące… bajecznie proste w wykonaniu. To świetny

Kulinarne S.O.S.
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 225

We włoskiej kuchni ragù to mięsny sos podawany do makaronu. Ragù z kaczki przygotowuje się na kilka sposobów – z mielonego lub siekanego mięsa, albo z bardzo

Karo in the Kitchen
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 157

pierwsze samodzielnie zrobione przeze mnie gołąbki w życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego

KasiekGotuje
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 311

Czasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do

Jak gotować i nie zwariować
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 203

Najlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz na winie z marchewką 172

mięsa wołowego, ja z kolei zastąpiłam go mięsem wieprzowym - choć z wołowego ten gulasz również już kiedyś robiłam . Od czasu jak po raz pierwszy podałam na stół to danie, na stałe gości w moim repertuarze kulinarnym . Razem z rodziną lubimy go jadać chociażby z okazji przeróżnych świąt lub zgromadzeń pokoleniowych, a to ze względu na jednogarnkowe, nieskomplikowane przygotowanie (nadmiarem(...)aromatu.  Podawać z kopytkami lub kluskami œśląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest całkiem słuszna i służy jako dodatek obiadowy

Grunt to przepis!
Ziemniaki fondant – rozpływają się w ustach! 624

Te ziemniaki najpierw się smażą, chwilę potem gotują, później duszą, na koniec znowu się smażą i… rozpływają się w ustach! Ziemniaki fondant ( pommes de terre

Karo in the Kitchen
Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach! 168

Jakiś czas temu poszłam z ukochanym na obiad do restauracji. Jednak nie taki zwykły obiad, bo mieliśmy go zjeść w całkowitej ciemności! Generalnie byliśmy tam w porze obiadowej, dlatego nazywam ten posiłek obiadem, ale oficjalnie całe to przedsięwzięcie nazywa się “Kolacją w ciemności”. Odbywają się one w restauracjach w wielu miastach w Polsce, w określonych godzinach, a dokładny(...)tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury. Podsumowując – polecam

karmelowy
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 156

Panzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do

Karo in the Kitchen
Ragù z indyka i boczniaków z czosnkowo-ziołową posypką 144

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych

Karo in the Kitchen
Drugie śniadanie do szkoły #1 213

przykładowych jadłospisów, zamienników, tłumaczenie  konsekwencji  otyłości itp. 2. Obowiązkowa godzina WF dziennie od przedszkola do liceum. 3. Kontrola sklepików szkolnych. 4. Kontrola stołówek i zewnętrznych dostawców posiłków obiadowych do szkół   „Sklepiki szkolne i automaty to w obecnym wydaniu działalność gospodarcza, która nie prowadzi misji zdrowego żywienia, za to edukuje dzieci swoim asortymentem w miejscu edukacji. Sprzedawcy chcąc(...)latków z nadwagą w Polsce jest najwyższy na świecie. Wśród 12-latków wielu waży nawet ponad 100 kilogramów.” 1 PROBLEM NADWAGI I OTYŁOŚCI W POLSCE WŚRÓD DZIECI I MŁODZIEŻY - DANE EPIDEMIOLOGICZNE Ponieważ nie jestem dietetykiem i nie mam żadnego przeszkolenia jak powinny wyglądać prawidłowo skomponowane posiłki w przygotowaniu "śniadaniówki" staram się kierować zasadami żywienia dzieci w wieku szkolnym oraz oczywiście

Atlas Smaków
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 165

macie ochotę i przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę. Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym(...)Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne koło, możesz przyłożyć ciasto do obiadowego talerza i odciąć nierówne końce przy pomocy noża. 5. Na jedną połowę placka nałóż 1/4 farszu, pozostawiając ok. 1-centymetrowy margines. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania