Nie masz czasu ani chęci na stanie przy garnkach? A może dostałaś telefon, że za chwilę wpadną znajomi z niespodziewaną wizytą? I na domiar złego lodówka
peanutbuttermonsterWyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi brukselki, chyba nawet szpinak nie ma tylu wrogów, co
Codziennik Kuchennykapusty kiszonej chyba nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Zna ją chyba każdy i raczej każdy lubi. Z reguły taką surówkę podaje się do smażonej ryby, ale również do dań mięsnych. Ja ją bardzo lubię z tradycyjnym schabowym lub mięsem duszonym w sosie własnym. Najpopularniejsza jest surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jedynie marchewki i cebulki z olejem(...)minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Surówkę podałam z ziemniakami i kotletem schabowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną
Waniliowe ImprowizacjePrawidłowo uduszone mięso powinno być miękkie i po niezbyt silnym szarpnięciu dobrze odchodzić od kości. Uduszone golonki wyjmujemy z wywaru na deskę i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dały się wziąć w rękę. Golonki obieramy ze skórki – skórkę wyrzucamy, była nam potrzebna tylko do wywaru. Obieramy mięso z kości – pomagamy sobie w tym nożem. Indyk ma bardzo dużo twardych(...)rosołowa‘ forma jest dużo smaczniejsza i pełna – świetnie nawilża mięso i idealnie wsiąka w pieczywo, z którym takiego indyka podaję. Z tej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji obiadowych– jeśli nie planujecie zjeść wszystkiego od razu, potrawa świetnie się mrozi. SKŁADNIKI 1400-1500g golonek z indyka (u mnie to 4 duże sztuki) 500-600g marchwi
Karo in the Kitchenzrobić w domu. Poniżej przepis, który u mnie w rodzinnym domu gości od lat, więc jest naprawdę sprawdzony. Kluski wychodzą sprężyste i delikatne. Jest to jeden z ulubionych dodatków obiadowych mojej rodziny. Polecam! SKŁADNIKI: ok. 1,5 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana WYKONANIE: Ziemniaki ugotować w dobrze osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu, do dużej miski przepuścić ziemniaki przez praskę(...)się nie skleiły. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle
Calzonella.comDziś naszła mnie ochota na rybkę, a już od dawna miałam na oku pewien przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! :) Składniki: 400g dorsza
Jak gotować i nie zwariowaćWspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w
Kuchnia PROzdrowotnakolejne portale niesie ze sobą żniwo w postaci zanikania przepisów na agregatorach kulinarnych 😔 Blogerom, którzy dołączyli swoje przepisy do akcji, bardzo dziękuję. Dzięki Wam zgromadziliśmy ciekawe przepisy na zupy, dania główne, sałatki i surówki, dodatki do kanapek itp. z jesiennymi warzywami sezonowymi. Być może dzięki nam ludzie chętnie sięgną po to, co jest aktualnie nie tylko smaczne(...)krem z czarnej rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodzietygodniu zakupiłam dość pokaźnych rozmiarów kalafiora. Połowę zjedliśmy w formie tradycyjnej jako dodatek do pieczonego kurczaka . Trzeba było zagospodarować drugą połowę i pozostałe udko kurczaka. I tak powstał pomysł obiadowy na następny dzień. Postanowiłam przygotować prostą zapiekankę z wykorzystaniem składników pozostałych z poprzedniego obiadu, aby nie marnować jedzenia i nie nudzić się tymi samymi smakami Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora mięso(...)uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości żółtego sera sycąca. W smaku pyszna - przynajmniej dla mnie. Jest to moim skromnym zdaniem super pomysł na podanie kalafiora
Kuchnia po mojemuDynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni
Trzeci talerzMacie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki
To co kochamSkładniki: (na 4 porcje) -450 g makaronu penne -200 g wiejskiego boczku wędzonego -120 ml śmietany 18% -100 g sera żółtego gouda -3 ząbki czosnku -2
KasiekGotujePopularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. Nazwa pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, oznaczającego sałatkę kapuścianą. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie(...)śmietaną. Powinien on ładnie połączyć składniki, ale nie może być go za dużo . Doprawić solą, pieprzem i cukrem (cukier dodawać stopniowo zaczynając od mniejszej ilości. Wszystko zależy od smaku danej kapusty i naszych indywidualnych smaków. Czasem daję 2 łyżki a czasem nawet 4 . Wymieszać całość. Surówkę można też modyfikować dodając np. starte jabłko,ananasa i odrobinę octu balsamicznego
KUCHNIA POLSKADorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby
Pasja Smaku