dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:478/601)

Bitki wieprzowe z pieczarkami 150

Zbliża się pora obiadowa, czas kiedy wszystkie Tygryski stają się baardzo głodne. Szczególnie głodek na mięsko rośnie! :) Obiadowo lub kolacyjnie polecam coś pysznego:Bitki wieprzowe z pieczarkami Składniki:plastry schabu wieprzowegocebulapodsmażone pieczarkimąkasól morska z ziołamiolej z winogron do smażenia Przygotowanie:Mięso rozbić na cieńsze plastry, przyprawić solą morską z ziołami - polecam wersję z młynkiem - jest wtedy świeża i aromatyczna(...)podsmażyć z dwóch stron.  Obsmażamy dokładnie z dwóch stron.Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :)Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :)Takie mięsko może

Lawendowe Niebo
UDKA PIECZONE 114

Pieczone udka kurczaka to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią

Zasmakuj Kuchni
Sałatka Cezar z boczkiem 201

Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczkiem to pomysł, na który natrafiłam w książce Donny Hay ( Szybko, świeżo, prosto ). „Nowy Cezar” od razu

Poezja smaku
Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami 188

Przepis na Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami poznałam podczas warsztatów Fit&Easy z Jaśkiem Kuroniem, o których pisałam Wam TUTAJ. Gotowałam w parze

Pasja Smaku
Delikatnie chrzanowa surówka marchewkowa. Idealna do obiadu. 165

Dziś chciałabym Wam polecić przepis na szybką i smaczną surówkę obiadową. Uwielbiam marchewkę, dlatego tak często robię surówki z jej udziałem. Ostatnio połączyłam dość nietypowe smaki i... tak powstała delikatnie chrzanowa surówka marchewkowa. Jest naprawdę pyszna, spróbujcie. Idealnie sprawdzi się do obiadu. Choć ja czasem lubię ją zjeść od tak, np. z chrupkim pieczywem ;) Składniki: (na 1 porcję) 4 małe(...)trzemy na tarce na grubych oczkach. Pora drobno siekamy, dodajemy do startej marchewki. Na koniec dodajemy majonezowy sos chrzanowy, całość mieszamy. Delikatnie doprawiamy pieprzem, próbujemy. Podajemy do drugiego dania. Smacznego

Słodkie okruszki
Ogórki po japońsku 146

Sezon ogórkowy w pełni, a na polskich stołach króluje nieśmiertelna mizeria, którą osobiście bardzo lubię. Dla tych, którym znudziła się mizeria, przedstawiam alternatywę

To co kocham
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 223

potrzeby dodawać „biały”. Jest to potrawa tak powszechna, że nie ma wątpliwości o jakim barszczu mowa. W tym regionie barszczu nie traktuje się jak zupy. Nie jest to też danie jedynie wielkanocne. W wielu regionach Polski, w tym również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury na wywarach z kości(...)skwarki. Do barszczu niekiedy dodaje się też ugotowane jajko lub swojską kiełbasę. Takie śniadanie jest syte, co dawniej pozwalało całej rodzinie na pracę w polu aż do pory obiadowej bez uczucia głodu. Kiedy ugotowano więcej barszczu, lub kiedy po powrocie z pola nie było czasu na gotowanie, gospodynie na obiad lub kolację podawały barszcz z gotowanymi ziemniakami i okraszały

Trzeci talerz
Młoda kapusta duszona na maśle z papryką i koperkiem. 210

Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka czerwona - łyżka masła - pół pęczka koperku - pół łyżeczki czosnku mielonego - szczypta majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję(...)posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne danie, jednak najlepiej smakuje podana z dodatkiem młodych ziemniaczków i duszonego, czy pieczonego mięska. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 287

Witajcie kochani w ten ostatni, marcowy dzień, który może i nie pachnie wiosną, ale może zapachnieć pysznym obiadem. (:  Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami

Symfonia Smaków
Co zjesc w pracy? 7180

zwyczajnie byla przerwa obiadowa i czasami udalo sie zjesc nawet dwudaniowy obiad. Co prawda nie lubilam tej przerwy i czesto bylam zla, ze przez to wydluza sie czas spedzony poza domem. W Polsce takiej przerwy nie mamy. Sa za to inne mozliwosci: jest np. kuchnia, w ktorej mozna cos odgrzac; lodowka, w ktorej da sie cos przechowac. Kanapki

Przysmaki Karolki
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 144

zasadę w 2019 roku - kolejne zestawy obiadów na pewno będą, ale niekoniecznie w każdym miesiącu.  Proste obiady na 7 dni  to cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:  z marca - 2 x ryba i 5 x wege   z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja(...)niedzielę. Sałatkę dokończyć w poniedziałek rano, albo w niedzielny wieczór - w takim przypadku nie mieszaj jej z sosem, tylko zabierz go osobno do pracy.  Wtorek - Ciecierzyca po meksykańsku Danie jest w klimatach meksykańskich, a nie śródziemnomorskich, to prawda :) Robi się je jednak tak łatwo i tak cudnie pasuje do lunchboxa, że koniecznie musiałam pokazać Wam tutaj ten przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 155

Pierwsza niedziela w moim nowym królestwie. Nowe królestwo jest mniejsze od poprzedniego :( wprawdzie mogę w nim więcej upchnąć po szafkach, ale blatu roboczego zdecydowanie za mało

Kucharzyca
Jak jeść by się najeść w pół kotleta? 195

taką informacją:   "Zanim zaczęłam stosować dietę rozdzielną po zjedzeniu pełnej porcji: kotlet + ziemniaki + surówka, zazwyczaj byłam głodna! Kiedy wdrożyłam dietę rozdzielną, zaobserwowałam, że pomimo pomniejszenia porcji obiadowej o ziemniaki, byłam najedzona. Po kolejnych kilku tygodniach zauważyłam, że jestem najedzona w połowie kotleta!" I tak może być!      Jaki trik ja stosuje? Bardzo prosty! Pierwsza technika(...)ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje skrzydełka. Podobna zasada dotyczy się porcji rosołowej wyciągniętej z rosołu. Do tego kapusta kiszona i mamy danie. Proces ogryzania takiej porcji to ok. 25 minut - sprawdziłem, policzyłem, zmierzyłem... - skrzydełka nie wiele krócej. Po ugotowaniu ilość mięsa, która jest na porcji to ok. 230g. Taka porcja wystarcza dla mnie i jeszcze

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pure ziemniaczane klasyka / mashed patatoes classic 188

masz dobre, mączne ziemniaki, grzechem jest nie zrobić z nich pure.Z dodatkiem sosiku jest smaczne i wcale nie takie tuczące.Do zrobienia szybkiego, prostego dodatku obiadowego potrzebujesz dla 3-4 osób- 4 średnie ziemniaki np. IBIS, TAJFUN, BRYZA są mączne, z dużą zawartością skrobi- łyżka masła- pół szklanki mleka- szczypta gałki muszkatułowej- sólZiemniaki obierz, pokrój na małe kawałki, zalej wodą(...)ubijaczką lub drewnianą łyżką energicznie mieszaj do połączenia składników. Jeżeli masz praskę do ziemniaków, użyj jej a dopiero potem dodaj masło i mleko.Nie potrzebujesz wtedy widelca.I gotowe. SMACZNEGO.Na pewno dasz radę.CMOK

Pasje Jolki
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 123

coś nieosiągalnego. Byleby mnie nie przytłoczyło. Szybko wrócić do świata realnego, tylko mojego. To tak jak z obiadami warzywnymi, często na miarę weganizmu. Pomimo, że umiarkowanym miesożercą jestem. Uwielbiamy dania jarskie, fasolowe, z ciecierzycy, kochamy kluchy pod każdą postacią, a wychowaliśmy się z mężem na racuchach, proziakach i ruskich pierogach. Bardzo nam przypadł do gustu falafel z ciecierzycy(...)głębokiego smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę surową / nie z puszki/ moczymy około 15 godzin. Ja zalewam zimną wodą późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel z ciecierzycy w porze obiadowej. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Cebule kroimy

W Kawiarence

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję