Zgodnie z przysłowiem, że ,,na Świętego Marcina najlepsza gęsina” („Nowa księga przysłów polskich”, red. Julian Krzyżanowski ) moja propozycja pełnego dania obiadowego. Uwielbiam celebrowanie świąt jedzeniem i przygotowywanie potraw z tradycjami. Towarzyszy mi wówczas jeszcze większy szacunek do produktów, z których będę gotować. 11 listopada obchodzimy Święto Niepodległości. Ten dzień dla Wielkopolan jest również okazją do obchodów
Kierunekuchniaprzepis natknęłam się na stronie Smakoterapii . Z małymi modyfikacjami zastosowałam go u siebie. Bardzo nam zasmakowały, choć z początku co poniektórzy kręcili nosem. To takie małe urozmaicenie dań obiadowych. Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu
Smaczne ZdroweJeśli tylko macie świeże składniki i naprawdę smaczne, małe i zgrabne młode ziemniaki, wszystko się uda. Wykonanie tego chłodnika, który podany z ziemniakami i mięsem ryby jest pełnoprawnym daniem obiadowym, razem z gotowaniem ziemniaków nie zajmie Wam więcej niż 35-40 minut. Kiedy już uporacie się z podziałem kuchennych obowiązków i oskrobiecie małe, drobne ziemniaki, zagotujcie wodę
Karo in the KitchenKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej
Szalona Kuchnia EwelinyŁopatka duszona w sosie własnym to pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe. Delikatne i soczyste mięso w aromatycznym sosie na pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Do duszenia najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, gdyż zawiera niezbyt dużo tłuszczu i mięso po przygotowaniu jest miękkie i soczyste. Łopatka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami. Tym razem
Gotuj w domusezamem to bardzo smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem Delikatne mięso o smaku curry, miękka fasolka, a całość wraz z podprażonym sezamem smakuje rewelacyjnie. Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Zachęcam do wypróbowania przepisu Przepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka
WSZYSTKO SMACZNEsezamem to bardzo smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem Delikatne mięso o smaku curry, miękka fasolka, a całość wraz z podprażonym sezamem smakuje rewelacyjnie. Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Zachęcam do wypróbowania przepisu Przepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka
WSZYSTKO SMACZNEsposób... Ale odkąd zobaczyłam je na jednym z blogów siedziały mi w głowie i nie dawały spokoju, aby je przygotować :) W połączeniu z dodatkami mogą stanowić smakowite danie obiadowe (ja pomyślałam o sosie pietruszkowo-cytrynowym i może jeszcze dziś go do nich zrobię, póki są;)). A można je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną
Kolorowy Przepisowniksmaczne, sycące i szybkie danie obiadowe. Oryginalny przepis pochodzi z książki " 101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć, lepszą koncentrację ". Nieco przeze mnie zmodyfikowany, ale tak samo pyszny. Mój 4-letni syn bardzo lubi warzywa, w tym oczywiście fasolę - nawet przeszło mi przez myśl, że rośnie mi mały wegetarianin :) Na szczęście to danie bezmięsne dostarcza dużo białka, witaminy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam całość ponownie. Smażę do czasu aż sos lekko zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Na koniec wrzucam odsączoną fasolę z puszki. I danie gotowe. Przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut
apetytnapieczenieKarola Okrasę, Darię Ładochę, Kingę Paruzel oraz Pawła Małeckiego. Każdy kucharz przygotował 15 propozycji dań z wykorzystaniem warzyw i owoców. Przepisy są różnorodne – od śniadań, przez sałatki, dania obiadowe po desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przy każdym przepisie znajdziemy informację o poziomie trudności (większość jest oznaczona jako łatwy), czasie przygotowania oraz ilości porcji. Podana jest także
Z notatnika dietetykazielony, ale podawany na surowo lub tylko blanszowany może być naprawdę efektownym dodatkiem. Jako odskocznię od pesto z jarmużu lub koktajli z jego domieszką, postanowiłem wreszcie zrobić danie obiadowe. Padło na ciecierzycę, ponieważ ugotowałem jej ostatnio straszne ilości i trzeba powoli z niej schodzić, bo nie mam już miejsca w zamrażalce na inne rzeczy. Ciecierzyca z jarmużem to naprawdę
Blendmanmożemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać i bawić się w namaczanie białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako(...)wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę czy chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta. W sezonie ja dodaję do niej świeże
Mieszam w GarnkuPrzychodzi taki dzień, że zaczyna nam brakować pomysłów na dania obiadowe. Ja staram się wymyślać coś nowego, aby posiłki nie powtarzały się. Tym razem zrobiłam naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem żółtym oraz sosem pieczarkowym. Naleśniki: 500 ml mleka 1 jajko mąka pszenna - ja daje "na oko", gdy widzę, że masa jest gęsta, jest to znak
My World by Dagmara Reksymbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą i pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,6kg) 100g kaszy bulgur 250g kiszonej kapusty 450g obgotowanych leśnych grzybów 1 małą cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku
Szalona Kuchnia EwelinyPyszny domowy kebab. Bo gyros niczym właściwie nie różni się od kebaba. Poza sposobem podania. Z frytkami, chlebkiem pita gyros zmienia się w solidne, smakowite danie obiadowe. Czas marynowania : Co najmniej jedna godzina Czas smażenia : 5-7 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 2 bardzo duże Gyros – grecki kebab Każdy kto lubi kebaba lubi też gyros. Grecki
Niedzielny kucharzPyszny domowy kebab. Bo gyros niczym właściwie nie różni się od kebaba. Poza sposobem podania. Z frytkami, chlebkiem pita gyros zmienia się w solidne, smakowite danie obiadowe. Czas marynowania : Co najmniej jedna godzina Czas smażenia : 5-7 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 2 bardzo duże Gyros – grecki kebab Każdy kto lubi kebaba lubi też gyros. Grecki
Niedzielny kucharz