Uświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie(...)umieszczają informację iż "dany produkt MOŻE zawierać śladowe ilości glutenu". Może, nie oznacza, że zawiera na pewno. Owszem, my - nietolerujący gluteny musimy uważać, ale nie możemy popadać w paranoję bo zwariujemy przez dietę i nasze już spore ograniczenie :) Łatwo jest znaleźć takie produkty, które nawet śladowych ilości zawierać nie mogą gdyż w danym zakładzie takich nie ma. Jeśli
Wypisz WymalujNasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny(...)dipem czosnkowym. Na nim układamy sporo szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę żółtego sera. Na wierzch można dać jeszcze szpinak - zapiecze się on zupełnie inaczej niż ten ukryty pod farszem. /Pieczenie:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół
Wypisz WymalujNiby kapusta to takie typowe danie świąteczne. Powtarzane, powielane, standardowe... U nas jednak od lat padało to samo stwierdzenie: "czegoś mi brakuje...". No i brakowało! Rok w rok zapominałyśmy zaopatrzyć się w olej konopny, który przyciąga wspomnienia. W tym roku na szczęście skleroza dała się ubłagać i odpuściła a dzięki temu kapusta zasmażana smakowała właśnie tak jak powinna! :) Starsza(...)godnym zastępstwem tych suszonych własnoręcznie. Zapach po otwarciu woreczka to leśna bajka a smak... :) cudo. Ten smak wzbogacony olejem jest zupełnie inny. Tak charakterystyczny, intensywny, magiczny... Po tych świętach jedno jest pewne - już nie zapomnimy o oleju bo będziemy jego zapas uzupełniać regularnie! :) Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku
Wypisz Wymalujtych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.Sernik właściwie bardziej jesienny - jak aura za oknem. Ale myślę, że i na ten przedświąteczny czas(...)cieplej. Wczoraj wieczorem siedziałam w ulubionym fotelu z książką, gorącą herbatą i kawałkiem sernika właśnie - chwila oddechu przed kolejnymi ciężkimi dniami w pracy. Naprawdę - już nie mogę doczekać się Świąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka kakao;100 g cukru pudru;1 jajo;400 g mąki pszennej;3 łyżeczki proszku do pieczenia;1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 % - opcjonalnie - ja dałam 2 łyżki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)cm.Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.Katarzynki należy upiec i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można
Gospodyni Miejskadawna kupujemy mięso tylko w sprawdzonych miejscach i przygotowujemy wędliny domowe na róże sposoby. Nasz blog w tej sprawie uważany jest za ekspercki, nie na darmo zaproszono nas przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 , abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli jak je przygotowujemy domowym sposobem bez specjalnych urządzeń. Przygotowanie schabu, łopatki, szynki czy karkówki(...)przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą pastą ziołową nacieramy schab. Wykorzystałam dodatkowo sól peklową, aby schab miał ładny różowy kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli i pominie sól peklową, schab w tym przypadku będzie mieć szarawy kolor. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 48 godzin
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciemno bo amerykańskie i lepsze. W tym roku uśmiecham się na widok serduszek, sondaży i walentynkowych promocji. Bo w sumie dlaczego nie skorzystać choćby ciut ciut z tego pozytywnego święta? Dodatkowo cieszy mnie fakt, że Walentynki w tym roku wypadły w sobotę i możemy świętować w czwórkę już od rana. Znając życie, celebrowanie tego dnia zaczniemy już(...)użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki
bistro mamaktóry przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus - we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane(...)był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej
Chilli Czosnek i Oliwaelastyczność skóry." (opis: Ziarenkowo)Kupisz je tutaj: kliknij. Wystarczy dać ich naprawdę maleńko a w całym domu i tak zapachnie a panna Kaczka nabierze ostrości. Ptactwo z pazurem? Tak, da się!To co najważniejsze w naszej miksturze do nacierania:Pieprz Cayenne"Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej "Cayenne" (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Ta najostrzejsza odmiana papryki(...)jesteśmy zachwycone i nie możemy się doczekać powtórki z rozrywki (tylko wtedy polecimy na dwa piekarniki bo jedna kaczka to stanowczo za mało!).Podobno w wielu domach całe święta są całkowicie bezmięsne (choć to aż niemożliwe dla nas). Dla tych którzy mają jednak chrapkę na kawał mięcha - oto dobra propozycja.Swoją drogą - opowiedzcie jak to jest
Wypisz WymalujSmakuje świetnie z powidłami mandarynkowymiSkładniki :zaczyn:30 g zakwasu żytniego140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej170 g wodyZaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed zarobieniem ciasta właściwego i pozostawiamy do fermentacji w temp. pokojowej.Ciasto właściwe :cały zaczyn ( tj. 340 g ), a możemy dodać do ciasta właściwego 5 g drożdży instant lub 125 g świeżych i wtedy odejmujemy(...)bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień.Przepis z bloga Danusi - leśny zakątekMoje uwagi :Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze .A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny
Proste PotrawyDzisiaj porada trochę inna niż zwykle - mniej naukowa, w zasadzie można powiedzieć że lekka i przyjemna, bo o zakupach, a konkretnie zakupach świątecznych. Już niedługo będziemy
Powiedz dietom niekażdym parzeniem wkładamy świeży, filtry nie są drogie ja zapłaciłam coś około 5 złotych za 100 sztuk, są też łatwo dostępne, znajdziecie je w każdym większym markecie) 5. Dane techniczne czyli kilka słów od producenta Zaawansowana technologia dozowania wody dla optymalnej temperatury i lepszego smaku kawy Technologia Doboru Optymalnej Temperatury O 75% krótszy czas podgrzewania do optymalnej temperatury System filtracji(...)już parzenia kawy bez niego :) Cena : ok 300 zł Tutaj jeszcze filmik dla wszystkich zainteresowanych A poniżej przepis na dyniowo-pierniczkową latte idealną na święta Składniki : 500 g puree z upieczonej dyni (można użyć mrożonej) 1/2 pomarańcza mleko 200 ml przyprawy korzenne (może być przyprawa do piernika) 100 ml espresso miód
zdrowa vege kuchniaPrzepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly, jednak sporo w nim zmieniłam. Przede wszystkim podmieniłam masło orzechowe na curd, a mąki dałam tylko połowę, resztę zastępując zmielonymi orzechami laskowymi. Standardowo już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu(...)czubkiem noża zrobić esy-floresy. Piec w 160 st. C. przez 40-50 minut.Wystudzić.Smacznego!Ja tymczasem zaczynam wybierać konkretne przepisy na ciasteczka, które upiekę na Święta. C. kupił mi trzy przecudne puszeczki, mam jeszcze trzy inne, i choć część z nich muszę zapełnić smakołykami. Grudzień więc na Pożeraczce pełen będzie drobnych wypieków maści wszelakiej - być
Pożeraczka, czyli raz adobrzenazywane) nadesłała mi w ubiegłym tygodniu czytelniczka, a ja, że wcześniej o nich nie słyszałam, postanowiłam szybko go wypróbować. By zdążyć zaprezentować go jeszcze przed zbliżającym się miodowym świętem (w Opocznie 7.08. odbywa się prawdziwy festiwal miodu, więcej o tym wydarzeniu możecie poczytać tutaj ), musiałam się bardzo spieszyć, ale było warto :) Te złote ciasteczka o uroczej nazwie smakują naprawdę wspaniale(...)dobrodziejstw korzystać! Dziś jednak miało być o ciasteczkach. Przepis na nie pochodzi z Pszczelej Woli, a pszczelowolskie całuski wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych. Wieloletnie dziedzictwo pszczelarskie tamtej okolicy dało swój upust również w sferze kulinarnej. Miód posiada przecież wiele walorów, a wśród nich te smakowe. Ciasta, ciasteczka i inne wypieki z jego dodatkiem mają niepowtarzalny aromat, nic więc dziwnego
Ratunku obiadJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy
Chop w kuchni