Magiczny czas! Uwielbiam te małe, piękne momenty, które możemy celebrować w niejeden zimowy dzień, oczekując na Święta Bożego Narodzenia. Nie wiem, jak Wy, ale ja cieszę się każdą najmniejszą rzeczą, uśmiecham się szeroko do ludzi, uśmiecham się do siebie. Dopieszczam każdą chwilę, czuje się jak mało dziecko, które z radości przebiera nóżkami i wyciąga ręce po prezent(...)najważniejsze, a tak często o tym zapominamy w codziennym za szybkim życiu, jak miłość, wiara i nadzieja stają się znowu żywe, a słowo drugi człowiek nabiera innego wymiaru. Kochani dajcie się zaczarować, na jak najdłużej, rozejrzyjcie się wokół doceńcie to co macie, a może dojrzycie kogoś kto w tym czasie potrzebuje Waszej pomocy, choćby chwili uwagi czy rozmowy. Podarujcie
SMYKWKUCHNIgorącej herbaty, a przechodząc obok lodziarni nawet nie zerkam w jej stronę. Wszędzie widać oznaki kończącego się lata - coraz mniej kwiatów, za to więcej kałuż, przez które nawet nie da się przeskoczyć. I powoli znów przychodzi ten melancholijno-sentymentalny nastrój, który trochę lubię, a trochę nie. Lubię, bo to czas na wspominki, te miłe i te smutne(...)Dopada mnie totalne rozleniwienie; takie, którego nijak nie daje się zwalczyć. I wiem, że te wahania nastrojów potrwają, aż spadnie pierwszy śnieg. A wtedy w głowie już tylko Święta, a w domu zapach cynamonu...Dzisiaj mam dla Was muffiny, które były totalnym eksperymentem. Wypatrzyłam je na blogu Sweet days, gdy szukałam przepisu na bezglutenowe słodkości dla siostry
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się naowej stronie : http://pokochajolejrzepakowy.pl/Dlaczego wzięłam udział? Od pewnego czasu zaczęłam zwracać uwagę na to, co i jak jem, jak sięodżywiam i czy żyję zdrowo.Dzięki akcji, poczytałam co nieco o oleju rzepakowym i używane(...)wiedziałam,jak je przyrządzić. Dostałam paczuszkę z dwoma przepiórkami i teraz wielkie zastanawianie się,co by tu wymyślić. Troszkę poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek i ta-dam!Jednocześnie wykorzystałam do ich przyrządzenia olej rzepakowy, dzięki zemu przepiórki zyskałydodatkowych walorów zdrowotnych i odżywczych. Przepiórki te robi się banalnie szybko! Świetna alternatywa dla oklepanego już kurczaka.Jeżeli nie mamy pasztetu drobiowego
W kuchni Karmel-itkiJesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami(...)samym lepieniem pierogów. Z farszem podobnie jak z bigosem, im więcej razy w tzw międzyczasie go podgrzejecie i schłodzicie, tym lepiej wszystkie smaki się połączą. U nas w okresie Świąt, robi się całkiem sporo pierogów z kapustą i grzybami i przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie
Mieszam w Garnkuświętej z XIII wieku na dziedzińcu zamkowym Dziedziniec zamkowy Widok z Zamku na Stare Miasto Ratusz Krakowskie Przedmieście - główna ulica Lublina częściowo przekształcona w deptak W dniu święta Konstytucji 3 maja przez ulice miasta przeszła parada służb mundurowych. Bardzo ładnie zorganizowana była przyjemnym dla oka widowiskiem zarówno dla mieszkańców jak i dla zgromadzonych turystów. Parada zakończyła(...)koniec jeszcze krótka recenzja z wizyty w restauracji żydowskiej Mandragora, która znajduje się w samym sercu starówki. Osobiście nigdy nie próbowałam tej kuchni, dlatego chętnie skosztowaliśmy serwowanych dań. Widoki z ogródka restauracji na miejską starówkę Żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami Czosnkowa zupa z pokruszoną macą Obydwie zupy bardzo ciekawe w smaku i słowo "ciekawe" absolutnie nie jest
Taste Of My DayBabka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru(...)idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy RajCzasami chciałoby się inaczej. Inaczej ubrać, umalować, inaczej ustawić meble. I czasami wystarczy jakaś drobna zmiana, niedostrzegalna dla innych, żeby poczuć się lepiej. Czasami tak mam
Codzienna kuchnia niecodziennasię robi). W naszej kulturze długo kultywowano tzw. Dziady . Wędrującym duszom zapalano ogniska by nie zbłądziły ( stąd znicze na grobach) i ofiarowano pokarm . Halloween to uwspółcześniona wersja celtyckiego święta. Zamiast bać się duchów - ,, oswojono je" . Płonące dynie wskazują wędrującym duszom drogę do przyjaznych domów - a nieprzyjazne odstraszają. Dzieci ( i dorośli) przebierając się za postacie z życia pozagrobowego(...)będą żyli tak długo jak ktoś będzie o nich pamiętał. A z okazji Halloween postawię sobie na stole radosną Dyniową Panienkę - którą potem przerobię na pyszne dyniowe dania. Wszystkim , którzy uznają Halloween życzę dobrej zabawy i smacznego ( proszę mnie tylko nie straszyć plastikowymi pająkami bo się boje i piszczę głośno
Buniabaje w kuchniDoskonała czekolada na zimowe wieczory Bardzo dobrze rozgrzewa i dodaje energii Składniki • 1 litr mleka • 3 łyżki kakao • 2/3 szklanki cukru /lub zastąpić innym cukrem • łyżka
W królestwie smaków Beatytego nie będzie. Udało mi się wsiąść, udało mi się dojechać, ale mając zakupy w plecaku ponowne wejście na rower, było torturą, wróciłem martwy i upadłem na łóżko. Całe święta spędziłem nieruchomo. Uznałem to za błąd amatora , więc jak tylko doszedłem do siebie, postanowiłem przewertować Wyborczą i zacząć jeszcze raz. Wiem, że chyba prasa biegowa pojawiła się albo(...)dopiero nadejść. Muszę zaznaczyć, że cały czas biegałem w zwykłych halówkach, czasami chodnikami, czasami leśnymi drogami i niestety każdy kamyczek i każdą szyszkę czułem pod stopami. 30 minutowy bieg dało się jeszcze jakoś znieść, ale z każdym tygodniem biegałem dłużej i zaczęło to być uciążliwe. Chociaż teraz wiele osób rezygnuje z amortyzacji na rzecz naturalnego biegania, ja wtedy chciałem mieć
Bananowe Polespokojnie i radośnie jak mnie ;) Odwiedziliśmy obie nasze rodziny i najedliśmy się chyba na cały przyszły rok (słodkości na pewno!), a wróciliśmy raczej śpiący niż wypoczęci, ale co tam! Święta rządzą się swoimi prawami i kto by wtedy myślał o spaniu? ;) Na szczęście później był wspaniały weekend i wcale tak szybko nie trzeba było wracać na ziemię. Przed(...)lubię... Ale, ale! Jeśli chodzi o dzisiejszy przepis, to powstał on właśnie w taki wieczór, kiedy zaszyłam się sama w kuchni, odrzuciłam na bok wszelkie książki, zeszyty, karteluszki i dałam ponieść wyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku
Ratunku obiadtoster wypluł przypieczone tosty, coś smaży się na patelni. Tak bardzo Dzień Kobiet. Każdej kobiecie należy się w tym dniu coś wyjątkowego (zawsze tak powinno być, nie tylko od święta!). U mnie to nie było niestety śniadanie do łóżka, ale bukiecik pachnących goździków zdecydowanie wystarczy. I choć nie lubię kwiatów, prócz kaktusów, poczułam w sercu przyjemne ciepło(...)czekam, aż czekolada się rozpuści. Studzę. Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Białka również ubijam na pianę, dodając szczyptę soli, a pod koniec - cukier puder, co w efekcie da pianę zwartą, twardą i lśniącą. Łączę kremówkę z czekoladą, na samym końcu dodając porcjami pianę z białek i mieszając (najlepiej) drewnianą łopatką lub trzepaczką. Na dno pucharków/kieliszków wrzucam
W kuchni Karmel-itkiWitajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko(...)wkładamy do naczynia, następnie to samo naczynie z naszymi składnikami do kolejnego większego zalanego wodą i w ten sposób podgrzewamy bez ryzyka ich przypalenia) i studzimy. Orzechy kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica
WeAreCrazypodróże do miejsc nieznanych.W egipskich grobowcach można znaleźć malowidła przedstawiające karmienie gęsi. Podobno dzikie gęsi gęgawe są najwcześniej udomowionym zwierzęciem, ptakiem. W mitologii egipskiej gęś białoczelna była świętym zwierzęciem boga Geba. W starożytnym Rzymie związane były z boginią Junoną. Gęsi kapitolińskie czczone były jako ptaki, które uratowały Rzym przed najazdem wroga. Galowie zaplanowali najazd na stolicę nocą(...)swoje młode. Znalezienie drugiej połówki, która gdzieś tam na nas czeka jest marzeniem każdego. Stąd u Germanów gęś stała się symbolem wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie „na szczęście”. W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą postną. Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnio moja słabością są orzechy włoskie, kilogramami zbieramy je w ogródku babci, obieramy i suszymy w piekarniku, a potem ja pochłaniam je w dość dużych ilościach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość