Długo, oj długo borykałam się z kompleksem braku umiejętności do zrobienia porządnego rosołu. W ostatnim czasie robiłam go do obrzydzenia - co niedziela, ale muszę przyznać, że
Kuchenna KontrrewolucyaUwielbiam pizzę. Od zawsze. Pewnie z resztą każdy uwielbia ją od zawsze i na zawsze. Chrupiące ciasto z aromatycznymi dodatkami na ciągnącym się serze. Genialne w
Kuchnia po mojemutaka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych regionów. Zresztą mniejsza z tym skąd się wywodzą, jak dla mnie to i z Radomia mogłyby(...)olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło. Mi z kilograma mięsa wyszło 11 sztuk kofty. A teraz Ajwar
Marder&Marder Manufacturedostępne wyłącznie przez chwilę, kiedy jest ich sezon. Dlatego wielbicieli daktyli zachęcam do śledzenia sklepu Zdrowe Daktyle na fanpage na Facebooku, gdzie z pewnością informacja o dostępności danych odmian pojawi się tam jako jedna z pierwszych. fanpage ⇒ TUTAJ i TUTAJ Świeże Daktyle MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli - a świat zna ponad 400 odmian. MEDJOOL jest daktylem(...)niż banany (696 mg/100g) niski indeks glikemiczny (43-54) obecność potasu sprawia, że odznaczają się pozytywnym działaniem na serce, zmniejszają poziom cholesterolu, dbają o prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, pracy mięśni skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami uzupełniają niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach są źródłem tauryny, przeciwdziałającej stanom depresyjnym dowiedziono, że spożywanie 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy
Zdrowie na języku :PDzisiaj miałam pomysł na prosty i szybki obiad, który przypadnie do gustu tym co lubią pikantne dania. Pikantne kotlety mielone, podane ze smażonymi ziemniakami i z gęstym dipem na bazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę(...)szatkownicy blendera Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy jajko, 3 łyżeczki musztardy, drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą, chili i majerankiem, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy kotlety w mące kukurydzianej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety mielone ze smażonymi ziemniakami. The post Kotlety mielone pikantne appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswojej kuchni nie lubię kompromisów. Jeżeli nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcę przygotować coś dobrego, zwykle nie sięgam po gotowe produkty. Uważam, że nie ma dania, którego od podstaw nie moglibyśmy przygotować sami. Jednak czasami zdarza się tak, że muszę przygotować coś w ekspresowym tempie. Wtedy zwykle sięgam po makarony. W czasie, gdy będzie się(...)solą oraz pieprzem. Sos wylej na spód naczynia żaroodpornego. Muszelki makaronowe ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i przestudź w zimnej wodzie. Następnie wypełnij je mięsnym farszem i dodaj po łyżeczce mascarpone. Muszelki ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez kwadrans. Następnie posyp startym parmezanem i listkami bazylii
Food Squaregrupę kwasową. Aminokwasów jest 20 - dzielimy je na endogenne i egzogenne. Pierwsze organizm wytwarza sobie sam, drugie musimy dostarczyć mu z pożywieniem. Niestety jest tak, że aminokwas, który w danym produkcie występuje w najmniejszej ilości, ogranicza przyswajanie innych - zatem zaspokojenie potrzeb organizmu na te związki nie jest takie łatwe, jak się wydaje. A przecież to one budują białko. Białka(...)względem są dużo bardziej podobne do tych, które występują w naszym organizmie. Białko z mięsa przyswaja się w ok. 96%, z mleka - 90%. Warto wybierać chude produkty mięsne - indyk, piersi z kurczaka, chude mleko (najlepiej 2%) i jego przetwory, aby uniknąć "nadprogramowego" tłuszczu, obecnego w produktach zwierzęcych. Pod tym względem przewagę mają rośliny. Nie mają wiele tłuszczu, dostarczają
Katsuumipaprykowy z tofu to obowiązkowe danie podczas sezonu na paprykę . Jest wyjątkowo aromatyczny dzięki dużej ilości przypraw, w tym papryki wędzonej. Co więcej, lubię przygotowywać go w większych ilościach, bo znika błyskawicznie! Sos paprykowy z tofu świetnie pasuje do makaronów , ryżu, kaszy a także klusek Zobacz również inne przepisy na sosy obiadowe oraz przepisy z papryką ! Przepis(...)Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo
WegePrzepisSkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka cieplej wody pół łyżeczki soli pól łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy lub oleju na
Życie zaczyna się w kuchnimoreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.. 50 dkg mięsa wieprzowego cebula przyprawa do gulaszu opakowanie suszonych moreli 2-3 łyżki oleju 1/2 szkl. śmietany koperek Mięso pokroić w niewielką(...)kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych. Walory Zdrowotne niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, wysoka zawartość błonnika pokarmowego, zawierają wapń wspomagający utrzymanie prawidłowego metabolizmu enegretycznego, funkcjonowania mięśni, zawierają żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, oraz pracę układu odpornościowego, zawirają niacynę wspomagającą m.in. układ nerwowy, oraz pomagającą zachować zdrową skórę, zawierają witaminę
Moje domowe kucharzenieJeśli wybieracie się do Grecji lub na Cypr, musicie spróbować tego klasycznego dania. W każdym regionie podają je, choć forma podania bywa nieco inna. Mousaka zawsze jest jednak pyszna i przygotowana z tradycyjnych składników. Po powrocie z wakacji z pewnościa chętnie przygotujecie mousakę w domu, wymaga chwili czasu ale na prawdę warto! Polecam Wam także inne przepisy(...)odstaw do zgęstnienia. Formę do pieczenia wielkości 25 x 30 lub podobnej wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego. Kolejne piętro to znowu bakłażan i ziemniaki oraz reszta sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały przygotowany sos beszamelowy. Wstaw mousakę do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz przez
nietylkopasta.plDacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować(...)minut. Po tym czasie bulion zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia przed odcedzeniem. Odcedzamy go, próbujemy i doprawiamy według własnej potrzeby. Jeśli wydaje się za mało mięsny w smaku, możecie dorzucić 1 bulionetkę drobiową i zagotować całość przed dodaniem passaty. Do bulionu dolewamy passatę i całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy
Cooking MonsterMuffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste. Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc
Kto ugości moich gości?można trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym, niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Sprawa nie jest błaha, choć wiele osób bagatelizuje zagrożenie. Bakterie, które(...)datą przydatności do spożycia i musimy wierzyć sprzedawcy na słowo, że jest świeży. Dlatego najlepiej mieć jakiś zaufany sklepik mięsny, w którym znamy obsługę (a ona zna nas) i wiadomo, że nie wciśnie nam trefnego towaru. Niestety, dobrych osiedlowych mięsnych sklepów nie ma zbyt wiele i niemal wszędzie rządzą hipermarkety i dyskonty ze swoim przemysłowym drobiem. Jeśli nie możesz ufać
Niedzielny kucharzProponuję Wam trochę mięska na sobotę. Miękki schab, aromatyczna gruszka i puree ziemniaczane z gorczycą. Łatwo, szybko i smacznie! Składniki dla 4 osób: ? 1/2 kg schabu
To co kocham