czas temu dostałam wielką paczkę prosto z Bacówki . Byłam bardzo zaskoczona, gdy zobaczyłam jej zawartość. 99% paczki stanowiły wędliny, ale nie takie normalne, tylko prawdziwe (!) wędliny. Oczywiście sama nie dałam rady wszystkiego skonsumować, pomogła mi w tym moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie(...)Oczywiście pozytywne. Nigdy, ale to przenigdy, nie jadłam pierogów z ziemniaczano-kiełbasianym nadzieniem. Pierwszy kęs zaskakujący i szokujący - to jest dobre! Przepyszne! Mogę się pokusić o stwierdzenie, że to mięsna odmiana ruskich ;) Poezja smaku! Jak tylko będę miała okazję ich zakupu, to kupię ich więcej i zamrożę, bo są pyszne. Wszystkie produkty z Bacówki są bez konserwantów, ulepszaczy czy dodatków
CookYourselflistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie(...)długo w lodówce. To najlepszy tłuszcz do smażenia. Można też wykorzystać go do confitowania.Pozostałe po obiedzie mięso oddzielamy od korpusu i kości. Możemy je zmielić i przygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet.Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może być bazą do pysznych
Smakowity Blog KulinarnyKrokiety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna i sycąca propozycja na tani, rodzinny obiad. Krokiety są proste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta
e-PrzepisyKulinarneBurgery wołowo-jagnięce z marchewką powstały dzięki MrChef, który przysłał do nas paczkę ze składnikami i swoim przepisem. Przepis na burgery zmodyfikowałam po swojemu, dodałam do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępassata di pomodoro 1 cipolla 1 carota 2 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di origano secco qualche foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Sos mięsny Ragù przygotowujemy jako pierwsze, najlepiej dzień wcześniej, ponieważ po przygotowaniu musimy go ostudzić i schłodzić. Bułeczki napełniamy zimnym farszem, aby pod wpływem pieczenia nie wypłynął i nie rozmiękczył ciasta drożdżowego(...)impasto per circa 2 ore in un luogo tiepido. Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo in tante palline (1 porzione da circa 70-80 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica. Posizionate i panini su di una teglia foderata con carta da forno, quindi fateli lievitare ancora
La grande e la piccola cuocaPewnie każdy z Was próbował kiedyś lazanii. My również jedliśmy wiele i TYLKO nasza nam najbardziej smakuje 🙂 Kluczem jest pewien sekretny składnik, który odkryliśmy kiedyś i
Moja DelicjaMożna go zrobić np. z buraków pieczonych lub surowych, które można albo gotować w wywarze, albo zrobić z nich sok dolewany dopiero na koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę(...)dochodziły” w temperaturze. Czerwony barszcz z pieczonych buraków 2015-11-22 14:06:23 Uniwersalny i powszechnie lubiany czerwony barszcz w wersji z pieczonych buraków. Doskonały dodatek do wielu dań przez cały rok oraz tradycyjny „gość wigilijny”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g
Kulinarna PokusaDelikatne mięso indycze,kasza i warzywa otulone kapustą włoską polane białym koperkowym sosem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
Kolorowa kuchnia Elkitutaj znalazłaś! Specjalnie na tę jedyną okazję w roku przygotowałam dla Ciebie pyszne menu sylwestrowe, w którym zbieram najlepsze przepisy na imprezę. Pomogą Ci one przygotować niepowtarzalne i smakowite dania, które zapewne pozytywnie zaskoczą Twoich gości. Co jakiś czas staram się dodać do tej kategorii coś nowego i pysznego, więc z roku na rok liczba pomysłów na sylwestrowe(...)pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy z kurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano Jajka zapiekane w cieście francuskim Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Szparagi w cieście francuskim
Kulinarne PrzebojeTak naprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego
Kulinarna PokusaZielone kluski szpinakowe robiłam już jakiś czas temu, ale chciałam powtórzyć i zrobić nowe zdjęcia, ale jakoś tak nie wyszło. Na szczęście znalazłam stare. Jedliśmy kluski
Anioszek w kuchniSzybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają
Karo in the KitchenPlacki z cukinii z mąką kokosową są miękkie i posiadają delikatną kokosową nutę. Idealne dla osób na diecie keto , low carb lub
WegePrzepis