temperaturę około 90°C. Ta opcja jest idealna do potraw z wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa jest podgrzewana do temperatury około 75-80 °C i następuje to znacznie wolniej niż w przypadku(...)około 9 do 10 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawęglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych. Co ciekawe, stosunek ten jest zdecydowanie bardziej korzystny niż w produktach mięsnych. Oprócz tego, ziarna soi są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B. 100 g soi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor(...)oraz łagodniejsze w smaku shoyu, czyli te, których okres dojrzewania jest krótszy. Sos sojowy ma niepowtarzalny aromat i nadaje się, wbrew pozorom, nie tylko do dań orientalnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań. Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety
Smiling Shrimpkosmicznie i kojarzy się z nowoczesną fabryką, nie martwcie się, do produkcji nie używa się żadnej chemii. Jest to nadal proces mechaniczny, a maszyny jedynie ułatwiły go, zastępując pracę mięśni. Taki sprzęt pozwala lepiej kontrolować ważne parametry, takie jak temperatura, dostęp tlenu, dzięki czemu oliwa jest wyższej jakości, niż ta produkowana w tradycyjnym młynie. Wszystkie urządzenia kontrolowane są za pomocą(...)niej ekologiczny gaz. Jestem pod wrażeniem pomysłowości i zaradności tych chłopaków! Tak wygląda finalny produkt . Na butelce znajdziecie informację o odmianie oliwek (są to oliwy jedno odmianowe), tłoczarni, dacie zbioru, terminie przydatności. Zwróćcie też uwagę na symbol czarnego koguta ( gallo nero ), którym mogą być oznaczane tylko produkty pochodzące z regionu Chianti Classico. Kolejnym etapem naszej wycieczki była degustacja
Chilli Czosnek i Oliwajest świeży. Dlatego najlepiej mieć jakiś zaufany sklepik mięsny, w którym znamy obsługę a ona zna nas i wiadomo, że nie wciśnie nam trefnego towaru. Niestety, dobrych osiedlowych mięsnych sklepów nie ma zbyt wielu i wszędzie rządzą hipermarkety i dyskonty ze swoim przemysłowym drobiem. Jeśli nie możesz ufać sprzedawcy musisz polegać na sobie. Przed zakupem kurczaka drobiu dobrze mu się(...)się nie przypala. Nadziewanego kurczaka pieczemy pół godziny dłużej zwykłego kurczaka. 10. Nie trzymaj pieczonego mięsa w temperaturze pokojowej Rosół z kury jest jednym z koronnych dań na polskim, zwłaszcza niedzielnym stole. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny i to samo dotyczy bulionu. Jeśli ugotujesz rosół
Niedzielny kucharzkardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie(...)mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można dodatkowo zmielić na proszek) - bardzo dobrze zagęszcza masę mięsną zmielona na pył kasza jaglana - do sosów i zup skrobia kukurydziana - do sosów i zup i deserów (skrobia traci swoje właściwości zagęstniające, gdy jest zbyt długo podgrzewana) mąka tapioka - do ciast
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię skrystalizuje, przyjmuje kolor od białego do kremowo-żółtego. Działa korzystnie na układ pokarmowy. Osłonowo na jelita, żołądek i wątrobę, zabogiega schorzeniom dwunastnicy bądź łagodzi je. Zapewnia regenerację mięśni i komórek skóry. Przydatny dla osób chorjących na cukrzycę - jest źródłem fruktozy. Wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. *** MIÓD CHABROWY (MODRAKOWY) . fot.: Karmel-itka. Miód bardzo rzadko spotykany, występuje(...)leczyć prostatę. *** MIÓD Z BIAŁEJ KONICZYNY. Powstaje z nektaru kwiatów białej koniczyny. Miód koniczynowy ma łagodny smak z wyraźnym, niespotykanym w innych miodach, kwaskowatym posmakiem. Taki sam da się wyczuć aromat. W stanie płynnym jego barwa jest słomkowożółta. W jego zapachu wyraźnie czuć woń koniczyny. Jest to jednak bardzo delikatny zapach. Po skrystalizowaniu ma barwę jasnożółtą, smak
W kuchni Karmel-itkiSKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki orzechów (ja użyłam mixu w którego skład wchodziły orzechy takie jak: nerkowca, ziemne, laskowe, migdały i brazylisjkie) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1
ClauditteMissCooking