dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:208/445)

Chaczapuri adżarskie 2521

Chaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi

Smaki Na Talerzu
Pieczeń paprykowo- marchewkowa 206

Zapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI:  80 dag boczku surowego bez

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bakłażan faszerowany 285

Mam dla Was kolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka , Bakłażanowe Cannelloni

UgotujmyTo.pl
BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 215

Uwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną

Ostra na Słodko
Zupa bananowa pikantna z klopsikami 327

Mówię wam ta zupa to petarda. Robiłam ją w tym tygodniu już dwa razy i za każdym znikała w tempie ekspresowym. Zobaczyłam ja na blogu u

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Burger ze śliwkowym sosem bbq 178

W ciągu ostatnich lat burgerownie zasypały polskie miasta. Ponieważ mojego męża szczególnie pochłonął ten burgerowy trend, toteż nie jedną kombinację już przerobiliśmy. Dzisiaj propozycja (z pewnością

Kierunekuchnia
Kotleciki drobiowe z cukinią, koperkiem i natką pietruszki 1094

Kiedy stwierdzimy, że filet w panierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez

Szefowa kuchni
Karkówka pieczona 188

           Kolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami .  Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie

Mój Smak
Schab z ananasem 244

Planowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany

Kuchenne zapiski Edyty
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 219

SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki

ClauditteMissCooking
Schab po staropolsku 142

Rozmroziłam duży kawałek schabu. Z części zrobiłam tradycyjne schabowe, ale zostały mi jeszcze 4 kotlety. W międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na  

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wołowina duszona w Jasnym Piwie 286

osoby: ok. 750 g wołowiny bez kości (u mnie była łopatka) półcentymetrowy plasterek masła 2 łyżki oleju 2 średnie cebule 1 łyżka mąki pszennej 300 ml jasnego piwa 2/3 szklanki wody szczypta tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka cukru sól pieprz Sposób przygotowania: Tu będzie prosto i konkretnie. Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w średniej wielkości kostkę

Blondynka Gotuje
ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 183

pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY Składniki na 4 porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml(...)ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić w kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku. Liście kapusty umyć

Dietolog
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 273

były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)miękkiego masła 2 jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 212

razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez  mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka(...)łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę

Smakowity Blog Kulinarny