 Pomidory faszerowane mięsem 213
Pomidory faszerowane mięsem 213ogóle nie lubią niskich temperatur (podobnie jak ja:) i surowe, w lodówce tracą swój cudowny smak. No to zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów(...)pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać pozostały czosnek, posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Farszem napełnić wydrążone pomidory. Podsmażony miąższ doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułożyć nafaszerowane pomidory, przykryć odciętymi górami. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem w 170°C (bez termoobiegu 180°C) przez 30 minut
Pełny talerz Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew 204
Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew 204mnie, najcudowniejsze danie na świecie. I jeszcze takie łatwe w przygotowaniu! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem (4-6 porcji) Składniki: 1 duża cukinia, lub 2-3 małe, pokrojone w kostkę 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane 2 ząbki
karmelowy Ogórki w curry 159
Ogórki w curry 159Niezwykle aromatyczne, chrupiące ogórki o smaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych oraz jako przekąska stołu imprezowego. Składniki: 1,5 kg ogórków 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% 1,5 łyżki soli(...)łyżki curry Przyprawy: liście selera gorczyca Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć, obrać (można zrobić bez obierania, będą chrupiące) i pokroić w słupki. 2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone
Szalona Kuchnia Eweliny Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem 181
Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem 181tego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając mielone , wcinają bez problemu ,także brokuły , więc każdy
Ogrodnik w podróży Kotlety pożarskie  vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 540
Kotlety pożarskie  vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 540masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki tartej aby zagęścić masę. Na koniec dodajemy pianę z dwóch jajek, delikatnie mieszamy. Tak mówi stary przepis, ja dałam całe jajko, bez piany, dodałam też łyżkę
Dieta moja pasja Warzywa po azjatycku z serem korycińskim 187
Warzywa po azjatycku z serem korycińskim 187Lubicie dania resztkowe? Ja tak. W mojej kuchni nic się nie wyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne(...)zdrowe. Składniki pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól do smaku pieprz ziołowy do smaku karahi chicken masala przyprawa bez chemii świeża bazylia grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy do smażenia Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne
Z Kuchni Do Kuchni Schab po bałkańsku 3196
Schab po bałkańsku 3196bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona
O kuchni z uczuciem Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu 50235
Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu 50235dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw . Będziemy potrzebować : 500 g kapusty kiszonej 40 g masła 1 cebula (około 50 g) 30 g mąki pszennej 1 łyżeczka kminku szczyptę cukru sól do smaku woda Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona https://www.youtube.com/watch?v=zkBm1uQ_Ks8 Przygotowanie : Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku ( kapusty
Uwaga Babcia Gotuje Gulasz wieprzowy z kluseczkami 157
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 157lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć, oczyścić
Smaczne Potrawy Golonka gotowana we własnym sosie. 260
Golonka gotowana we własnym sosie. 260aromatycznym, kremowym sosie. Danie jest proste w przygotowaniu, zbytnio nie absorbuje naszej uwagi, a prawdę mówiąc po chwili przygotowywań "samo się robi". Efekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną we własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli
Rozpustne gotowanie Sałatka ,,Pluskające rybki’’ 267
Sałatka ,,Pluskające rybki’’ 267spokojnie można dać więcej DO PRZYBRANIA: gruby szczypior z dymki kilka wędzonych szprotek bez głowy Wykonanie: Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam. Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Mięso makreli obrałam z ości
Kuchenne zapiski Edyty Karkówka w sosie myśliwskim 190
Karkówka w sosie myśliwskim 190się trochę tego dania, bo wiedziałam jak sobie je oboje wyobrażamy. Mięso ma być soczyste i miękkie, a sos z nutką grzybowego smaku i wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej
dom-agi.pl Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami 189
Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami 189danie bardzo łatwo się robi i lubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki
Ewa w kuchni Wytrawna galaretka 251
Wytrawna galaretka 251robilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.Wspomnialam, ze takie danie nadaje sie na swieta, ale jest tez dobre na kazda inna okazje. Ja czesto robie cos takiego w ciagu roku bez specjalnych okazji.Podoba
Przysmaki Karolki