czosnek - 7003 przepisów (strona:343/467)

CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 469

warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy

Nerds Kitchen
Kotlety z ciecierzycy (ciecierzycowe kotlety) 237

suchej ciecierzycy pół cebulki (ok. 20 g) 1 jajko 2 łyżki (16 g) bułki tartej 5 g masła 1 łyżka oleju przyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól) Przygotowanie: 1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez ok 1,5 - 2 godziny. 2. Cebulkę pokroić w drobną

Malowane smakiem
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 439

niedosmażony jest trujący. My wykorzystujemy tego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy. Polecam też: zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów. 250 g borowików ceglastoporych 600 ml rosołu 1 łyżka masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienna zupa z pieczonych warzyw 256

litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany  przyprawa do ziemniaków Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią i zmiękną

Czerwona Porzeczka
Pierś w marynacie 3823

Pierś jest soczysta, mięciutka i aromatyczna. Jako dodatek polecam ziemniaki i dowolną surówkę. Składniki: 2 piersi 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie:   Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko

Ala piecze i gotuje
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 186

IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti  <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka  czosnek majeranek   chili tymianek oregano imbir w proszku  odrobina kminku Wykonanie: Naleśniki:  Wszystkie składniki do ciasta na naleśniki umieścić w jednym pojemniku i zmiksować, albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe

Blondynka Gotuje
Stek wołowy 251

sól pieprz łyżeczka  oleju sos: 50 ml wina czerwonego  1 łyżeczka  kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska  grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez 1 h , smażymy na dobrze rozgrzanej patelni

Niezły Młynek
Pieczony pstrąg z pomidorkami i ziołową "wkładką"! 191

Lekki i wykwintny w smaku! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - pomidory z gałązką - papryka zielona, czerwona - gruszka - 1/2 czerwonej cebuli - garść bazylii świeżej - garść natki pietruszki - sól - 1/2 serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka miodu - sok z cytryny Pstrągi oczyść, umyj, oprósz solą morską, skrop oliwą z oliwek. W blenderze zmiksuj bazylię, pietruszkę, serek Almette

SMYKWKUCHNI
Makarony 220

Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto francuskie ze szpinakiem 202

niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g)  szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy nadzienie wzdłuż krótszego boku i zawijamy

Emcia Pichci
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 185

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  1/4 czerwonej cebuli  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy

Moja smaczna kuchnia
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 231

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty suszonego oregano  2 szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem

Moja smaczna kuchnia
Prawie jak masło orzechowe;) 281

Zrobiłam, dodałam dla wzbogacenia jeszcze parę składników i wyszło pysznie! Składniki: *  kilka łyżek ziaren słonecznika (sł) *  łyżka ziaren lnu (siemienia lnianego) (sł) *  oliwa (sł) * przyprawy: czosnek niedźwiedzi (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), majeranek, tymianek (g) Ziarna uprażyłam na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Dodałam do nich przyprawy, wymieszałam, przestudziłam, a potem zmiksowałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 200

zaskoczona, że tak krótko:) W rondelku rozgrzałam olej spod pomidorów i wrzuciłam drobno posiekaną cebulę. Po mocnym zeszkleniu (sł) dodałam soczewicę** i 1/3 łyżeczki kminku (sł), po chwili wyciśnięty czosnek, ok. łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, 1/3 łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantny sos jajeczny z korniszonami, kaparami i anchois 191

moment po słoiczku, a raczej jego zawartości, nie było śladu. Przy okazji więc następnych zakupów rozglądnęłam się za kolejnym słoiczkiem. Tym razem napatoczył się zestaw korniszonów z czosnkiem, więc wzięłam dla odmiany. Po przyjściu do domu zwróciłam uwagę na przepis na sos na etykietce. I tak mi się spodobał, że zaraz zrobiłam:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy