czosnek - 7003 przepisów (strona:325/467)

Tzatziki 256

sushi- na śniadanie, obiad I kolację :) Są proste w wykonaniu, świetnie prezentują się do obiadu jak I przystawka. Zaczynamy:  Składniki: 1 ogórek 500 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżek octu winnego sól, pieprz Wykonanie: Ogórek zcieramy na tarce z grubymi oczkami, solimy I odstawiamy na 30 min. Do miski(...)nalewamy jogurt, odsączamy ogórek z nadmiaru wody( możemy odsączyć przez gazę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pieprz. Mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą I koperkiem. Gotowe :) prawda że proste? Teraz dobrze odstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. Smacznego

Smaki Edyty
Spaghetti bolognese 187

cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek 2 ząbki czosnku  Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone

Smaki Edyty
Dwa sosy z makaronem ( migdalowy i pomidorowy ) 214

Składniki na sos migdałowy: ok 400 gr piersi z kurczaka 55 gr masła 85 gr migdałów 300 gr śmietany sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gr - pomidorów posiekanych z puszki 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżkeczka oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru(...)Dodajemy sól I pieprz do smaku. I sos gotowy :)  Sos pomidorowy. Posiekaną cebulę dajemy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 1 min. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, oregano, liść laurowy I cukier. Dodajemy soli I pieprzu - gotujemy około 15-20 min. Gotowe.  Gotujemy makaron np tagliatelle. I podajemy

Smaki Edyty
Diabeł morski z brokułami - monkfish with broccoli 203

smak - myśle że jest niezapomniany i z pewnością zdobędzie Wasze serca i :) żołądek .. Zaczynamy:  Składniki: brokuły 3 łyżki oliwy z oliwek 350 gr diabła morskiego :) * 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 90 gr sera gorgonzola sól , pieprz * diabeł morski zwany tez jest żabnicą. Do tej potrawy można użyć też halibuta- ryby nie rozpadają się(...)osoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą. Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną  w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając . Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min.  Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy

Smaki Edyty
Kurczak z pieczonymi warzywami II- chicken with veg 209

Uwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :) No to zaczynamy :  Składniki: Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby 5 marchwi 1-2 pietruszki(...)młodych ziemniaków Przyprawy: Sól, pieprz, paprika, chilli cayenne, pietruszka- wszystkie przyprawy mieszamy razem Oliwka do polania : 4 łyzki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek  Wykonanie: Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :) Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki

Smaki Edyty
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 268

kurczaka 100 gr boczku 1 łyżka masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju

Smaki Edyty
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 193

pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować

Buniabaje w kuchni
Szpinak w dziugasowym koszyczku 170

smażymy( szpinak musi być suchy bez wilgoci bo inaczej serowy koszyczek nasiąknie płynem i odkształci się).  Doprawiamy solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest osłabiona i nie specjalnie na czosnek reaguje). Gdy mam już gotowe pozostałe składniki obiadu   nakładam gorący szpinak

Buniabaje w kuchni
Golonki w piwie karmelowym 171

potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa(...)ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym   dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu

Buniabaje w kuchni
Kiełbaski miodowe z grilla 205

Cały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski(...)patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować   bułkę   ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu   kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka robi się na niej

Buniabaje w kuchni
Łopatkowe spaghetti wg Buni 179

duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody(...)smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i   bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę

Buniabaje w kuchni
Mortadela z pieczarkami 200

niesłusznego lekceważenia   mortadeli jako wędliny uważam danie jako smakowite. Czas : 30 minut Składniki : 2 grubsze plastry szerokiej   mortadeli 20 dag pieczarek 1 mała cebula 1/2 łyżeczki utartego czosnku, 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej szczypta mielonego imbiru szczypta chilii 1/2 łyżeczki miodu olej do smażenia 1 łyżka masła sól pieprz mielony Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano(...)razem z cebulą krojoną w piórka na 2 łyżkach oleju. Wymieszać przyprawy ( czosnek, paprykę mieloną, imbir, chilii, miód szczyptę soli z łyżka ) oleju. Mortadelę natrzeć przyprawami i podsmażyć na rumiano z obu stron na łyżce oleju i maśle .W trakcie smażenia z plastrów mortadeli   robią się z niej miseczki. Wypełniać miseczki usmażonymi pieczarkami. Podawać z ziemniaczkami puree * Można użyć

Buniabaje w kuchni
Makaron świderki a'la tabbouleh 196

zmieszanego zimnym sosem z warzyw , oleju i soku z cytryny na zimno. Wiem, że Włosi robią cos podobnego z makaronem. Oryginał nie specjalnie mnie pociągał ze względu na użycie czosnku i bazylii. Bazylii nie lubię , a czosnku ostatnio nie mogę. Wymyśliłam sobie wersję a'la Bunia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3 207

było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już. Robiłam zakwas na barszcz czerwony bez czosnku i był zupełnie dobry. A , że przyszła pora zakisić nowy na wigilijny barszczyk wymyśliłam sobie jeszcze inną nutę smakową. Wstawiam przepis dziś mimo tego , że zakwas jeszcze ,, pracuje

Buniabaje w kuchni
Orzeźwiający koktajl z ogórkiem 152

powiem że gasi pragnienie oraz można się nim "najeść". Dlatego u mnie będzie w te upały często się pojawiał.  Składniki : * 4 gruntowe ogórki  * kefir naturalny duży * ząbek czosnku bądź pieprz czosnkowy * sól   Przygotowanie : Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach , czosnek przeciskam przez praskę. Przyprawiam by ogórki trochę puściły sok. Dodaję zimny kefir i wszystko razem łączę

Magiczne Życie Marty