może skusicie się na moją wersję ;) Kremowy makaron z łososiem wędzonym - 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao - 100g łososia wędzonego - połowa dużej, świeżej papryczki chili - 2 ząbki czosnku - 200g śmietany 18% - 400ml mleczka kokosowego - pieprz, sól, płatki chili, starty imbir - dodatkowo dodałam pół łyżeczki sosu Habaneros (bardzo pikantnego) Wodę gotujemy w garnku i gdy zawrze wyłączamy(...)czym wrzucamy do niej makaron na 3 minuty. Na patelni podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, po czym dorzucamy łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Dodajemy śmietankę, mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne dodatki, zatem dodałam ostry sos na bazie papryczek habanero. Na patelnię dorzucić makaron, po czym wymieszać i chwilę podsmażyć.Podawać
Sajkofanka smakuprosili o dokładkę! :) Rostbef z owocowo-warzywnymi dodatkami - dwa plastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona(...)cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki cukru Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, musztardę, ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Wszystko miksujemy w blenderze na gęsty mus. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, po czym wrzucamy na patelnię z oliwą. Smażymy, aż cebulka
Sajkofanka smakupomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka - garść sezamu - limonka - pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać
Sajkofanka smakusłodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina. Patelnię rozgrzałam
Sajkofanka smakufont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 nóg z kurczaka 1 słodkie jabłko Marynata: - 3 duże ząbki czosnku - świeża natka pietruszki - pół papryczki chilii - 2 cm korzeń imbiru - sok z połowy cytryny - łyżka musztardy francuskiej - łyżka miodu gryczanego - 3 łyżki oliwy z oliwek - pieprz, sól Dodatkowo: szklanka(...)białego win, Świeże zioła: tymianek, rozmaryn Składniki marynaty połączyć: czosnek pokroić drobniutko, natkę pietruszki posiekać, papryczkę chili wraz z pestkami drobno pokroić, imbir pokroić drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód i przyprawić.Odstawić na noc do lodówki. Drugiego dnia wyłożyć kurczaka do wysmarowanego olejem naczynia. Jabłko pokroić w ósemki i ułożyć między mięsem
Sajkofanka smakupołowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz + dwa plastry sera (ja użyłam goudę z czosnkiem niedźwiedzim - takie rarytasy u mnie w sklepiku ;) Zabieramy się do dzieła: Wołowinę mielimy (możemy
Sajkofanka smakukawałkami ryby - ja - sajkofanka kasz ;) Pęczotto z wędzonym pstragiem 1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga(...)dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka będzie podana. To samo dane może wyglądać
Sajkofanka smakuDomowy zakwas: Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego: - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy
Sajkofanka smakubazie avocado. To naprawdę bardzo proste. I nie dość, że smacznie to jeszcze jak kolorowo robi się na talerzu! :) ZIELONY SOS GUACAMOLE - jeden dojrzały owoc avocado - ząbek czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - sok z limonki -łyżeczka białego sezamu Avocado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy posiekany(...)ząbek czosnku, sezam, doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec blendujemy. Umyte jaja wkładamy do zimnej wody. Gotujemy na półtwardo ( ok. 7-8 minut od momentu, gdy woda zawrze). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kukurydza i papryczka chili
Sajkofanka smakukolorowo i smacznie :) Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarogiem wędzonym Składniki na 2 porcje: -200 g makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili świeża - świeżo mielony pieprz - sól - oliwa z oliwek do smażenia Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około(...)minut - tak, żeby był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i smażymy, aż odparuje woda. Do szpinaku dorzucamy posiekane ząbki czosnku i gorgonzolę. Sos łączymy z makaronem. Razem wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aby składniki dokładnie się połączymy i okleiły nasz makaron.Na koniec wrzucamy pokrojoną papryczkę chili, dodajemy pieprz i sól
Sajkofanka smakupesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek - 1 granat - łyżka ziaren słonecznika - 2 ząbki czosnku -pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, po czym odcedzamy. Rukolę, orzechy, słonecznik miksujemy w blenderze z musztardą, octem, miodem, oliwą, czosnkiem i przyprawiamy. Pesto mieszamy z makaronem i dodajemy wydłubane
Sajkofanka smakuJajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance Dwie porcje: - 3/4 rondelka wody - łyżka octu (może być winny) - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: - łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz, sól Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę(...)Gotowe jajo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami. Przygotowanie dodatków: Z kromek chleba odcinamy skórki i smarujemy delikatnie masłem z czosnkiem. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy grzanki i smażymy z obu stron na rumiano. Na grzance układamy plasterek sera koziego, następnie plastry czerwonej cebuli, paprykę, roszponkę i jajo. Na koniec polewamy
Sajkofanka smakudrodzy - częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół(...)następnie w półpierścienie. Dorzucić do cebuli i razem przesmażyć chwilę. 3. Cebulę i pora przerzucić do dużego garnka. 4. Selera obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyc razem z czosnkiem. 5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości. 6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku. 7. Podać z camembertem pokrojonym w małe
Sajkofanka smakusosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka masła Dodatki: - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu Przygotowanie: Kurczak(...)Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką
Sajkofanka smakuzalewie własnej - 2 jaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz świeżo mielony Płatki migdałów i ziarna słonecznika prażymy na patelni. Czosnek siekamy, wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki
Sajkofanka smaku