przełamania ostrości podane ryżem i odrobiną śmietany. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula puszka kukurydzy puszka Chilli Beans 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: woreczek ugotowanego ryżu śmietana 18% Tortilla Chips Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez jakiś czas, aż do momentu(...)straci surowość i lekko się zrumieni. Do mięsa dodać przecier pomidorowy, dwa pokrojone w drobną kostkę pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chili con carne podawać z ryżem, śmietaną i tortillą lub tak jak u mnie z Tortilla Chips
Pasja Smakubiorą udział: Karolina , Dorota , Marta , Ania , Gosia , Małgosia , Agnieszka , Marta i Agnieszka . Składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula łyżka startego imbiru 1 marchewka 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Dynie obrać, usunąć włókna i pestki, pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i marchewkę(...)chwilę podsmażać, a następnie dodać dynię, imbir i drobno posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym. insertCookd("fa2e0b964d72f386d4adfbcc745b0883
Pasja Smakuszklanka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz zioła prowansalskie kilka gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto(...)kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową nakładać łyżką na rękę, na do porcję masy mięsnej
Pasja Smakusmakuje sam szpinak, sporo osób go nie lubi, chociaż nie wie, że przeszkodą w jego polubieniu jest jedynie kwestia doprawienia. Ja szpinak uwielbiam, uważam, że świetnie pasuje do niego czosnek, ser (zarówno parmezan, odmiany sera blue czy feta, a nawet nasz polski twaróg), śmietana i oczywiście sól i pieprz. Przy robieniu sosu znów minimalnie przesadziłam z ilością, tym razem śmietany(...)Przez to sam sos nie był zbyt mocno wyczuwalny, w ogóle nie poczułam w nim czosnku. No ale to mój błąd. Fajne za to było połączenie szpinaku z cebulą. Oprócz niej dodałam do szpinaku oprócz zawartości torebki 2 łyżki masła i minimalnie więcej niż 100 ml śmietany. Ciekawe połączenie, może jeszcze kiedyś skorzystam. szpinak I na koniec coś
Pasja SmakuJednak połączenie jest całkiem niezłe, więc polecam. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 125 g ryżu 1 opakowanie przyprawy śródziemnomorskiej opakowanie sera feta 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chili sól, pieprz 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Cukinię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni(...)rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cukinię i paprykę. Wsypać ryż i smażyć razem. Dolać 600 ml wody, dodać przyprawę śródziemnomorską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i chili. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Pokroić fetę w paski o grubości 2 cm. Rozmącić jajko i zanurzać
Pasja Smakubazie jogurtu. Stopień ostrości zależy tylko od Was. Ale mogę zapewnić, że aromat świetny! Składniki: 5 porcji pałek kurczaka 5 porcji udek 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz Wykonanie: Porcje kurczaka umyć i osuszyć. Udka ponacinać. Składniki marynaty połączyć dodając przeciśnięty(...)przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie je obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godziny, by mięso dobrze przeszło marynatą. Wyjąć porcje kurczaka z marynaty i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 45-50 minut
Pasja Smakupowodzeniem można zrobić placuszki. Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą na 3 kawałki i nakłuć widelcem(...)cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Parówki zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Piwo połączyć z jajkami i przesianą mąką za pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać. Odstawić na 20 minut. W rondelku rozgrzać olej. W cieście zanurzać parówki i smażyć na złoty
Pasja Smakumożna to danie wzbogacić o ulubione dodatki. Składniki: 250 g krewetek (np. mrożonych) 450 g pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania makaronu spaghetti 100 ml białego wina 3 ząbki czosnku sól, pieprz garść świeżych listków bazylii 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy czosnkowej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę(...)masłem, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać krewetki, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach wszystko podlać winem i podgrzewać, aż trochę odparuje. Bazylię drobno posiekać i dodać do krewetek, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron i wszystko wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewając na małym ogniu, by smaki się połączyły
Pasja Smakuokresie letnim polecam pomidory z puszki zastąpić świeżymi. Zapraszam! Składniki: 2 filety z łososia (ok. 300-400 g) 1/2 opakowania makaronu pappardelle 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów kilka świeżych listków bazylii sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić(...)niego drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić, a następnie dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia. Smażyć przez 2-3 minuty i zalać pomidorami z puszki. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać makaron i posiekane listki bazylii, dobrze wymieszać
Pasja Smakuchociaż są pracochłonne to zdecydowanie warto ich spróbować. Do skrzydełek warto przygotować jeszcze sosy, by uczta była jeszcze bardziej niebiańska. Składniki: Marynata: ok. 12-15 skrzydełek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki gotowej salsy meksykańskiej 2 łyżki ketchupu(...)czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka octu winnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz Wykonanie: Skrzydełka kilkakrotnie wypłukać, a następnie osuszyć i podzielić na trzy części. Końcówki odrzucić. Składniki marynaty połączyć i wymieszać z pozostałymi częściami skrzydełek. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia
Pasja Smakubędą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska 4 łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zalać sokiem(...)lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania. Sosem zalać
Pasja Smakuoliwą. Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego na ciepło 1 cebula kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku łyżka oleju biały pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Posiekać cebulę i poddusić na oleju. Rozdrobnić łososia, dodać pokrojone drobno pomidory, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić
Pasja Smakusłońcu pomidorków koktajlowych. Udało mi się zrobić kilka słoiczków, a dziś zapraszam Was na moje pierwsze pesto pomidorowe. Składniki: słoiczek suszonych pomidorów oliwa garść orzechów laskowych 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 20 dag sera dojrzewającego startego na tarce Wykonanie: Pomidory wraz z zalewą, orzechy laskowe, czosnek, bazylię i ser zmiksować w robocie. Dodać oliwę w miarę potrzeb, by pesto
Pasja Smakuniezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki kurczaka podzielić na udka i pałki. Obsypać przyprawą warzywną, ziołami oraz solą i pieprzem. Przełożyć(...)miski, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wrzucić ząbki czosnku, wlać wino i przykryć. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika. Po mniej więcej godzinie odkryć kurczaka i co jakiś czas mieszając lekko go podpiec. Wyjąć kurczaka z brytfanny i wyłożyć na półmisek. Pozostałe wino zagęścić rozrobioną
Pasja Smakupiekarnika, a w tym czasie można posiedzieć z rodzinką przy stole. Składniki: 500 g białej kiełbasy 500 ml jasnego piwa 2 cebule 1 opakowanie suszonych śliwek 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól, pieprz Wykonanie: Każdą kiełbaskę podzielić na pół. Posypać majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim kiełbasę
Pasja Smaku