Kotlet schabowy po myśliwsku. 215Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz
Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka wszystko co mam 182pomidorów suszonych w oliwie 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta , pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich Piątnica 3 łyżki oliwy 6 jajek Wykonanie : Makaron ugotować al dente . Pomidorki pokroić
Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 225moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Butter chicken 199naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g masła 2 posiekane białe cebule szczypta soli 1 szklanka wody 1 suszone listki laurowe 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania
W kuchni wieczorem
Wszechstronna marynata z kolendrą 218minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki liści świeżej kolendry (drobno posiekanej) skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W średnim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny. Powoli mieszając dodać oliwę z oliwek, musztardę Dijon
naRuszcie
Jajka w pomidorach - śniadanie 285oleju rzepakowego) sól, pieprz do smaku szczypiorek lub bazylia do posypania SPOSÓB WYKONANIA : - na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy wraz z sokiem pomidory chwilę dusimy (jeśli lubimy czosnek przed dodaniem pomidorów możemy posiekać i chwilkę go podsmażyć) - po czym robimy dziurkę :) na wbicie jajka - przykrywamy na ok 2-3 minuty po czym odkrywamy doprawiamy i zajadamy Nic odkrywczego
Basia w kuchni
Makaron z łososiem - bardzo prosty i szybki przepis 177filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany , pieprz cytrynowy ,cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek. *składniki na dwie duże porcje Sposób przygotowania: Wstaw wodę na makaron , w tym czasie umyj, obierz ze skóry( oczyść
Cukier&Puder
Faszerowana cukinia 278tego okrągła łyżeczka ;)Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju z pestek winogron z pokrojonymi drobno pieczarkami.Gotowe przekładamy do miski.Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę
Lawendowe Niebo
Cannelloni z sosem bolognese 202całe opakowanie makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu. Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do nich mięso mielone i całość podsmażamy. Sos z torebki rozprowadzamy w wodzie. Kiedy mięso będzie miękkie wlewamy sos i całość dusimy 15 minut. Przestudzonym nadzieniem mięsnym nadziewamy
Lawendowe Niebo
Marynata z Guinnessa 206ząbki czosnku30 ml sosu sojowego1 łyżka cebuli1 łyżeczka drobno poszatkowanej szalotki1 łyżeczka sosu Worcestershire1 łyżeczka musztardy Dijon½ łyżeczki estragonu (świeżego)½ łyżeczki pietruszki½ łyżeczki czarnego pieprzu½ łyżeczki soliPrzygotowanie: Drobno posiekać, czosnek, szalotkę, cebulę, pietruszkę, estragon i umieścić w małej misce. Do misko dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon, piwo Guinness, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut aż wszystkie smaki
naRuszcie
Kotleciki z kurczaka i pieczarek 347Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie
Kuchnia moimi oczami
Zakwas na biały barszcz 224czosnku3-4 listki laurowepo kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiegopiętka chleba na zakwasieorazsłój lub kamienny garnekDo dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 dni ( u mnie stoi w kuchni
Monia miesza i gotuje
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 272chili ( niekoniecznie )1 kg ziemniaków SPOSOB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć obustronnie kiełbasę na oleju z oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypać koprem włoskim, posolić do smaku, ułożyć podsmażoną kiełbasę w ten sposób, aby przylegała do patelni. Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania
zielonacukinka
SAŁATKA CEZARA 1505suchej patelni aby powstały maleńkie grzanki.Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki do salaterki, dodajemy grzanki, piersi z kurczaka. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z bagietkami czosnkowymi zapieczonymi w piekarniku. JEŚLI LUBIMY MOŻEMY SAŁATKĘ WZBOGACIĆPOMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I POKROJONYM W KOSTKĘ ŚWIEŻYM OGÓRKIEM
Z Majeczką w kuchni