czosnek - 7003 przepisów (strona:213/467)

Paprykarz z tuńczykiem 171

sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego  1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka  passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku

Zakamarki mojej kuchni
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 156

wykrojony z błonek) burak czerwony (ugotowany) stokrotki sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody

Kuchnia w opałach
Domowe pesto bazyliowe z pestkami dyni 281

dosłownie kilka minut. PESTO BAZYLIOWE Z PESTKAMI DYNI Składniki : - listki bazylii z 1 doniczki - 35 gram startego parmezanu - 40 gram uprażonych pestek dyni - 30 gram oliwy z oliwek - ząbek czosnku Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w blenderze, aż masa będzie gładka. Jeżeli nie zjecie całej porcji od razu, przełóżcie pesto do słoiczka i zalejcie odrobiną oliwy z oliwek. W takiej

Zgrabne Gotowanie
Risotto z burakami i tymiankiem 228

odczekaj, aż przestygną. Obierz i 1 buraka zmiksuj na puree, a trzy pozostałe pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone żabki czosnku ( ja dodałam 3) i 1,5 łyżki listków świeżego tymianku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj

Kredowe Menu
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 316

Oczywiście używamy do tego celu całego grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 158

ryżowej, ¾ kostki tofu (ok. 150g) 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 0,5 kg pieczarek, 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku, Odrobina oliwy lub bulionu Do smaku: sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, oregano, tymianek lub inne dowolne zioła. ·     Komosę ryżową opłucz, przełóż do garnka, zalej ok. 2 szklankami

Roślinna - blog wegański
Domowe pesto z suszonych pomidorów 209

latem i czasem kiedy pomidory są naprawdę smaczne i aromatyczne. 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica 5 listków świeżej bazylii 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Wszystkie składniki przekładamy do blendera.  2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny

Szefowa kuchni
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 341

Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki  masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na 1 cm kotlety, lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz  z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać

Konrad Gotuje
Tradycyjna ziemniaczanka na zakwasie 200

laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki tymianku 1 szklanka zakwasu 2 łyżki masła 3 litry wody Zakwas 2 łyżki mąki żytniej  1 szklanka ciepłej wody  2 ząbki czosnku  Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 3-4 dn i    Wykonanie: Żeberka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię kładziemy łyżkę masła obsmażamy żeberka z obu stron

kgwjanczewo
Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 200

oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję sałaty pakujesz w lunch box i masz pełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne

Mój Smak na Życie
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 192

zmianie płaszcza i szczelnie opatulam się szalem, to i tak kicham i prycham, a nos mam tak zatkany, że nie czuję zupełnie nic. Chyba będzie trzeba uzupełnić zapas czosnku, i się nim ratować. Bo choć tabletki łykam trzy razy dziennie, poprawy jakoś nie widać... Przypominam więc sobie zasadę, którą często powtarza mój Tato: katar leczony trwa tydzień, a nieleczony siedem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z żółtym serem 291

żółtego sera; – 200 g pomidorków koktajlowych; – 1/2 ogórka; – 1/2 czerwonej papryki Sos: - 6 łyżek majonezu; - 2 ogóreki konserwowy; - 2 szalotki; - 2 płaskie łyżeczki musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; - 1 płaska łyżeczka ostrego ketchupu; - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: Sałatę włożyć do dużej salaterki dodać pokrojone

dom-agi.pl
Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle 281

zgrillować.  Przepis z  tej  strony składniki: 500 g mięsa z kurczaka (piersi, uda) bez kości i skóry  sól sos: 1/4 czerwonej cebuli, posiekanej 2 ząbki czosnku 200 g pomidorów z puszki  2 papryczki  chipotle w sosie adobo + 2 łyżeczki sosu 1 łyżka brązowego cukru sok z 1/2 limonki ok 1/4 szklanki świeżej

Stare Gary
Domowa Pizza wersja od A do Zet 163

mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym lub keczupem. Sos pomidorowy: 90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Dodatki: 200 – 300g sera np. gouda 2 cebule 1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich Kiełbasa śląska Pieczarki Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier (mleko nie może być

Smakowy Raj
Tatar z łososia i awokado pod olęderem z grznką oliwą skropiną. 182

muszę zadowolić się łososiem. Czego użyłem? -łosoś wędzony -kawałek awokado -oliwa -świeży sok z mandarynki -starty ser twardy długodojrzewający u mnie Olęder -cykoria czerwona -pieczywo żytnie -pomidor suszony, bazylia, czosnek, sól, pieprz utarte w moździerzu Łososia i awokado pokrojone w kosteczki łączymy z oliwą i łyżeczką soku z mandarynki. Pieprzymy do smaku, wkładamy do małej foremki, uklepujemy i przekładamy podważając

BaRepas