czosnek - 7003 przepisów (strona:215/467)

Pesto jarmużowe, Pod mocnym aniołem 172

tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę składników i wymieszaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 229

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jak zrobić sos bazyliowo-fetowy? Zmiksuj/zblenduj ½ kostki fety z ½ dużego opakowania jogurtu naturalnego (lub więcej), kilkoma listami świeżej bazylii i 2-3 ząbkami czosnku. Podawaj schłodzone. Sos pasuje również świetnie do dań z grilla. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Qlinarnie i Qlinarnie
Gorąca czekolada, Syriana 198

Jedzenie – zupełnie nowe, egzotyczne i bardzo dobre. Po raz pierwszy jadłam humus z kuminem  (bardzo kremowy i dobrze przyprawiony)  i chlebkiem pita oraz syryjską zupę soczewicową z czosnkiem i imbirem (cytryna idealnie uzupełniała smak zupy). Obok w miseczce coś, co wydawało się chlebkiem pita, pokrojonym na kawałki i podsmażonym w oleju, ale w ogóle nie było tłuste

Qlinarnie i Qlinarnie
Humus z kuminem, Tajemnica Filomeny 220

puszki) ½ szklanki zimnej wody (lub wię cej) sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3-4 łyżki tahiny 3-4 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa lub zwykła Zmiksuj lub zblenduj ciecierzycę z wodą. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj, ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody

Qlinarnie i Qlinarnie
Smażony tempeh 186

Skład: bio soja, bio olej słonecznikowy, bio sos sojowy Shoyu, bio czosnek. Firma: Sunfood. Cena: ok. 15zł. Masa netto: 210g. Tempeh wytwarzany jest z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji (pochodzi z kuchni indonezyjskiej). Jest szeroko stosowany w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Lubię soję w wielu wydaniach (np. tofu i parówki sojowe), ale tempeh nie przypadł mi do gustu. Ma lekko

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 228

wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem 5. Guacamole 6. Pasta z żółtego grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony) 8.  Pesto, np.  pietruszkowe , bazyliowe ,  jarmużowe 9.  Pasta słonecznikowo

Qlinarnie i Qlinarnie
Weekendowe śniadanie - jajka zapiekane w szynce 218

się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują z grzankami czosnkowymi. Kromki chleba lub bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja, 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej

SzczyptaSmaQ
Domowe grzanki z masłem czosnkowym 286

Idealną przekąską na wieczór są domowe grzaneczki z masłem czosnkowym. Nie każdy lubi smaku czosnku, warto go jednak jeść. Jest to domowy antybiotyk na przeziębienie. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Szybka sałatka buraczana 185

Aldiego) - 1 duży lub 2 małe ząbki cozsnku - odrobina pieprzu - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego Buraki odcedzić i przepłukać odrobiną wody. Zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i olejem. Schłodzić w lodówce przez minimum 2h. Przed podaniem wyjąć z lodówki

Szybko Tanio Smacznie
ŁOSOSIOWA SAŁATKA Z CYKORIĄ, OLIWKAMI I POMARAŃCZĄ. 209

dobra, ale jeśli ktoś ma ochotę na odrobinę pikanterii i chrupki akcent to najlepiej się do tego nadaje ta mieszanka ziaren. Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek - zdecydowanie zasługuje na polecenie.  Mieszankę kupić można tu: KLIK .  Dla sałatkożerców coś na ząb: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3. Śledzie

Wypisz Wymaluj
41. Mini ziemniaczane lazanie 194

dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.  Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu

Jadło i czytadło
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 140

frytki, są nawet podobnie zrobione, skoro małe rybki były tu dostępniejsze od ziemniaków, to właśnie rybki wrzuca się na rozgrzany olej. Wcześniej szybciutko oprawione, pachnące morzem, doprawiano solą i czosnkiem. Obtoczone w mące kukurydzianej, lądowały na rozgrzanej, podwieszonej nad paleniskiem olbrzymiej patelni. Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce

Jadło i czytadło
159. Sałatka ogórkowa na zimę 158

łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować 10 minut

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczonych warzyw 211

warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a pora w paski. Warzywa wysypać na blachę z piekarnika

Jadło i czytadło
Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 279

danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję najpierw w mące

Kuchnia z widokiem na ogród